Cazierul judiciar se va obține mult mai simplu – online

0

Klaus Iohannis a promulgat, marți, legea care simplifica procedura eliberării cazierului judiciar. Acesta va putea fi eliberat online.

Proiectul are ca obiect de reglementare completarea art.28 din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar. Noutatea adusă se referă la creşterea operativităţii în obţinerea certificatului de cazier judiciar, în sensul simplificării acestei proceduri. Concret, se prevede ca şi eliberarea actului, nu doar depunerea cererii de eliberare, să fie făcută în formă electronică.

Ce prevăd noile modificări

Art.28, alin „(3.1) „La solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opțiunii în cererea-tip prevăzută la alin. (1) și (2), certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit și în formă electronică. Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată și sunt asimilate înscrisurilor autentice. Noțiunea de semnătură electronică calificată are înțelesul dat de dispozițiile Regulamentului (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piață internă și de abrogare a Directivei 1999/93/CE.”

Potrivit actului normativ, în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului Afacerilor Interne și al ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizarii, sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar.

Românii vor mai avea de așteptat 6 luni până la momentul în care vor putea solicita primirea pe e-mail a certificatelor de cazier judiciar.

Comentarii
Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.