Cauciucurile de iarna sunt obligatorii cand soferii circula pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei

0

Cand suntem obligati sa ne dotam masinile cu cauciucuri de iarna ?

Legea cauciucurilor de iarna, denumita popular OG 5 2011, a intrat in vigoare la 1 noiembrie 2011 si a creat confuzie in randul soferilor. Astfel, cauciucurile de iarna nu sunt obligatorii in fiecare an, ci doar atunci cand se circula pe drumuri publice acoperite cu zapada, gheata sau polei.

Obligativitatea dotarii masinilor cu anvelope de iarna nu depinde de un anumit interval de timp, ci de conditiile meteorologice.

Comisarul-şef Lucian Diniţă, Directorul Direcţiei Rutiere din cadrul IGPR, a explicat :„În propunerea legislativa din 2010 a fost mentionat intervalul 1 noiembrie – 31 martie, însa ulterior s-a renuntat la el, în conditiile în care se poate la fel de bine sa ninga în lunile octombrie sau aprilie. Mai mult, se poate întâmpla ca la 1 noiembrie sa ninga la munte iar în alte orase sa fie vreme frumoasa. Cadrul legal s-a mulat pe conditiile reale, astfel ca soferii sunt obligati sa aiba cauciucuri de iarna oricând ar circula pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei. Legea a intrat în vigoare de la 1 noiembrie, astfel ca s-a produs o confuzie în rândul soferilor”.

Ce riscam daca nu echipam masina cu caucuciuri de iarna ?

Soferii care incalca legea si nu folosesc cauciucuri de iarna risca amenzi cuprinse intre 2500 si 4000 de lei. Mai mult decat atat, soferii risca sa nu fie despagubiti de asiguratori in cazul unor accidente. Chiar daca soferul este nevinovat, daca nu  are maşina echipată cu anvelope de iarnă, acesta nu primeşte despăgubiri.

Cum alegem cauciucurile de iarna potrivite ?

Cand cumparam anvelope de iarna, trebuie sa fim atenti la cateva semne de pe cauciuc. Astfel, fulgul de nea atesta ca putem circula legal cu respectivele cauciucuri. De asemenea, sunt acceptate iarna anvelopele cu menţiunea „M + S” (Mud plus Snow – Noroi şi zăpadă).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.