Câți cozonaci și litri de vin s-au vândut de Sărbători

0

Un prim bilanț al comercianților arată că românii au cumpărat pentru Sărbători peste 7 milioane de cozonaci, 30 de milioane de litri de vin și 150 de milioane de ouă. S-au sacrificat 1,5 milioane de porci, trei sferturi din ei provenind din gospodariile oamenilor.

Cu toate acestea, vânzările au fost mai scăzute decât în 2012. Și asta din cauza faptului că numărul mare de zile libere i-a făcut pe români să nu mai stea acasă de Sărbători. „Se spune că nu ar fi fost un an mai bun sau egal cu 2012, ci că din punct de vedere al consumului de alimente ar fi fost un an slab, iar la acest lucru au contribuit și cele foarte multe zile libere când oamenii au plecat în vacanță”, a declarat Sorin Minea, președinte Romalimenta. În plus, cu un buget mai mic, românii au scurtat în primul rând lista de mâncare și apoi pe cea de cadouri.

Chiar și așa, primele estimări arată că s-au vândut 7,3 milioane de cozonaci, cu 4% mai mulți față de 2012. În ceea ce privește vânzările de carne, deși estimările arată că în această lună ele cresc cu aproximativ 20%, bilanțul final s-ar putea să nu indice o creștere față de 2012, potrivit incont.ro. În perioada Sărbătorilor, s-au sacrificat aproximativ 1,5 milioane de porci, însă mai mult de trei sferturi dintre ei provin din gospodăriile oamenilor. 

Lângă carne și cozonaci, românii au adăugat în coșurile de cumpărături o cantitate de 30 de milioane de litri de vin, din cele 50 de milioane disponibile în magazine. Cele 30 de milioane de litri reprezintă un consum cu 30% mai mare față de o lună obișnuită. Și vânzările de ouă au crescut în decembrie cu 50% față de o lună obișnuită, astfel că românii au cumpărat 150 de milioane de bucăți. Portocalele, bananele, apa plată, dulciurile sau sampania au crescut veniturile comercianților în perioada Sărbătorilor cu aproximativ 1 miliard de euro.

Comentarii
Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.