Cat va costa reabilitarea termica a blocurilor din Bacau pe banii UE

0

reabiltiare_1Consiliul Local (CL) va aproba in sedinta din 29 ianuarie modul de finantare a lucrarilor de reabilitare termica a blocurilor din Bacau. Inca de anul trecut, conducerea municipalitatii a facut publica intentia de a contracta fonduri europene pentru acest amplu proiect urbanistic. In septembrie 2012 ministrul Dezvoltarii de la acea data – Eduard Hellvig – anunta ca Romania a convenit cu Comisia Europeana ca modernizarea imobilelor amintite poate fi finantata cu bani europeni. Tot atunci s-au stabilit si criteriile in temeiul carora autoritatile locale urmeaza sa contracteze fonduri UE pentru reabilitarea blocurilor.

Conform proiectului de hotarare ce va fi dezbatut in CL, un procent de 60 la suta din costurile lucrarilor de modernizare a blocurilor din Bacau va fi decontat din fonduri europene, urmand ca pentru acoperirea restului de 40 la suta sa fie fixata o grila de cofinantare.

Cotele de contributie vor fi fixate in acord cu legislatia in vigoare, pe baza unor criterii socio-economice. Potrivit proiectului amintit, Primaria va suporta 30 la suta din cofinantare iar asociatiile de proprietari restul de 10 la suta in conditiile in care mai mult de 50 la suta din familiile din bloc au un venit mediu lunar net/membru de sub 150 euro.

motive_11Primaria si asociatiile vor suporta cate 20 la suta din cofinantare in conditiile in care mai mult de 50 la suta din proprietarii din bloc au un venit mediu lunar net/membru sub 350 de euro. Municipalitatea va suporta 10 la suta din cofinantare, iar asociatiile 30 la suta daca mai mult de jumatate din proprietari au un venit mediu lunar/membru sub 500 euro.

Blocurile eligibile trebuie să fi fost construite în intervalul 1950-1990, în municipiile reşedinţă de judeţ şi în Capitală, conform programului aprobat de Guvern in septembrie 2012.

motive_12Proiectul va beneficia de un buget total de 304 milioane euro, din care 150 milioane euro provin din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), iar 154 milioane euro reprezintă contibuţia naţională asigurată din bugetul de stat, bugetul autorităţilor locale şi, la solicitarea Comisiei Europene, contribuţii ale asociaţiilor de proprietari.

Datele prezentate de acesta arată că peste 220.000 de apartamente au fost construite în această perioadă la nivel naţional, fără să fie reabilitate termic.Proiectele vor fi aprobate după principiul „primul venit, primul servit”.

În condiţiile în care se va dovedi un succes, programul va fi inclus şi în exerciţiul financiar 2012-2020 al Uniunii Europene, anunta in septembrie 2012 fostul ministru al Dezvoltarii, Eduard Hellvig.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.