Bugetul Bacăului va fi contestat în instanță. „Ce se întâmplă e dincolo de orice limită a legii”

Parlamentarul Cosmin Necula a anunțat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că PSD va contesta în instanță bugetul pe 2015 al municipalității Bacău. Necula a declarat că proiectul de buget nu a fost supus dezbaterii publice, așa cum o cerea legea. Acesta a apreciat că bugetul municipiului Bacău este axat pe investiții controversate, între acestea numărându-se finanțarea sălii polivalente din cartierul CFR sau cea vizând reabilitarea stadionului municipal, aflat în paragină de mai multă vreme. Bugetul Bacăului a fost aprobat în ședința Consiliului Local din 18 februarie cu un vot confortabil, 16 voturi pentru și doar 6 împotrivă. 

Aboneaza-te la stirile din Bacau :

Necula PSD conferintaBugetul municipalității Bacău va fi contestat în instanța de contencios administrativ. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă, de către deputatul Cosmin Necula. El a afirmat că proiectul de buget a fost promovat „pe sub masă”, nefiind supus dezbaterii publice în termenul prevăzut de legislația în vigoare. Deputatul a pledat pentru finanțarea din bugetul local a unor obiective precum reabilitarea Spitalului TBC sau a cabinetelor medicale din incinta unităților școlare. „Ce e mai necesar – investiția într-un spital reabilitat ultima dată în 1972 sau să investim într-o himeră numită sala de sport”, s-a întrebat – retoric – parlamentarul, cu referire directă la cele 2 milioane de euro prevăzute în bugetul municipalității pentru polivalenta din cartierul CFR (vezi AICI).

Necula a prezentat mai multe documente, arătând că a solicitat Primăriei Bacău – în virtutea legii liberului acces la informații cu caracter public – prezentarea proiectului de buget pe 2015, însă instituția edilitară a refuzat acest lucru, sub pretextul că volumul de muncă ar fi prea mare. Deputatul a afirmat că bugetul încalcă atât legea finanțelor publice locale, cât și legea privind transparența decizională în administrația publică. „Înțeleg regula democrației, majoritatea dictează. Nu înțeleg de ce se pune pumnul în gură oricărei discuții, atâta vreme cât majoritatea liberală din CL poate să înfrângă orice inițiativă a opoziției. Ne vom vedea în sălile de la instanță. Ce se întâmplă acum este dincolo de orice limită legală”, a spus Necula, care a catalogat investiția în sala polivalentă drept un proiect „megalitic” și inutil.

Buget aprobat la pas

consiliul_localAleșii municipiului Bacău au aprobat bugetul local cu 16 voturi „pentru” din 23 posibile. Ședința extraordinară a CL a abundat în discuții în contradictoriu, dar și în amendamente depuse de consilierul George Bogatu, cu 29 de propuneri la activ. Au mai depus amendamente și aleșii UNPR, însă acestea au fost respinse pe bandă rulantă de majoritatea liberală din cadrul CL.

Viceprimarul Vasile Tescaru a decretat că șantierul Spitalului Municipal este prioritatea zero a Primăriei și că edilii speră ca obiectivul medical să fie terminat în 2016, an când vor avea loc alegeri locale. Lucrările de la Spitalul Municipal au prevăzut un buget de 35 de milioane lei pentru 2015, cea mai mare parte din sumă provenind dintr-un împrumut bancar.

Ședința CL Bacău a prilejuit și o contră la scenă deschisă între Cristi Manolache (UNPR) și consilierii locali ai PSD. Manolache a ridiculizat amendamentele formulate de social-democrați, apreciind că acestea ar fi nefondate și că aleșii pesediști vor răspunde în fața electoratului. Nechita Neculai, consilier local PNL, a declarat, în contrapartidă, că Opoziția nu a venit cu proiecte fezabile și că unii aleși „visează la rachete”, cu referire directă la propunerile avansate de Manolache. Proiectul de buget pe anul în curs a fost aprobat la pas, conducerea municipalității venind în final cu promisiunea că proiectul modernizării Insulei de Agrement va fi derulat în cursul acestui an.

 

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here