Ştim că facultatea de medicină este una dintre cele mai grele şi mai solicitante şi că studenţii nu au foarte mult timp liber pentru lectură. Cu toate acestea şi tocmai pentru că studiul materiei este o mare consumatoare de resurse, sigur au nevoie de momente de relaxare în care pot citi o carte care să îi ajute să depăşească mai uşor provocările. Când ştii că sunt şi alţii care au trecut prin aceleaşi greutăţi ca şi tine, poate părea mai uşor să mergi mai departe!
Iată o listă cu câteva cărţi excelente care au fost scrise de medici practicanţi. Oferă genul acela de lectură care va aminti studentului la medicină de ce a hotărât să urmeze această cale dificilă şi de ce merită să persevereze.
This is Going to Hurt: Secret Diaries of a Junior Doctor de Adam Kay
Este o lectură amuzantă şi, totodată, şocantă care a câştigat mai multe premii National Book Awards şi, totodată, a fost bestseller mai bine de un an. Cartea cucereşte prin stilul sincer în care a fost redactată de Adam Kay, un medic începător care povesteşte experienţele pe care le-a avut lucrând la NHS în Marea Britanie, în secţia de obstetrică şi ginecologie.
De fapt, cartea a fost realizată pe baza jurnalului autorului şi nu omite niciun detaliu din activitatea sa de medic debutant. Finalurile povestirilor sunt deseori nostime, şocante sau dureroase şi vor ţine cititorul cu sufletul la gură.
Astfel, studenţii nu numai că se vor putea relaxa în compania unei cărţi amuzante care îi va face să râdă în hohote, dar vor avea şi o imagine destul de bine conturată a vieţii unui medic începător care, chiar dacă nu este întotdeauna plină de farmec, poate fi plină de satisfacţii.
When Breath Becomes Air de Paul Kalanithi
Fost neurochirurg şi diagnosticat la vârsta de 30 de ani cu cancer pulmonar inoperabil, Paul Kalanithi explorează în această carte viaţa şi moartea şi relaţia dintre un pacient şi un medic. Povestea este emoţionantă şi relevă într-o manieră cutremurătoare modul în care un medic aflat pe punctul de a-şi definitiva pregătirea de specialitate devine pacient. În ciuda subiectului trist, este o carte imposibil de uitat pe care ar trebui să o citească orice student la medicină.
Man Who Mistook His Wife for a Hat de Oliver Sacks
Est un bestseller care explorează misterele provocatoare ale minţii umane. Autorul, Oliver Sacks are o experienţă de peste 50 de ani de neurolog şi oferă în această carte studii de caz ale pacienţilor care îşi pierd amintirile şi nu mai sunt capabili să facă diferenţa sau să recunoască oamenii şi obiectele.
Studiile de caz sunt motivul pentru care cartea a devenit atât de populară printre studenţii la medicină. Este o lectură care relevă legătura fascinantă dintre psihologie şi medicină şi care merită citită.
The Intern Blues de Robert Marion
Este o carte care urmăreşte pe durata unui an experienţele a trei medici stagiari. Reliefează modul în care aceştia trebuie să facă faţă săptămânilor cu 100 de ore de muncă, responsabilitatea asupra vieţii pacienţilor şi modul în care au reuşit să supravieţuiască cu doar câteva ore de somn.
Este o carte redactată în 1985 iar, de atunci, sistemul a fost schimbat, în prezent existând restricţii stricte în ceea ce priveşte numărul de ore de muncă ale rezidenţilor. Chiar şi aşa, cartea este greu de abandonat. Maniera în care sunt descrise sentimentele, emoţiile şi munca fiind extrem de captivantă şi, totodată, de actualitate.
Unnatural Causes de Dr. Richard Shepherd
Patolog criminalist, Dr. Richard Shepherd este cel care rezolvă misterele morţilor inexplicabile. Implicat în numeroase cazuri de crimă cunoscute în întreaga lume, medicul a realizat de-a lungul carierei sale peste 23.000 de autopsii.
Acestă carte creează o perspectivă captivantă asupra carierei sale, interesantă şi, în egală măsură, îngrozitoare şi înfricoşătoare. Totodată, oferă cititorului o imagine asupra vieţii personale a doctorului şi a modului în care aceasta îi afectează emoţiile şi viaţa personală. Este o carte care aduce puţină lumină asupra unui domeniu despre care nu se vorbeşte foarte mult şi care ar trebui citită de un student la medicină.
In Stitches de Anthony Youn
De origine americano-asiatica, Dr. Youn a fost un copil crescut într-un oraş micuţ în care diversitatea nu era foarte bine privită. Ieşea în evidenţă prin maxilarul proeminent şi ochelarii cu lentile groase şi era deseori marginalizat de către colegi. În timpul unei vizite la un chirurg maxilo-facial în vederea reconstrucţiei maxilarului, Youn descoperă chemarea vieţii sale şi va ajunge un chirurg plastician celebru.
În această carte, Youn explică ascensiunea sa, motiv pentru care este o lectură incitantă şi captivantă pentru orice student la medicină care are nevoie de motivaţie pentru a face faţă provocărilor.
Este o carte care, cu mult umor şi înţelepciune, te va pune serios pe gânduri!