BNR vede o inflatie in crestere, de 16.3%, spre finalul anului. Isarescu : „Suntem calare pe situatie”

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a precizat ca pana la sfarsitul anului inflatia poate ajunge pana la 16.3%. O inflatie de o singura cifra vom avea abia in 2024, mai precizeaza Guvernatorul.

Niciodată nu s-au dus atât de repede costurile la energie în prețurile finale„, mai spune Mugur Isărescu.

Banca Naţională  a majorat la 16,3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 11,2% pentru sfârşitul anului viitor. Prognozele BNR arată o inflatie in scădere anul viitor, cu o exceptie in luna august, iar în final de an inflaţia se va situa la 11,2%. Potrivit BNR, abia din 2024 România va avea o inflație cu o singură cifră.

Suntem călare pe situație„, a dat asigurări Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a mai transmis un avertisment, luni, în privința prețurilor la energie. „Nu e de glumă”, spune șeful băncii centrale, subliniind că majorările de tarife la gaze naturale și electricitate generează rapid un efect în lanț.

Mugur Isărescu mai spune că „vom vedea o încetinire economică anul viitor. Nu vom avea recesiune tehnică”, mai dă asigurări Guvernatorul BNR.

În partea a doua a anului viitor intrăm pe deficit de cerere. S-ar putea ca acest deficit de cerere, dacă nu va fi compensat de investiții mai mari din fonduri europene, să încetinească mult mai puternic creșterea economică. Nu ne dorim acest lucru. Vom lucra cu Guvernul, urmărim în același timp să ținem un nivel de creștere economică în România, pentru că o recesiune nu face bine nici cel puțin la corecția fiscală.

Corecția pentru a ieși din poziția de deficit excesiv se va face mai greu. Și acum se face greu. Orice idee de majorare a impozitelor pentru a merge mai repede întâmpină dificultăți în principal politice, mai spune Isărescu.

Isarescu mai precizeaza ca dobanzile nu pot sa scada, atata timp cat inflatia nu vine in jos.

Sursa: rfi.ro


Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti-ne si pe Google News
Articolul precedentOfiterii DGA Bacau au desfasurat activitati de prevenire in parteneriat cu Universitatea „George Bacovia”
Articolul urmatorZodiile care se îmbogățesc în 2023

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.