În anul 2021, Inspectoratul de Poliție Județean Bacău a desfășurat activități specifice în baza şi pentru aplicarea și respectarea legilor, protecţia drepturilor fundamentale, protecţia vieţii şi siguranţei cetăţenilor şi apărarea statului de drept. De asemenea, s-a acționat în vederea prevenirii/ limitării răspândirii noului coronavirus SARS-Cov-2 şi reducerii efectelor asupra populaţiei.
Polițiștii au acţionat cu fermitate și responsabilitate pe raza de competenţă, pentru menținerea sub control a infracționalității, fapt pentru care, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Județean Bacău, a crescut numărul de infracţiuni descoperite în flagrant delict cu 100 față de anul precedent, reprezentând 12,44% din totalul infracţiunilor sesizate.
Pentru siguranța cetățeanului, au fost organizate 791 de acțiuni preventive și executate 4.250 de controale, ocazie cu care s-au aplicat 108.770 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 41,1 milioane lei, din care: 72.249 pentru încălcarea codului rutier (66,4%) și 13.429 pentru încălcarea normelor de conviețuire socială (12,3%), iar restul la alte acte normative.
S-a intervenit la 25.889 de sesizări, din care 20.943 prin S.N.U.A.U. 112.
Principalele misiuni desfășurate în cooperare cu unitățile teritoriale M.A.I. din județul Bacău, în domeniul ordinii și siguranței publice, au fost cele prilejuite de: instituirea stărilor de urgență și alertă pe teritoriul României pentru prevenirea răspândirii COVID-19, sărbătorile religioase, manifestările comemorative, manifestările cultural-artistice, sezonul estival și sezonul rece, vizitele oficiale ale unor demnitari români și străini, manifestații de protest și alte manifestări.
Pe timpul stării de alertă, până la finalul anului 2021, s-au centralizat și raportat 671.590 de verificări de persoane, cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse, 48.370 de verificări/controale la societăți comerciale și PFA-uri., precum și 2.332 de acțiuni punctuale.
Pentru îndeplinirea obiectivelor în domeniul prevenirii criminalităţii, au fost elaborate şi implementate 3 programe prioritare de acţiune care au vizat perfecţionarea sistemului relaţional şi prevenirea comiterii unor categorii de fapte antisociale, respectiv, program de prevenire a infracțiunilor contra persoanei, a infracţiunilor contra patrimoniului și programul de prevenire a violenței în familie și a agresiunilor de natură sexuală. În cadrul celor trei programe au fost initiate și derulate 16 campanii preventive, în cadrul cărora au fost informați 13.416 beneficiari.
În privința infracţionalității, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău au fost sesizate 13.793 de infracțiuni, din care 8.859 de natură judiciară, 992 de natură economică și 3.942 de altă natură. Infracționalitatea contra patrimoniului a înregistrat o diminuare a numărului de sesizări de această natură. De asemenea, s-au înregistrat scăderi la infracțiunile de furt sesizate, cu 13,4%.
În mediul rural, s-a înregistrat o diminuare a infracționalității contra patrimoniului, față de anul 2020. S-au înregistrat scăderi la furturi, tâlhării, înșelăciuni.
Pentru prevenirea violenței în familie, pe parcursul anului 2021, polițiștii au emis 415 ordine de protecție provizorii. În cursul anului trecut, la nivelul județului au fost emise în total 369 ordine de protecție, din care 223 provenite din ordine de protecție provizorii.
În ceea ce priveşte urmărirea şi supravegherea judiciară, a fost dispusă măsura urmăririi, la nivel naţional, a 120 de persoane, pentru 64 dintre acestea fiind solicitată şi urmărirea internaţională. A fost solicitată revocarea unei astfel de măsuri pentru 92 de persoane, dintre aceştia 45 fiind dați şi în urmărire internaţională. De asemenea, pe parcursul anului 2021 au fost soluţionate, prin intermediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău, 21 de mandate europene de arestare, emise de autorităţile judiciare ale altor state.
Structurile de supravegheri judiciare ale I.P.J. Bacău au înregistrat şi luat în supraveghere 404 persoane, faţă de care organele judiciare au dispus măsuri preventive neprivative de libertate. În 56 de situații, polițiștii au formulat sesizări către organele judiciare cu privire la nerespectarea măsurilor dispuse, fiind admise 32. În consecință, au fost emise de instanţele de judecată 31 de mandate de arestare preventivă, iar faţă de un inculpat a fost dispusă înlocuirea măsurii preventive a controlului judiciar cu măsura preventivă a arestului la domiciliu.
Urmare a activităților specifice la regimul armelor și munițiilor s-a reușit documentarea activităților infracționale pentru 2 grupuri, formate din 14 persoane, prin trimitere în judecată. Au fost confiscate 64 de arme, 396 de elemente de muniție, 897 de kilograme de articole pirotehnice.
În domeniul silvic, la nivelul județului, s-a acționat în cadrul Planului comun de măsuri privind prevenirea și combaterea activităților ilegale din domeniul circulației, depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos, cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Județean, Grupării de Jandarmi Mobile, Direcției Silvice, Gărzii Forestiere Județene și al Biroului Vamal, ocazie cu care s-a reușit diminuarea tăierilor ilegale de material lemnos din fondul de stat și privat.
