Când apare regresia somnului la copii și cum o poți depăși

0

Bebelușul tău refuză să doarmă sau se trezește frecvent în timpul nopții? Ai un copil mic care adoarme tot mai greu și este adesea agitat și iritabil? În ambele cazuri, ar putea fi vorba de regresia somnului, un fenomen căruia mulți părinți se văd nevoiți să-i facă față în primii ani de viață ai copilului lor. Continuă să citești pentru a afla când apare și ce soluții există pentru a depăși mai ușor această perioadă din viața micuțului tău. 

Când apare regresia somnului

În general, termenul de regresia a somnului este folosit pentru a descrie o perioadă din viața unui bebeluș sau a unui copil în care programul de somn al acestuia suferă anumite schimbări, în sensul că nu mai doarme bine, adoarme greu și/sau se trezește frecvent. Acest fenomen poate avea mai multe posibile cauze. Poți să vezi aici care sunt acestea și cum îți pot da seama dacă este vorba sau nu de regresia somnului. 

Ea poate apărea oricând, dar există anumite perioadă din viața copilului tău când șansele de a te confrunta cu această problemă sunt mai mari: la 4 luni, la 6 luni, la 8 luni, la 12 luni, la 18 luni și la 2 ani.[1]

Sfaturi utile pentru a-ți ajuta copilul să doarmă mai bine 

De regulă, acest fenomen este doar temporar, iar cel mic va reveni în curând la program normal de somn. Între timp, sunt câteva lucruri pe care le poți face pentru a-l ajuta să treacă mai ușor peste această perioadă din viața sa. 

În primul rând, fii constantă în ceea ce privește rutina de somn a micuțului tău. Respectă orele de culcare și trezire stabilite și toate acele mici ritualuri dinainte de somn: băița de seară, masajul, povestea sau cântecelul de noapte bună etc. Foarte important este să te asiguri să elimini din camera în care doarme bebelușul orice stimul care ar putea afecta somnul acestuia. Poate fi vorba, de exemplu, de telefoane, tablete sau televizor ori de jucării. Scopul este să creezi un mediu cât mai calm, relaxant și confortabil, în care celui mic să-i fie mai ușor să adoarmă și în care să se poată odihni mai bine. 
Este normal ca bebelușul să fie mai nervos sau mai agitat în aceste perioade. Încearcă să găsești câteva metode de a-l calma atunci când se întâmplă asta. Unii copii preferă cântecele de leagăn sau sunetele albe. Altora le place să fie mângâiați pe spate sau legănați în brațe. 
Asigură-te și că micuțul tău mănâncă suficient în timpul zilei. În acest fel, va dormi mai bine noaptea și nu se va mai trezi pentru că îi este foame. O masă cu 15 minute înainte de culcare l-ar putea chiar ajuta să adoarmă mai repede. 

O altă recomandare este acea de a nu aștepta până copilul este aproape complet adormit pentru a începe rutina de culcare. Învață să recunoști semnele care indică faptul că acesta este obosit și are nevoie să se odihnească și începe să-l pregătești de somn imediat ce apar acestea. Dacă este prea obosit, îi va fi mai greu să adoarmă și să rămână adormit.[2][3] 

Regresia somnului este o perioadă dificilă atât pentru copii, cât și pentru părinți. Poate apărea de mai multe ori în cursul primilor ani de viață și nu este întotdeauna ușor de gestionat. Totuși, trebuie să reții că este un fenomen normal, natural, care nu ar trebui să te îngrijoreze. Dacă totuși ești neliniștită pentru că bebe pare să nu mai depășească această perioadă din viața sa, poți oricând să te adresezi unui pediatru sau medicului de familie pentru a fi sigură că problemele cu somnul nu au alte cauze.  

Bibliografie: 

  1. Alicia Sparks Akers. „What Are the Stages of Sleep Regression?”, Medical News Today, 30 Sept. 2021, www.medicalnewstoday.com/articles/sleep-regression-stages.
  2. de Bellefonds, Colleen. „What Is Sleep Regression?”, What to Expect, 3 Feb. 2020, www.whattoexpect.com/first-year/sleep/sleep-regression/.
  3. „Infant Sleep Regression: What Parents Need to Know”, Cleveland Clinic, 13 July 2022, health.clevelandclinic.org/the-4-month-sleep-regression-what-parents-need-to-know/.
Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.