Benea vorbeste despre spaga luata de functionarii din ministere: „Forte interne incearca sa blocheze descentralizarea”


Stavarache si BeneaSubiectul regionalizarii infierbanta spiritele in USL, dar si in administratia bacauana. Potrivit unei analize publicate luni de gandul.info,  oficialii guvernamentali implicati in procesul de regionalizare par sa fi ajuns la un acord de principiu privitor la impartirea pe regiuni a tarii. Pe parcursul ultimei luni, vicepremierul Liviu Dragnea (PSD) a avut mai multe intalniri cu sefii din teritoriu, harta regiunilor precum si viitoarele atributii ale guvernatorilor fiind batute in cuie.

Munca in USL pe subiectul regionalizarii este, insa, departe de a fi armonioasa. Dragos Benea (PSD), presedintele Consiliului Judetean (CJ) Bacau, a declarat portalului de stiri amintit ca se astepta la o implicare mai  consistenta din partea ministrilor PNL si PC. “Din punctul meu de vedere doar primul-ministru şi ministrul dezvoltării se implică. Mai trebuie să fie şi alţi miniştri, deocamdată miniştrii sunt destul de echivoci. Cei de la PNL şi PC ar putea ajuta mai mult acest proiect al descentralizării şi regionalizării. Sunt mai mulţi care nu vor ca acest proiect să reuşească şi în interiorul, dar şi în exteriorul USL”, a declarat pentru gandul seful CJ Bacau.

Acesta a aratat ca functionarii din esaloanele 2-3 din ministere se opun regionalizarii, intrucat aceasta i-ar putea lasa fara privilegiile avute in prezent. Benea nu s-a sfiit sa incrimineze spaga luata de functionari. “Sunt foarte mulţi oameni din Bucureşti care se opun acestui proces. Mă refer de la miniştri la simpli funcţionari din ministere care îşi pot pierde nişte sinecure, nu locurile de muncă. Să nu credeţi că un primar dacă venea de la Baia Mare la Bucureşti să obţină aprobare pentru un drum venea doar aşa …..”, a afirmat Benea, citat de gandul.info. Întrebat dacă vorbeşte despre “şpagă”, Benea a răspuns: “păi despre asta e vorba”.

“Nişte funcţionari aveau pretenţia să vină toţi primarii, toţi şefii de CJ-uri pe la ei. Funcţionari, repet. Evident că îşi vor pune în mişcare tot ce pot pentru ca ghemul de putere de la Bucureşti să nu se destrame. Sunt nişte forţe interne care încearcă să blocheze procesul de descentralizare”, a completat social-democratul.

In contextul viitoarei regionalizari, seful CJ Bacau a declarat ca „impartirea” regiunilor se va face, cel mai probabil, printr-o negociere la centru. “Nu ştiu dacă va fi paritate, dar va fi o negociere la centru, este puţin probabil PSD să nu-şi adjudece minim 5 regiuni din 8 sau 9”, a opinat el.

Stavarache vrea uninominal cu doua tururi de scrutin pentru alegerea guvernatorului

regionalizare hartaContactat de jurnalistii gandul.info, primarul Bacaului, Romeo Stavarache, s-a pronuntat pentru infiintarea unui comitet director care sa asigure tranzitia regiunilor pana la alegerile locale din 2016, iar conducerea comitetului sa fie detinuta prin rotatie. “În perioada de tranziţie până în 2016, conducerea regiunii să fie asigurată de un Comitet director format din preşedinţii acestor judeţe şi primarii reşedinţă de judeţ, iar conducerea să fie rotativă, din şase în şase luni, pe principiul UE. Preşedintele regiunii să fie ales de Comitet o dată la şase luni de zile prin rotaţie, iar din 2016 să fie un vot uninominal din două tururi de scrutin”, a declarat Stavarache.

Declaratiile celor doi sefi din administratia bacauana vin dupa ce Benea si Stavarache au fost spectatori, la propriu, la dezbaterea din luna mai organizata de Ministerul Dezvoltarii la Iasi, in Aula Universitatii de Agronomie. Cu acel prilej, vicepremierul Liviu Dragnea a anuntat ca viitoarea capitala regionala va fi municipiul Iasi, Bacaul iesind pe locul 4 intr-un sondaj efectuat in judetele ce compun regiunea Moldovei.

Potrivit declaratiilor lui Dragnea, desemnarea resedintelor regionale a nascut “cele mai multe patimi si controverse”, dar ca rezultatele sondajului de opinie sunt concludente. Invitat sa ia cuvantul, primarul Bacaului, Romeo Stavarache, a replicat pe un ton resemnat apreciind ca regionalizarea nu este facuta pentru politicieni. „Nu facem un proiect pentru oamenii care vor conduce regiunea, ci pentru cetăţeni“, a declarat Stavarache citat de Ziarul de Iasi. Stavarache s-ar fi declarat de acord cu desemnarea Iasului drept capitala regionala, sugerand insa ca ea sa fie condusa de bacauani.

Comenteaza prin Facebook
Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti Bacau.NET si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.