Certificatul verde duce spre faliment restaurantele din Bacau. Vanzarile au scazut chiar si cu 70%: „Ne vor duce la terminarea rezervelor si evident închiderea definitiva”

Obligativitatea certificatului verde pentru a intra intr-un restaurant, bar sau cafenea duce spre faliment antreprenorii bacauani. In judetul Bacau, conform ultimelor statistici, putin peste 25% din populatia totala s-a vaccinat.

   

Am discutat cu mai multi patroni de restaurante care ne-au povestit ce efecte a adus certificatul verde in industrie. Pentru cei care stau in chirie, situatia este mult mai dramatica si ii impinge cu pasi repezi spre faliment. Faptul ca sunt extrem de putini clienti ii face pe multi sa se gandeasca la inchiderea afacerii sau a suspendarii pentru moment.

Mai mult decat atat, odata cu sezonul rece au venit cheltuielile enorme cu caldura – mai ales ca gazul si curentul s-au scumpit foarte tare – ceea ce va duce la un dezechilibru total. Patronii se vad in situatia in care cheltuielile sunt mult mai mari iar clientii din ce in ce mai putini.

Pe langa restrictiile cu certificatul verde exista si una a orarului – restaurantele sunt obligate sa inchida la ora 21:00, astfel ca activitatea se restrange. Mai mult decat atat, daca cei nevaccinati nu pot intra in restaurante, nici cei cu vaccin nu „exagereaza”. Criza economica anuntata, frica de contaminare cu covid – chiar si vaccinat, ii fac pe multi sa evite restaurantele in aceasta perioada.

Administratorul Altceva Caffe nu vede un viitor bun pentru afacerea sa, daca situatia va ramane la fel. Scaderile in vanzari se apropie de 70%:

„Odata cu adoptarea noilor restricții și implicit a certificatului verde, vânzările și fluxul clienților în restaurant a scazut în procent de 60 – 70%. Dacă aceste restricții se vor menține și dacă rata de vaccinare va rămâne la un nivel scăzut ( aici ma refer în special la jud . Bacău) ,putem spune ca viitorul afacerilor locale se preconizează sumbru. Singura soluție pentru a putea reveni la o viata normala fără restricții, este imunizarea” ne-a transmis administratorul Altceva Caffe

Duma Loredana, administratorul de la Pallina Gelateria, ne-a spus ca traficul la locatia din Arena Mall s-a redus la 50% odata cu impunerea certificatului. Loredana incearca sa tina deschisa afacerea, fara a mai discuta de profit ci doar de supravietuire:

Pentru locația noastră din Arena Mall introducerea certificatului verde a redus traficul la 50% și implicit vânzările au scăzut tot in același procent, chiar si mai mult in timpul săptămânii. Nici nu se mai discuta despre profit ci doar despre supraviețuire, acoperind cheltuielile cu rezervele făcute. Menținerea certificatului împreuna cu menținerea intacta a costurilor si cheltuielilor (chirii, utilități, salariați etc) ne vor duce la terminarea rezervelor deja mult consumate si evident închiderea definitiva.

Soluția așteptata de catre conducere, și anume vaccinarea in masa, este o rezolvare care necesita timp, timp pe care Horeca nu îl mai are. O finanțare serioasă ca in toate țările europene vestice, care sa acopere pierderile din perioada aceasta sau reducerea cu 50% a costurilor ar fi o soluție care sa ne ajute.” ne-a precizat Loredana, administrator Pallina Gelateria

Asociatia Horeca Bacau, din care fac parte restaurante cunoscute precum Beraria cu Noroc, Lake House, Piazetta, Miorita, Vitraj, Curtea Veche, Twomeys, Podu cu Lanturi, Green Park sau La Strada a declarat pentru Bacau.net ca situatia este dramatica si multi se asteapta sa inchida in urmatoarea perioada.

