Cât plătiţi acum metrul cub de gaze

0

Aproape 360 de dolari mia de metri cubi. Atât plăteşte populaţia României pe gazul consumat în gospodărie, cu 10% mai mult faţă de anul trecut. Preţul plătit de populaţie este foarte apropiat de cel cu care se fac importurile din Rusia-380 de dolari pe mia de metri cubi.

Deşi, de cinci ani, preţul metrului cub de gaz nu mai este evidenţiat în factură, totuşi se poate calcula cât este acesta. Am decis să folosim factura la gaze din noiembrie(furnizor GDF Suez) a unui cetăţean din Bucureşti, comparativ cu luna decembrie a anului trecut. Astfel, în noiembrie, respectivul cetăţean a consumat 152 de metri cubi de gaze pentru care a plătit 180 de lei, fără TVA. Astfel, preţul pe metrul cub gazier este de 1,18 lei. Dacă înmulţim cu 1.000, mia de metri cubi fiind unitatea de măsură atunci când se măsoară importurile, şi împărţim la o valoare a dolarului de 3,3 lei, rezultă un preţ pe mia de metri cubi de gaze de 357 de dolari. Foarte apropiat de preţul cu care ne vând ruşii gazele – 380 de dolari mia de metri cubi. Având în vedere că preţul de achiziţie al furnizorilor de la producătorii interni este de 230 de dolari, rezultă costuri cu transportul, distribuţia şi funizarea gazelor de circa 130 de dolari, o treime din preţul final. Metrii cubi consumaţi, în energie echivalentă, înseamnă 1.955 KWh.

Anul trecut, în decembrie, acelaşi cetăţean din Bucureşti consuma o cantitate de 183 de metri cubi pentru care a plătit 198 de lei, fără TVA. Prin aceleaşi calcule, ajungem la un preţ de 327 de dolari pe mia de metri cubi, sau 1,08 dolari pe metrul cub. KWh tarifaţi au fost 1.625.

Astfel, începerea procesului de liberalizarea a pieţei de gaze din 2013 a adus o creştere a facturii cu 10%. 2014, potrivit Agenţiei de Reglementare în Energie, va aduce o scumpire cu încă 10%, astfel încât preţul final la consumator ar putea ajunge la 400 de dolari, peste preţul de import, iar preţul metrului cub ar urca la circa 1,35 lei. Liberalizarea pieţei de gaze pentru consumatorii casnici presupune ca producătorii interni să crească treptat preţurile de livrare ale gazului până la nivelul pieţei. Cum piaţa este acum reprezentată de preţul gazelor ruseşti cu 50% mai scumpe ca cele interne, şi preţul gazelor ar trebui să urce în acelaşi procent, dacă preţurile de import rămân constante. Alinierea preţurilor se va face treptat, până în 2018.

Din 2008, România a schimbat modul de evidenţiere a consumului de gaze, din metri cubi în KWh. Preţul metrului cub nu mai este o informaţie care să fie specificată de furnizor şi nici măcar de ANRE. Fiecare şi-l poate calcula folosind metoda de mai sus. Mai mult, cum gradul de deschidere al pieţei se publică periodic de către ANRE, fiecare poate calcula cât va plăti în viitor, estimând un consum constat sezonier.

Sursa: economica


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.