Cei 300 de directori de scoli din Bacau, convocati la sedinta de Prefectura si ISJ pe tema combaterii violentei scolare si a fenomenului de bullying

1

Prefectul județului Bacău, Lucian Bogdănel, a convocat astăzi, împreună cu conducerea Inspectoratului Şcolar Județean, pe cei peste 300 de directori/directori adjuncți ai unităților educaționale din jud. Bacău, la o şedinţă de lucru având ca temă centrală combaterea violenței şcolare, a fenomenului de bullying şi consolidarea frontului comun împotriva acestor tipuri de comportamente agresive.

În cadrul inspectoratului va fi înființată o structură antibullying, cu personal avizat, în cadrul căreia va fi operaționalizat #TelVerde (inclusiv pe aplicația WhatsApp), unde se vor putea sesiza cazuri de violență şcolară.

Printre măsurile adoptate, scolile îşi vor actualiza regulamentele de organizare şi funcționare, cât şi cele de ordine internă, cu responsabilități concrete derivate din strategia aprobată astăzi, de IŞJ. În funcție de gravitatea cazurilor semnalate, soluțiile vor fi adoptate la nivelul fiecărei şcoli, prin notificarea şi cu suportul IŞJ sau, dacă situația o cere, cu implicarea directă a organelor de forţă, ale căror atribuții şi competențe vizează spectrul infracțional.

Comisiile antibullying vor depăşi stadiul de existență (doar) scriptică şi vor desemna un responsabil şcolar cu urmărirea concretă a acestui fenomen la nivel de şcoală. În comisii vor fi cooptați reprezentanți ai părinților. Şcolile vor comunica periodic (lunar) către IŞJ situația cazurilor de bullying, iar întâlnirile cu directorii (precum cea de astăzi) vor fi organizate trimestrial. Tocmai pentru a monitoriza progresele înregistrate. Le-am comunicat directorilor că doar punând umărul împreună putem gestiona, realist, acest flagel, iar prin măsurile concret şi prompt asumate putem spera în regresul bullyingului. Copiii nu vin la şcoală pentru a sfârşi cu capetele îndesate în closete! Am cerut, imperativ, directorilor să părăsească zona de confort şi să nu se mai complacă în iluzia, periculoasă şi naivă, că „oricum nu se va afla”. Sunt convins că următoarea întâlnire, de peste 3 luni, ne va găsi pe toți cu lecțiile mai temeinic învățate şi temele mai bine făcute!”, a declarat domnul prefect Lucian Bogdănel.

În calitate de inspector școlar general i-am convocat pe directorii și directorii adjuncți/consilierii educativi ai unităților de învățământ de stat din județul Bacău, ședință la care a participat prefectul județului Bacău, domnul Lucian Bogdanel, întâlnire ce a pus ,,pe masă” măsurile și formele concrete de intervenție în ceea ce privește combaterea bullyingului și violenței în școli, inițiate de Structura Anti-bullying de la nivelul ISJ Bacău, pe care unitățile școlare trebuie să le implementeze. Am prezentat conducerii instituțiilor de învățământ ,,Strategia pentru reducerea fenomenului de bullying și violență în unitățile de învățământ din județul Bacău” și, implicit, ,,Planul de acțiuni/măsuri” specifice, ca modalități de intervenție implementate la nivelul școlilor, sub îndrumarea și monitorizarea ISJ, insistând asupra obligației de a interveni procedural în cazurile de bullying sau de violență din instituțiile de învățământ: mediatizarea existenței butonului de pe siteul ISJ Bacău sau Telverde (implicit Whatsapp), luarea de măsuri concrete odată cu anchetarea unui context conflictual, monitorizarea situațiilor deja existente în scoli etc. S-a subliniat faptul că Structura anti-bullying înființată la solicitarea inspectorului școlar general va îndruma, va interveni și va verifica tot ceea se este semnalat drept (posibil) incident de afectare a securității elevilor în școli.” a declarat inspectorul scolar general – Anca Egarmin

Comentarii

1 comentariu

  1. O pierdere de timp pt toți participanții.Violenta și boulyngul,precum și abandonul școlar,pot fi combatutute doar prin înființarea unor centre de reeducare(scoli de corecție),cate una pe județ,unde să fie repartizați toți elevii cu astfel de abateri.Punct.

Lasa un comentariu:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.