În acest sens, au fost organizate 1.631 de acțiuni și controale, ocazie cu care au fost verificate 311 obiective și controlate 3.730 de vehicule. De asemenea, au fost înregistrate 558 de dosare penale, din care 91 din oficiu și au fost constatate și aplicate 311 sancțiuni contravenționale la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare de 424.100 de lei.
Concomitent cu aplicarea sancțiunilor principale, s-a dispus confiscarea a 2.680,12 m.c. material lemnos în valoare de 660.410 lei, în mare parte identificat în trafic, provenind din fonduri forestiere aparținând altor județe, 18 ferăstraie mecanice, 4 autovehicule și alte bunuri.
Pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, în județul Bacău, în anul 2021, au fost organizate 860 de acţiuni preventive, în cadrul cărora au fost aplicate 60.373 de sancțiuni contravenționale, au fost reținute 10.726 de permise de conducere, retrase 2.512 certificate de înmatriculare și indisponibilizate 191 de vehicule.
În anul 2021, au fost înregistrate cu 46,3% mai puține accidente rutiere grave și cu 60,9% mai puține persoane rănite grav.
Principalele cauze generatoare de accidente grave au fost indisciplina pietonilor, viteza neadaptată și neacordarea de prioritate.
Activităţile de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale au fost desfășurate, atât de către polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, cât și de cei de la alte structuri, în cadrul organizaţional stabilit prin Hotărârea CSAT nr. 69/2010. În acest sens, în cursul anului 2021, au fost aplicate 668 de contravenţii, în valoare de 2 milioane de lei, au fost indisponibilizate bunuri în valoare de aproximativ un milion de lei, precum și bunuri care au făcut obiectul măsurilor asigurătorii, în valoare de peste 3,8 milioane de lei. Totodată, au fost confiscate peste 955.000 de țigarete, fiind instrumentate 37 dosare penale față de 39 de persoane.
Criminaliștii inspectoratului au efectuat în cele 12 luni, 5.646 de deplasări pentru cercetarea locului faptei. Astfel, au fost ridicate 19.022 de urme și mijloace materiale de probă, din care 1.859 papilare și 1.754 biologice, au fost realizate 384 de lucrări de expertiză și constatare criminalistică, extrageri cadre, fiind examinate 2.638 de materiale și au fost efectuate 350 de identificări criminalistice, în 227 de cauze.
Odată cu înființarea Biroului pentru Protecția Animalelor, la nivelul județului Bacău, au fost inițiate 19 acțiuni în vederea identificării și verificării tuturor adăposturilor de câini fără stăpân, autorizate și neautorizate, din județul Bacău. Au fost aplicate 374 de sancțiuni contravenționale, valoarea totală a acestora fiind de 371.850 de lei, au fost emise 15 ordine de plasare a animalelor în adăpost, fiind plasate, în total, 52 de exemplare, au fost întocmite 28 de dosare penale, a fost realizată o percheziție domiciliară și au fost reținute 4 persoane, pentru 24 de ore, față de care s-a dispus, ulterior, măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.
Pentru siguranța elevilor și a personalului didactic în școli și imediata lor apropiere, au fost efectuate patrulări, iar polițiștii Biroului Siguranță Școlară au desfășurat 228 de activități educativ-preventive în unitățile de învățâmânt preuniversitar pentru prevenirea și combaterea delicvenței juvenile, cu un total de 1.964 de beneficiari elevi.
In anul 2021, polițiștii din cadrul Serviciului Județean Poliție Transporturi Bacău au acționat pentru asigurarea ordinii și linistii publice și combaterea infracționalității, fiind organizate 86 de acțiuni și 2.752 de patrulări, din care 2.283 pe trenuri de persoane.
Au fost aplicate 1.276 de contravenții și au fost prinși 6 urmăriți general. De asemenea, polițiștii de la transporturi au acționat pentru combaterea răspândirii COVID 19, fiind aplicate 498 de sancțiuni contravenționale și au fost înregistrate 27 de dosare penale, care au avut ca obiect săvârșirea infracțiunilor de fals și uz de fals, respectiv falsificarea și ulterior, utilizarea de teste PCR false.
În privința resurselor financiare și logistice, în cursul anului 2021, au fost efectuate lucrări, în regie proprie, la 26 de sedii și posturi de poliție și în antrepriză la 28 sedii și posturi de poliție.
Pe linie de resurse umane, Inspectoratul de Poliție Județean Bacău are un procent de încadrare de 80,75%.
În cursul anului 2021, au fost desfășurate programe formative de inițiere în carieră și dezvoltare a carierei. Totodată, polițiștii Biroului de Pregătire Profesională au desfășurat activități de pregătire și evaluare a polițiștilor inspectoratului, conform planurilor de formare profesională.
Pentru anul 2022, obiectivele generale ale inspectoratului sunt în concordanță cu cele stabilite la nivel național, prin documentele de planificare strategică.
Rămâne o prioritate asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, protejarea vieții cetățenilor, siguranța rutieră, precum și legalitatea mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii pe raza de competenţă şi destructurarea grupărilor infracţionale.
Pentru atingerea acestor obiective Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău va continua desfăşurarea activităţilor în cooperare cu structurile de aplicare a legii la nivelul judeţului, în scopul asigurării unui management corespunzător al situaţiei operative.
Comunicat de presa IPJ Bacau