Cat de accesibil este un credit pentru locuinta in Bacau


Hotnews a realizat un clasament, cu fiecare judet din Romania, in functie de accesibilitatea acordarii unui credit pentru locuinta. In ultima perioada, inflatia a crescut enorm preturile la materiale de constructie, astfel ca si pretul la apartamente s-a marit.

Bancile se uita la veniturile pe care le iei si iti dau creditul astfel incat rata la banca sa nu depaseasca 40% din venit. Banca Națională a întărit principalul său mijloc de luptă cu inflația, crescând dobânda de politică monetară, impunând pe piață un trend de creștere care se va reflecta în majorări ale ratelor celor care deja s-au împrumutat în lei cu dobândă variabilă. Ușurința de a obține un credit ipotecar se calculează cu ajutorul Indicelui de Accesibilitate (Housing Affordability Index- HAI). Acesta se obține raportând venitul median la venitul minim necesar pentru obținerea creditului.

Salariul median nu este totuna cu salariul mediu. Salariul median este salariul care împarte salariații în două părți egale: jumătate au salariile sub salariul median iar cealaltă jumătate îl au peste salariul median. În România, salariul median este mai mic decât cel mediu, întrucât avem mulți salariați cu venituri mici și puțini cu veniturimari și foarte mari. Mai spunem că suntem pe ultimul loc în UE după nivelul salariului median.

Cu cat indicele de accesibilitate depaseste 100%, cu atat creditul este mai accesibil. Implicit, cu cât acest procent este mai mic de 100%, cu atât creditul este mai inaccesibil pentru persoana respectivă.

HotNews a calculat salariile mediane din fiecare județ în parte (pe baza informațiilor oferite de Institutul Național de Statistică) și a luat în calcul nivelul de acces la un credit în valoare de 230.000 de lei (46.000 euro echivalent), care împreună cu avansul, ar asigura achiziția unei locuințe de 55.000 de euro.

Capitala este orașul în care salariile permit o accesibilitate ridicată a creditelor ipotecare ( indice de 126). Alături de București, un grad de accesibilitate de peste 100% întâlnim în Cluj, Ilfov, Timiș, Sibiu, Argeș și Prahova.

Judetul Bacau se afla la mijlocul clasamentului, cu un indice de 86. Cel mai greu de obtinut un credit pentru o locuinta este in Neamt, Gorj si Harghita.

Sursa: hotnews.ro

Comenteaza prin Facebook
Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti Bacau.NET si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.