China, interesată foarte mult de energia din România. Parc eolian construit in Moldova (zona Vaslui – Husi)

0

ponta_si_Li_KeqiangInfrastructură rutieră, energie, industrie agroalimentară, IT și căi ferate sunt domeniile din economia românească de care s-au arătat interesați investitorii chinezi, prezenți la Forumul China – Europa Centrală şi de Est, care se defsăşoară la Bucureşti. Cu acest prilej, prim-ministrul Guvernului român, Victor Ponta, a spus că în nouă luni ale anului curent, exporturile României către China au crescut cu aproape 30%, cifra fiind însă modestă.

Cu prilejul întâlnirii cu omologul chinez, Victor Ponta a declarat că semnarea documentelor anterioare (de luni, n.r.) se referă tocmai la proiecte foarte concrete în care China şi România pot coopera în viitor. Este vorba în primul rând despre energie şi am semnat acorduri care acoperă, practic, atât energia nucleară, energia pe bază de cărbune, hidro şi energie regenerabilă din surse eoliene, a afirmat prim-ministrul Ponta.

Un contract în acest sens a fost semnat luni, la Palatul Victoria, între compania chineză Ming Yang Wind Power Group și Romanian Păunescu Corporation, pentru investiții în centrale eoliene și echipamente de export. Bobby Păunescu, președintele companiei românești, a declarat că încheierea contractului va crea peste 1.300 de locuri de muncă și reprezintă o investiție a părții chineze de peste 400 milioane de dolari. Parcul eolian va avea o putere de 200 MW și va fi realizat în următoarele 11 luni în zona Vaslui-Huși.

Bobby Păunescu a precizat, potrivit agerpres.ro, că un aspect ce a contribuit la realizarea parteneriatului a fost recunoașterea, în China, a producțiilor sale cinematografice realizate prin intermediul caselor de film, „Mondragon Movies” și „Solar Pictures”. Unele dintre peliculele lui Păunescu au fost chiar premiate în China. Totodată, Păunescu a mai spus că parteneriatul cu firma chineză va continua și în domeniul agriculturii, în sectoare precum zootehnia și producția de biomasă.

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat că pe lângă toate acestea, există şi alte proiecte concrete şi un mare potenţial în domeniul infrastructurii, în domeniul produselor agro-alimentare şi în domeniul IT. „Şi chiar în cursul discuţiei (n.r. cu premierul chinez), am pornit pe un drum extrem de important, acela de a avea un prim proiect în domeniul feroviar, pentru a avea şi în România o porţiune de cale ferată rapidă, pe baza tehnologiei din China, şi sunt convins (…) că acest proiect va prinde contur cât mai repede”, a afirmat Ponta.

Totodată, la începutul acestei luni, România a semnat un protocol cu autorităţile chineze în urma căruia va exporta în următorii 7 – 10 ani peste o jumătate de milion de vaci din rasa Bălţata românească. Exporturile vor aduce fermierilor români venituri mai mari de jumătate de miliard de euro.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.