CNAIR: Bacau, Suceava si Cluj, judetele cu cel mai mare consum de carburant in zonele locuite


Compania de Drumuri prin Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică (CESTRIN) a calculat, în premieră, consumul de carburant pe rețeaua de autostrăzi și drumuri naționale, dar și tipul carburantului folosit. 

Peste 4,2 milioane de litri de combustibil sunt consumați în fiecare zi pe autostrăzi și drumuri naționale în zonele locuite (localități și zone urbane). Județele fruntașe pentru consum total de carburant în zone locuite sunt Suceava, Cluj și Bacău, potrivit unei hărți publicate luni de CNAIR.

De asemenea, CESTRIN mai arată că, în decursul unui an, motorina reprezintă 79% din carburantul consumat pe întreaga rețea însemnând 4,3 miliarde litri.

Județe fruntașe pentru consum total de carburant în zone locuite:
1. Suceava: 198.979
2. Cluj: 194.347
3. Bacău: 190.864

Județe fruntașe pentru consum total de motorină în zone locuite:
1. Suceava: 159.664
2. Bacău: 158.204
3. Prahova: 154.701

Analiza complexă a fost realizată pe baza rețelei de autostrăzi și drumuri naționale de la nivelul anului 2019, unde metodologia de calcul a consumului de combustibil a ținut cont de toți parametrii rețelei rutiere și a volumului de trafic provenit din media zilnică anuală. Exemplu: compoziție a flotei de autovehicule naționale, viteza reală de deplasare, curbe, viteză, consum pe categorii de vehicule, restricții și limitări de viteză de circulație la nivelul rețelei de drumuri, explică reprezentanții CESTRIN.

Valorile de consum de combustibil au fost determinate cu ajutorul softului VISUM, luând în considerare volumele de trafic din Modelul Național de Transport gestionat de CESTRIN.

Toate datele privind consumurile pe rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi au fost prelucrate prin rularea unor instrumente de analiză spațială avansate, utilizând infrastructura de date geospațiale (GIS) de care dispune CESTRIN. Este vorba despre o rețea de drumuri naționale și autostrăzi împărțită în nu mai puțin de 25.000 de tronsoane specifice, unde fiecărui tronson îi este atribuit un volum important de informații.

Practic, cele peste 25.000 de tronsoane inițiale au fost intersectate geometric cu limitele administrative oficiale ale județelor puse la dispoziție de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, rezultând o împărțire a tronsoanelor aferentă fiecărui județ.

Pentru fiecare link, din cele 25.000 care intersectează limitele de județ s-a făcut o segmentare, cu încadrarea fiecăruia din link-urile rezultate în județul corespunzător. În acest mod a rezultat o acuratețe foarte mare în analiză, mai spun autorii analizei.

Fiecărui link, dintre cele 25.000 de tronsoane (inclusiv cele segmentate), i s-a stabilit originea într-un județ sau altul. În final, pentru fiecare județ s-a calculat consumul de motorină și benzină și cumulat (benzină + motorină) în baza linkurilor asociate județului, ca însumare a consumurilor pe fiecare link în parte din rețeaua rutieră națională.

Sursa: economica.net

Comenteaza prin Facebook
Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti Bacau.NET si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.