Ce schimbari aduce noul Cod Fiscal: Platim impozite/taxe mai mari, de la 1 februarie. Cresc salariul minim si punctul de pensie

0

1 februarie 2013 a adus modificari in finantele romanilor. De la aceasta data, salariul minim brut pe economie a fost majorat de la 700 la 750 de lei, iar valoarea punctului de pensie a crescut cu 4 procente, de la 732,8 lei la 762,1 lei. Tot de la 1 februarie platim insa si taxe si impozite mai mari, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal, care aduce modificari la cele mai importante “biruri”  – impozitul pe venit, impozitul pe profit, accize, TVA sau CAS. 

taxe, cod fiscal 2 Incepand de vineri, 1 februarie, au intrat in vigoare noile prevederi ale Codului Fiscal prin care se introduce un plafon minim al amortizarii autoturismelor, impozitarea diurnei ce depaseste limita legala, reincadreaza microintreprinderile din punct de vedere fiscal, iar TVA la incasare este remodificat si reformulat,s.a. Si la impozitul datorat de nerezidenti in Romania, se observa o modificare importanta. Din punctul de vedere al Codului de procedura fiscala, apar detalii suplimentare legate de modul in care o persoana fizica poate fi verificata de organele fiscale.

Impozitul pe venitul din salarii, schimbat

Va fi considerat venit de natura salariala, indemnizatia cu diurna ce depaseste 2,5 ori nivelul stabilit pentru personalul din institutiile publice, indiferent de forma de organizare a celui ce acorda diurna. In mod similar, se datoreaza si asigurari sociale la diurna ce depaseste acest plafon.  In cadrul impozitului datorat de persoanele fizice, se supun impozitarii veniturile realizate din silvicultura si piscicultura, dar legiuitorul precizeaza limitele neimpozabile, insa si norma de venit. Se abroga impozitul final de 2% din valoarea veniturilor realizate si se introduce cota de 16% aplicabila asupra normei anuale de venit.

Schimbari in privinta impozitului pe venitul microintreprinderilor

Sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderii este obligatoriu pentru: persoanele juridice române nou înființate, începând cu primul an fiscal, cu condiția să nu fie deținute de stat sau autorități publice; persoanele juridice române care îndeplinesc condițiile specifice prevăzute de lege, începând cu anul fiscal următor.

Persoanele juridice, plătitoare de impozit pe profit, care la 31 decembrie 2012 îndeplinesc condițiile specificate de lege, aplică sistemul de impozitare a veniturilor microîntreprinderilor începând cu 1 februarie 2013. Persoanele juridice care desfășoară activități in domeniul bancar, asigurări și reasigurări, piețe de capital (cu excepția activităților de intermediere), jocuri de noroc, consultanță și management, nu sunt obligate să aplice acest sistem.
Se modifică condițiile de calificare a persoanelor juridice pentru aplicarea sistemului, după cum urmează: se diminuează nivelul venitului anual de la 100.000 euro la 65.000 euro; se elimină cerința deținerii intre 1 si 9 angajați; se elimină cerința ca acționarul persoanei juridice să nu aibă mai mult de 250 de angajați.

Modificari la TVA

Se reformuleaza ajustarea TVA pentru alte bunuri decat cele de capital, in sensul ca se reformuleaza ajustarea TVA pentru bunurile furate. Avand in vedere ca incepand cu 01 ianuarie 2013 pot fi emise facturi in format electronic si pot fi pastrate tot electronic, legiuitorul stabileste ca la stocarea acestora, nu este obligatoriu de aplicat Legea nr. 135/2007 privind arhivarea electronica, insa contribuabilul are obligatia sa pastreze si sa garanteze autenticitatea facturilor, cu alte cuvinte fiecare isi arhiveaza facturile cum poate, dar garanteaza ca sunt autentice.

Din capitolul “TVA la incasare”, o legiferare fara sfarsit, se reformuleaza fara modificari substantiale, procedura de intrare si de iesire din sistem, cand persoana impozabila din punctul de vedere al TVA depaseste plafonul de 2.250.000 lei si trebuie sa depuna notificare, pana pe data de 25 a lunii urmatoare depasirii plafonului. Desigur, actul normativ prevede ce se intampla daca nu se depune notificarea, respectiv contribuabilul este trecut din oficiu la sistemul de TVA la incasare. Pentru prima data, actul normativ introduce si procedura de urmat cand o persoana impozabila ce nu avea obligatia sa aplice sistemul de TVA la incasare, este inscrisa din oficiu ca urmare a unei erori in acest registru.

Pentru persoanele inscrise in Registrul operatorilor intracomunitari, se impune direct in Codul fiscal, obligatia ca in termen de 30 zile de la modificarea listei cu administratorii sau modificarea listei cu asociatii ce detin mai mult de 5% din capitalul social, sa se depuna la ANAF cazierul judiciar pentru acesti noi participanti la societate.

Se reformuleaza din punct de vedere fiscal definitia berii, ocazie cu care se majoreaza acciza. Se majorează acciza pentru bere și se introduce o noua acciză pentru bere/bază de bere la care ponderea gradelor Plato provenite din malț, cereale este mai mică de 30% din totalul de grade Plato. Se introduce acciza pentru anumite băuturi fermentate, altele decât bere și vin, pentru care ponderea de alcool absolut provenit din fermentare este mai mică de 50%.

Afla mai multe despre prevederile noului Cod fiscal de AICI:

Financiarul.ro

Hotnews.ro


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.