Colecistita este o inflamație a vezicii biliare. Afecțiunea poate fi gravă și necesită, de regulă, tratament specific, în spital. Principalul simptom este durerea bruscă și ascuțită, resimțită în partea dreaptă a abdomenului. Aceasta poate să se extindă spre umăr și spate și nu dispare ușor. În funcție de simptomatologie și de starea generală, medicul specialist are la dispoziție mai multe opțiuni de tratament.
Ce este colecistita?
Colecistita este o inflamație a vezicii biliare, un organ de mici dimensiuni, ca o pară, aflat în partea dreaptă a abdomenului, sub ficat. Vezica biliară conține bila, un lichid esențial în procesul digestiei, ce ajută la descompunerea grăsimilor din alimente. Atunci când apare obstrucția, pereții vezicii biliare se inflamează și se îngroașă, ceea ce duce la disconfort accentuat.
Vezica biliară joacă un rol crucial în organism, fiind o componentă cheie a sistemului digestiv. Rolul său principal este de a stoca bila produsă de ficat și de a o elibera în intestinul subțire pentru a ajuta la digestia grăsimilor. În acest fel, contribuie la metabolismul lipidic și la absorbția nutrienților din alimente. (1)
Dacă vrei să vezi care pot fi cauzele colecistitei acute poți afla mai multe din acest material. Colecistita acută poate deveni cronică în câteva săptămâni. Dacă nu este tratată, colecistita poate duce la complicații severe, care pun viața în pericol, cum ar fi o ruptură a vezicii biliare. (2)
Tipuri de colecistită
Există două tipuri principale de colecistită: acută și cronică. Colecistita acută este caracterizată prin inflamația bruscă a vezicii biliare, care cauzează durere severă și febră. Aceasta se dezvoltă, de obicei, atunci când un calcul biliar blochează conducta cistică a vezicii biliare, cauzând acumularea bilei. Aceasta acumulare poate duce la inflamația și infectarea vezicii biliare.
Colecistita cronică este o inflamație de lungă durată care poate duce la cicatrizarea vezicii biliare. Aceasta poate fi rezultatul atacurilor repetate de colecistită acută sau poate evolua încet, în timp. În ambele cazuri, inflamația persistentă determină deteriorarea peretelui vezicii biliare. (2)
Cauzele colecistitei
Una dintre cele mai comune cauze ale colecistitei este prezența pietrelor în vezica biliară. Astfel se blochează conductele biliare și apare inflamația.
Infecțiile bacteriene în vezica biliară pot duce, de asemenea, la colecistită. Acestea pot fi pe fondul unei intervenții chirurgicale, a unei leziuni sau a unei infecții care s-a răspândit de la un alt organ.
Există și alte condiții medicale care cauzează colecistită, precum scăderea fluxului de sânge către vezica biliară, tumorile care blochează fluxul de bilă, infecțiile virale care inflamează vezica sau probleme cu vasele de sânge. Leziunile abdominale pot cauza, de asemenea, colecistită. (1), (2)
Unele persoane au un risc mai mare, comparativ cu altele, de a dezvolta calculi biliari. În această categorie sunt incluse femeilor, femeilor însărcinate, persoanele în vârstă, cele care se confruntă cu obezitatea sau diabetul. Un risc ridicat îl pot prezenta și persoanele care urmează terapie hormonală, precum și cele care trec printr-o pierdere accentuată în greutate sau înregistrează o creșterea rapidă în greutate. (3)
Simptomele colecistitei
Durerea persistentă și severă în partea dreaptă superioară a abdomenului este un semn al colecistitei. Sunt și persoane care raportează febră și frisoane, semn că organismul lor luptă împotriva unei infecții. Transpirația excesivă este, de asemenea, un simptom comun. Icterul poate indica prezența pietrelor la vezica biliară sau a unei infecții. (1)
Durerea poate fi, de asemenea, resimțită în zona umărului drept sau între omoplați. Algia crește rapid și senzația poate fi severă. Din această cauză, unele persoane confundă durerea din colecistită cu durerea în piept sau atacul de cord. Acesta este motivul pentru care durerea acută din colecistită mai este numită și „atac de vezică biliară”. (2)
Opțiuni de tratament pentru colecistită
Tratament medicamentos
Medicamentele administrate pot include antibiotice pentru a combate infecția, analgezice pentru a ușura durerea și alte produse care ajută la dizolvarea pietrelor la vezică biliară. În unele cazuri, tratamentul medicamentos poate fi asociat cu postul, alimentar și de lichide, pentru a diminua stresul de pe vezica biliară inflamată. Adesea, sunt administrate fluide intravenos.
Îndepărtarea calculilor biliari
În acest context, se poate recomanda colangiopancreatografie retrogradă endoscopică (ERCP). Aceasta folosește un colorant pentru a evidenția căile biliare și permite medicilor să folosească instrumente specializate pentru a îndepărta pietrele.
Drenajul vezicii biliare
Drenajul vezicii biliare este o altă modalitate de a gestiona colecistita, în special atunci când intervenția chirurgicală nu este o opțiune viabilă. Colecistostomia, poate fi efectuată prin piele, sau endoscopic, prin gură, pentru a elimina infecția.
Îndepărtarea vezicii biliare
În cazurile severe de colecistită, îndepărtarea vezicii biliare poate fi necesară. Această procedură este de obicei minim invazivă, implicând câteva tăieturi mici în abdomen, colecistectomie laparoscopică. (1), (2), (4)
Deși simptomele colecistitei pot trece, cauza rămâne și manifestările neplăcute vor reveni. Netratată la timp, afecțiunea poate conduce la complicații grave de sănătate. Pentru orice problemă medicală sesizată, consultul de specialitate este recomandat, pentru a beneficia de tratament adecvat.
Surse de informare:
1. Cholecystitis – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cholecystitis/symptoms-causes/syc-20364867, Accesat 03.11.2023
2. Cholecystitis (Gallbladder Inflammation) – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15265-gallbladder-swelling–inflammation-cholecystitis, Accesat 03.11.2023
3. Acute cholecystitis – https://medlineplus.gov/ency/article/000264.htm, Accesat 03.11.2023
4. Acute Cholecystitis – https://www.msdmanuals.com/professional/hepatic-and-biliary-disorders/gallbladder-and-bile-duct-disorders/acute-cholecystitis, Accesat 03.11.2023