Cat aloca romanii din veniturile lunare pe cheltuielile destinate sarbatorilor de iarna

Publicitate

Romanii au alocat intre 65% si 80% din veniturile lunare pe cheltuielile destinate sarbatorilor de iarna, in ultimii 5 ani, in timp ce bugetul destinat cadourilor s-a situat intre 23% si 25%, din castigul lunar al romanilor.

La nivel european, romanii sunt primii care se indatoreaza pentru cumparaturile din luna decembrie. Romanii ocupa locul 5 din UE in categoria celor care nu pot face fata cheltuielilor neprevazute, cu un procent de aproximativ 52% din totalul populatiei.
Romanii sunt in top 5 restantieri cand vine vorba de ipoteca sau chirie, facturi de utilitati sau cumparaturi in rate.

Desi in ultimii 5 ani salariul mediu net a crescut cu aproximativ 44%, cresterea bugetulului alocat cadourilor de Craciun nu a fost direct proportionala, ci a fost mai mare. Cadourile ii costa mai mult pe romani in 2018 fata de acum 5 ani, cand pentru acestea romanii alocau 470 lei fata de 780 lei cat se estimeaza ca vor plati anul acesta.

Multi dintre ei fac schimb de cadouri in familie, 65% dintre acestia ofera un cadou partenerilor, 56% copiilor, 29% parintilor, conform unui studiu Reveal Marketing Research 2016.

Nevoile pe care doresc sa si le acopere romanii de sarbatori sunt mai mari decat veniturile acestora, motiv pentru care cel mai des se imprumuta. Potrivit Statista, romanii sunt primii care se indatoreaza pentru cumparaturile din luna decembrie, fie ca vorbim de cadouri sau bunuri de consum. Astfel, 19% dintre romani apeleaza la o solutie de creditare pentru cheltuielile destinate sarbatorilor de iarna, depasind populatia Marii Britanii care ne urmeaza cu 17%.

Pentru o gestionare mai buna a bugetului astfel incat cheltuielile lunii decembrie sa nu ne destabilizeze financiar, specialistii Banometru recomanda:

  1. Planificati-va cheltuielile lunii decembrie si tineti cont ca sarbatorile dureaza doar 3 zile.
  2. Cumparati cadourile din timp si profitati de toate campaniile de reduceri.
  3. Daruiti celor dragi lucruri de care chiar au nevoie.

Lasa un comentariu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here