Cel mai mare centru de protezare a șoldului și genunchiului din Moldova, la Spitalul Județean de Urgență Bacău

1

La Secția de Ortopedie și Traumatologie din cadrul Spitalului Județean de Urgențe Bacău se tratează urgențe venite din tot județul, dar și din cele limitrofe. Totodată, la această secție, ajung și pacienții cu afecțiuni de artroză a marilor articulații – șold, genunchi, umăr.

Practic, noi nu suntem niciodată în situația să transferăm cazurile la un alt centru, orice urgență de nivel scheletic o putem rezolva pe loc. În prezent, suntem cel mai mare centru de protezare a șoldului și a genunchiului din regiunea Moldovei. Facem atât intervenții de protezare de primă intenție, cât și revizia protezei, care este o intervenție extrem de dificilă. Practic, schimbăm proteze care au eșuat, din diferite motive, cum ar fi fracturi, infecții sau chiar uzura pur și simplu a dispozitivului”, a declarat dr. Radu Panfil, medicul șef de secție.

La secția de Ortopedie și Traumatologie ajung și cazurile de leziuni din domeniul traumatologiei sportive – leziuni meniscale (ruptura de menisc fiind cea cea mai frecventă afecțiune a genunchiului, în cazul sportivilor), leziuni ligamentare (la fel de întâlnite, în sport), leziuni de coafă rotatorie (o cauză frecventă a durerii de umăr).

Avem mulți sportivi de performanță pe care îi tratăm, atât din municipiu, dar și din județ, chiar și din cele învecinate. Or, după ce ajung la noi, sunt externați și își reiau activitatea sportivă în condiții foarte bune. În general, leziunile ligamentare ale genunchiului sunt majoritar produse de sporturile cu o anumită duritate, respectiv fotbalul, în urma «intrărilor» care se fac la minge, schiul și sporturile de contact”, a mai arătat dr. Radu Panfil, șeful secției de ortopedie și traumatologie.

Mai nou, în cadrul secției, se fac și intervenții care țin de chirurgia coloanei. Interesant este că la această secție sunt operați inclusiv pacienți cu vârste foarte înaintate, în multe cazuri, de aproape 100 de ani.

„Suntem, probabil, singurul centru din Moldova și unul dintre puținele din întreaga țară care a ajuns la etapa de înlocuire a osului, cu totul. Practic, punem proteze segmentare care, de fapt, înseamnă înlocuirea osului în întregime. Se întâmplă asta atunci când osul pacientului nu mai este viabil, fie în urma traumatismelor, fie, cel mai adesea, ca o consecință a fracturilor care apar în jurul protezelor, precum și a infecțiilor. Este o intervenție de complexitate maximă. Facem acest lucru de aproximativ doi ani de zile, cu rezultate foarte bune. E drept că asta presupune o complexitate tehnică foarte mare, costuri foarte mari cu implanturile, dar și riscuri la fel de mari, pe care, de altfel, ni le asumăm”, a subliniat medicul șef al Secției de Ortopedie și Traumatologie.

Practic, osul care a devenit neviabil este înlocuit cu un material special, din tantal, un aliaj cu calități biomecanice cu totul particulare. În același timp, experții Secției Ortopedie și Traumatologie fac și intervenții chirurgicale de înlocuire a articulației care a fost protezată. Au fost și situații în care medicii ortopezi au fost nevoiți să înlocuiască, în întregime, articulația șoldului, precum și femurul, până deasupra genunchiului.

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

1 comentariu

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.