Asociatia spune ca nici macar granturile promise de Guvern nu au fost platite, pentru a-si mai achita din pierderile suferite. Mai mult decat atat, patronii restaurantelor din Bacau sunt aproape convinsi ca politicienii nu sunt interesati de salvarea oamenilor din spitale sau a zecilor de mii de familii care muncesc in Horeca – ci doar de impartirea functiilor :

Certificatul Verde a afectat din nou industria ospitalitatii in mod direct. Fie ca vorbim despre decizia puerila de a restrictiona activitatea cu clientii VACCINATI dupa ora 21:00 fie despre lipsa achitarii granturilor catre toti cei afectati de situatia pandemica. In cazul nostru, cei din Asociatia Horeca Bacau, nu toti cei care au depus cererile pentru ajutor de la Guvern am primit banii pe M2 si asta din lipsa banilor. Vorbim de aproape 2 ani de zile de cand aparatul de stat isi arata impotenta.

Vanzarile au scazut in medie cu 60% pentru restaurantele membre din Asociatia Horeca Bacau. Bacaul traieste datorita bugetarilor. Nu este un oras turistic, nu mai este nici macar un oras de tranzit dupa deschiderea centurii, suntem un oras in care ne canibalizam pe aceiasi ~ 1500 de clienti activi, majoritari angajati la stat. Aici se vede si gradul de vaccinare si implicare in aparatul de stat. Se poate observa si inasprirea controalelor dar fara a ni se prezenta Certificatele verzi ale inspectorilor de control la intrarea in restaurant, pentru ca nu au asa ceva si ni se invoca Obstructionarea Controlului (practic ne aflam in situatia hilara de a fi controlati de oameni nevaccinati si sanctionati in cazul in care exista vreun client nevaccinat in locatiile noastre). Membrii si angajatii din Asociatia Horeca Bacau sunt vaccinati in proportie de 80% dar si asa am ramas bataia de joc a autoritatilor prin modul constant de a fi luate decizii pe genunchi.

Greul abia acum incepe. Temperaturile scazute isi vor arata impactul prin cresterea costurilor de incalzire pentru un numar mult mai mic de clienti si cu un orar de functionare limitat INCLUSIV PENTRU CLIENTII VACCINATI. Cei care functioneaza in spatii inchiriate vor fi primii afectati, pentru ca nu isi vor putea achita datoriile iar proprietarii nu sunt mereu dispusi sa si diminueze veniturile avand si ei rate si credite in desfasurare. Ne aflam pentru a 3 a oara consecutiv in situatia de a munci toata vara pentru datoriile din iarna iar asta nu cred ca se numeste business ci lupta pentru supravietuire. Pentru a face o comparatie este ca si cum dumneavoastra mergeti la birou timp de 2 ani de zile fara sa fiti remunerat. Norocul nostru este ca lucram in alimentatie publica si mancarea nu ne lipseste dar mai departe nu se poate numi afacere. Este un razboi al nervilor.

Solutiile sunt simple. Ajutoare de stat asa cum au fost date in toata lumea civilizata. Macar cele promise si aici trebuie să amintim si de măsură 20 lansată in vară, la care nu am primit niciun raspuns! Se pot compensa datoriile societatilor cu banii promisi dar statul nu vrea sa-si asume nimic. Noi nu avem guvern de 1 luna de zile, oamenii mor in spitale cu sutele si credeti ca intereseaza pe cineva de Horeca? Incercati sa va imaginati ca sunt familii intregi care lucreaza in industria ospitalitatii afectata din prima zi a pandemiei si nimeni nu a facut decat sa ofere somaj tehnic uitand ca si patronii sunt oameni cu familii. La nivel national avem un numar record de ajutoare si somaj pentru cei care si-au facut un obicei din a trai fara sa munceasca. In Romania cei care nu fac si nu spun nimic sunt cel mai bine vazuti si ajutati, de asta si stadiul in care ne aflam. ” ne-a transmis Asociatia Horeca Bacau

Un alt administrator al unui restaurant din Bacau a declarat pentru Bacau.net ca scaderile au fost de 60%:

Vanzarile au scazut cu 50-60% atat pe partea de alimentatie cat si pe partea de cazare. O problema grava cu care ne confruntam este imposibilitatea de a mentine eceeasi echipa de personal, pe care cu greu am reusit sa o formam. Pe piata ramanem atata vreme cat reusim sa ne reinventam.” ne-a precizat administratorul unui restaurant din Bacau

Aboneaza-te la stirile din Bacau :

Lasa un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here