Cand va incepe Aerostar Bacau sa modernizeze prima escadrila de F-uri achizitionate din Portugalia


In acest moment, Fortele Aeriene Romane opereaza o escadrila completa de F-16 Fighting Falcon, aeronave pe care România le-a achiziționat la mâna a doua din Portugalia. Cele 17 avioanele, împreună cu suportul logistic, au costat peste 900 de milioane de euro fiind la standardul M5.2R. Ele sunt zburate mult mai puțin de portughezi, avioanele de vânătoare fiind cam pe la jumătatea resursei de zbor.

La finalul lunii decembrie 2021, Ministerul Apărării Naționale a anunțat că a primit aprobarea Parlamentului pentru a iniția procedura de achiziționare a încă două escadrile de F-16, fiind alese F-urile norvegiene. Afacerea este una foarte bună, 354 de milioane de euro pentru 32 de avioane, plus 100 de milioane suport logistic. Diferența față de F-urile portugheze e că avioanele norvegiene au resursa de zbor mai mică, dar suficientă pentru a le opera în următorii 10 ani, perioada de tranziție către aeronave de generația a V-a. În plus, avioanele F-16 din Norvegia vin în configurație M6.5.2, superioară celor portugheze.

În 2023 România ar trebui să aibă două escadrile de F-16. Tot atunci va începe și modernizarea primei escadrile de F-uri achiziționate din Portugalia.

Avioanele din Norvegia vor ajunge in Romania in octombrie 2022, iar daca totul va merge conform programului, la finalul lui 2023, Fortele Aeriene romane vor avea in componenta a doua escadrila de F16.

Avioanele F-16 norvegiene vor veni într-un flux foarte mare. Marea provocare pe care o va avea România din acest moment va fi să reușească să pregătească piloți, operatori, tehnicieni pentru F-16 Fighting Falcon, proces care nu doar că e costisitor, dar care durează aproximativ un an sau doi și necesită implicarea statelor aliate.

Vestea bună e că modernizările și mentenanța escadrilelor se va face în țară la Aerostar Bacău. Tot aici vor fi modernizate și avioanele F-16 din prima escadrilă, achiziționate din Portugalia, care vor fi aduse la standardul celor norvegiene. Modernizarea lor va începe tot în 2023, an în care ar trebui să avem operaționale două escadrile de F-16.

Potrivit Forțelor Aeriene Române, modernizarea la configurația M6.XR este planificată să se execute în perioada 2023- 2025, odată cu furnizarea, de către partenerul american, a echipamentelor și pachetului software dedicate avioanelor F-16 achiziționate de România.

Sursa: defenseromania.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.