Situată la 30 de km de izvoarele râului Uz și la 10 km în amonte de confluența acestuia cu Trotușul, Poiana Uzului face parte din cele 40 de lacuri de acumulare care furnizează la această oră rezerva strategică de apă a României.
Deși este o construcție cu folosințe complexe (producerea de energie electrică, atenuarea de viituri în timpul inundațiilor, etc.), principala sa utilitate este asigurarea alimentării cu apă potabilă și industrială. Mai mult, în ultimii ani, barajul a cunoscut un amplu proces de reabilitare şi modernizare, o atenţie deosebită fiind acordată asigurării fără întrerupere a cerinţelor de apă pentru localităţile din aval.
„Astăzi este disponibil în acumularea Poiana Uzului un volum de 53, 91 milioane de metri cubi de apă (cu un coeficient de umplere de 63,5%). Rezerva de apă din Poiana Uzului este suficientă pentru toți beneficiarii: municipiile Bacău, Moinești și Oneşti, orașele Târgu Ocna, Comănești și Dărmănești, precum și alte localități de pe valea Trotușului (Ardeoani, Măgirești, Poduri, Dofteana, Târgu Trotuș, Pârgărești și Cașin).
Barajul măsoară 84 de metri în înălțime și 507 metri în lungime fiind în categoria de importanță A (excepțională). Acesta este cea mai înaltă construcție hidrotehnică cu contraforți din România, prima din țara noastră și a doua din Europa de acest tip, având numeroase elemente inovative în domeniu.” au transmis reprezentantii de la Apele Romane