Cei 14 parlamentari de Bacau ne-au costat in ultimul mandat aproape 10 milioane lei, suma de bani pe care Primaria Bacau a platit-o pentru reconstruirea Podului de la Serbanesti.
Suma reprezinta cumularea indemnizatiilor de parlamentar primite in 4 ani de zile (2008 – 2012), la care se adauga sumele de bani decontate – lunar – pentru intretinerea si functionarea cabinetelor parlamentare.
Cei 10 deputati si 4 senatori ne-au costat chiar mai mult daca adaugam la aceste cifre oficiale sumele primite cu titlu de diurna pentru asa-numitele “deplasari in interes de serviciu”.
Din analiza datelor economice existente pe siturile internet ale celor doua camere (Camera Deputatilor si Senat) rezulta ca, in medie, parlamentarii au ridicat o indemnizatie anuala cuprinsa intre 50.000 – 55.000 lei (RON). Unii dintre alesi au incasat mai multi bani si asta pentru ca au state vechi in activitatea parlamentara. Indemnizatiile acestora au gravitat, pana in 2010, in jurul sumei de 60.000 lei (de exemplu Viorel Hrebenciuc sau Catalin Mardare). Odata cu diminuarea lefurilor parlamentarilor, prin pachetul de legi anti-criza promovat de guvernarea Boc, indemnizatiile s-au micsorat ajungand in jurul sumei de 55.000 lei/an (asa cum reiese din declaratiile de avere ale alesilor trimisi de bacauani in Parlament).
Un calcul simplu arata ca in timpul unui mandat plin (2008 – 2012), un parlamentar a incasat minim 200.000 lei (RON) doar din indemnizatiile ce deriva din statutul de ales al neamului. Aritmetica atesta ca cei 14 parlamentari de Bacau s-au procopsit, cale de un mandat, cu 2,8 milioane lei, bani rezultati din indemnizatiile incasate. O suma deloc de neglijat. Nu indemnizatiile sunt insa cheia de bolta a carierei de parlamentar. Din punct de vedere financiar, intretinerea asa-ziselor cabinete parlamentare ne-a costat mult mai mult.
Intretinerea cabinetelor, o poveste de sute de mii euro
Media cheltuielilor lunare decontate de parlamentarii bacauani, sub pretextul intretinerii cabinetelor parlamentare, este de 10.000 lei (RON). Exista cazuri, e drept razlete, cand suma decontata lunar a depasit aceasta valoare, ajungand chiar la peste 12.000 lei. In mod consecvent, jumatate din valorea cheltuielilor lunare pe cabinetele parlamentare reprezinta lefurile asa-zisilor “consilieri parlamentari”. Restul banilor reprezinta cheltuieli cu utilitatile si alte servicii.
Cu adevarat stupefianta este constatarea ca parlamentarii au decontat cheltuieli cu intretinerea cabinetelor si in perioada vacantei parlamentare, ca si cand birourile/cabinetele amintite ar fi functionat la foc automat, in regim non-stop, fara ca asa-zisii “consilieri” sa fi avut dreptul la concediu!
Ciudateniile nu se opresc insa aici. O alta situatie cel putin dubioasa se refera la adresa respectivelor “cabinete” de parlamentar. Acestea sunt gazduite, in majoritatea cazurilor, in chiar sediile partidelor reprezentate de respectivii alesi! Daca pentru parlamentarii din colegiile rurale se impun nuantari, date in primul rand de existenta si functionarea cabinetelor parlamentare de colegiu (Gabriel Vlase, V. Hrebenciuc, Iulian Iancu etc), in cazul parlamentarilor din mediul urban “subventionarea” sistematica a sediilor de partid cu bani publici s-a incetatenit ca practica “parlamentara” (vezi cazurile Tudor Chiuariu, Adrian Popescu, Ionel Palar).
In fiecare an, un parlamentar bacauan a decontat – in medie – in jurul a 120.000 lei pentru intretinerea cabinetului parlamentar, ceea ce inseamna ca timp de un mandat respectivul deputat sau senator a “tras” intre 450.000 si 480.000 lei bani publici cu titlu de cheltuieli “pentru desfasurarea activitatii birourilor parlamentare care functioneaza in cadrul colegiilor din circumscriptiile electorale”. Suma nu e de ici, de colo: 100.000 euro/mandat, adica pe 4 ani (in cazul de fata 2008 – 2012).
Cei 14 parlamentari de Bacau au decontat, in ultimul mandat, aproximativ 6,5 – 6,7 milioane lei (RON) la capitolul cheltuieli cu functionarea cabinetelor parlamentare. Daca adaugam la aceasta suma cele 2,8 milioane lei platite de stat pentru indemnizatiile celor 10 deputati si 4 senatori ajungem la o suma frumusica: aproape 10 milioane lei (in realitate 9,52 milioane), suma pe care – asa cum spuneam la inceput – municipalitatea Bacau a cheltuit-o cu refacerea Podului de la Serbanesti.
“Ticalosi” si “eroi”
Intre parlamentarii trimisi de bacauani in Legislativ se numara si o serie de culmi ale nesimtirii politice. Primul pe lista, cu voia dumneavoastra, Tudor Chiuariu, ieseanul promovat in 2008 in Colegiul 1 Deputati din municipiul Bacau. Chiuariu a devenit bacauan peste noapte, odata cu achizitionarea unui apartament intr-un bloc in cartierul Aviatori (model preluat de Elena Udrea care si-a cumparat un apartament in mun. Roman unde candideaza la un loc in Camera Deputatilor). Desi avea locuinta in Aviatori, Chiuariu a tras tot timpul la un hotel situat in centrul Bacaului. Statutul de deputat i-a adus in conturi, in mandatul 2008 – 2012, peste 210.000 lei. Pentru o perioada de timp, biroul de parlamentar al lui Chiuariu a functionat in colegiul 2, in conditiile in care deputatul reprezenta colegiul 1, pentru ca ulterior el sa fie mutat in chiar sediul PNL Bacau. In 4 ani, Chiuariu nu a miscat un deget pentru Bacau, jucand mai curand rolul de junghi in coasta lui Stavarache, trimis de “prietenul” Relu Fenechiu.
Anonimi de lux s-au dovedit si senatorul Vasile Nistor, ales din colegiul 2 Senat. Nistor a ridicat in ultimul mandat o leafa de peste 160.000 lei, la care se adauga banii decontati cu functionarea biroului senatorial despre care nici astazi nu se stie mare lucru. In ultimul mandat, Nistor nu a mai calcat prin colegiu decat la prezidentialele din 2009, cand reprezenta PDL si pe candidatul Traian Basescu. Ulterior, senatorul a trecut la PC devenind numarul 2 in partidul “patronat” de Dan Voiculescu.
O bila neagra in economia vietii parlamentare bacauane este si deputatul Adrian Popescu. In 4 ani, el a incasat indemnizatii de peste 150.000 lei si a decontat peste 450.000 lei pentru functionarea cabinetului parlamentar. Acesta se afla in sediul PDL Bacau. Dupa modelul Chiuariu, Popescu nu a miscat un deget pentru colegiul sau, marturie in acest stand chiar situl sau de candidat, ramas neactualizat si afisand borna 30 noiembrie 2008 (data alegerilor parlamentare de acum 4 ani).
In fine, o bila neagra merita si cel mai bogat parlamentar de Bacau, deputatul Gheorghe Antochi. Desi afiseaza in conturi sume de ordinul milioanelor de euro, Antochi nu s-a dat in laturi sa fructifice – cu varf si indesat – toti banii pe care-i putea deconta pentru functionarea biroului sau de deputat.
Niste meduze care sug tara