Campanie de informare a politistilor bacauani cu privire la infractiunile contra patrimoniului


Multiple activități de informare și prevenire a infracțiunilor contra patrimoniului au avut loc în această săptămână în municipiul Bacău. Acestea au avut ca scop creșterea gradului de conștientizare a cetățenilor cu privire la riscul de victimizare și consecințele unor astfel de infracțiuni, precum și cunoașterea măsurilor de protecție și de sesizare a autorităților.

Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu polițiști de proximitate din cadrul Secției 2 Bacău au desfășurat activități preventive  privind furturile din locuință și furturile de/din automobile. Au fost vizate mai multe asociații de proprietari, precum și parcări auto.

Polițiștii au împărțit materiale informative și au discutat cu cetățenii despre importanța adoptării unei atitudini corecte față de riscurile existente, bazată pe prudență și pe însușirea măsurilor de precauție necesare (asigurarea ferestrelor și a ușilor locuințelor, limitarea accesului în imobil prin intermediul interfonului, asigurarea portierelor, a geamurilor și a portbagajului mașinii, evitarea expunerii bunurilor în interiorul mașinii etc.).

În cadrul acţiunilor demarate, polițiștii au făcut recomandări populației pentru responsabilizarea cu privire la adoptarea unui comportament preventiv. Au prezentat, de asemenea, exemple ale unor victime care au suferit pagube importante, în urma neglijenţei în asigurarea locuinţelor sau automobilelor.

O altă activitate de prevenire a infracțiunilor contra patrimoniului a fost desfășurată de polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu polițiștii Serviciului Rutier și ai Serviciului de Investigații Criminale, în cadrul campaniei „Informarea, o cale spre reintegrare socială”, în colaborare cu Serviciul de Probaţiune Bacău.

Activitățile au fost realizate cu scopul reintegrării persoanelor care au comis infracțiuni la regimul rutier ori contra patrimoniului, respectiv persoane aflate în evidența Serviciului de Probaţiune Bacău, față de care instanța a dispus fie măsura amânării aplicării pedepsei, fie suspendarea executării pedepsei.

Polițiștii au transmis participanților informații legislative, dar și aspecte legate de conștientizarea săvârșirii unor fapte, atât pentru sine, cât și pentru familiile și comunitățile din care provin, în vederea prevenirii recidivei.

   Pentru a preveni furturile din autoturisme:

             Nu lăsaţi la vedere, în interiorul maşinii, diferite bunuri de valoare (dispozitive antiradar, sisteme GPS, genţi, borsete, aparatura electronică, etc.) chiar dacă lipsiţi pentru scurt timp.

             În staţiile de alimentare cu carburanţi, pe timpul achitării contravalorii combustibilului, acţionaţi sistemul de închidere a uşilor.

             Pe perioada deplasării cu autoturismul (în special persoanele de sex feminin) acţionaţi sistemul de închidere al uşilor (astfel veţi evita să fiţi deposedaţi la semafor de geanta ce se află în interiorul maşinii). Când părăsiţi autoturismul, geamurile trebuie să fie întotdeauna închise complet.

             Atunci când părăsiţi autoturismul şi acţionaţi închiderea centralizată, asiguraţi-vă că portiera s-a închis. Cu ajutorul dispozitivelor electronice, infractorii pot bloca închiderea centralizată, chiar dacă pare că telecomanda a activat-o.

             Pentru eventuale reparaţii, nu vă adresaţi atelierelor neautorizate sau  meşterilor ocazionali. Se pot face mulaje după chei sau puteţi rămâne fără componente care funcţionau foarte bine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.