BACĂUL riscă să rămână fără groapă de gunoi. Autorizația integrată de mediu deținută de Primărie, la un pas să fie retrasă

0

Garda de Mediu a amendat cu 50.000 de lei Primăria Bacău, în urma unor controale efectuate acum o săptămână la groapa de gunoi a orașului. Amenda vizează o sumedenie de nereguli descoperite de inspectorii Gărzii în modul de depunere a gunoiului la celula 1 a depozitului conform de deșeuri. Construită cu finanțare europeană, în baza unui proiect ISPA, groapa a devenit în ultimii 4 ani un focar de probleme și o adevărată bombă ecologică, în condițiile în care gunoiul nu este depozitat în conformitate cu prevederile europene din domeniu. Conducerea Agenției Regionale pentru Protecția Mediului se declară pregătită să retragă autorizația integrată a Primăriei Bacău, fapt ce ar antrena sistarea operațiunii de depozitare a gunoiului în celula 1. Situația este cu atât mai gravă cu cât societatea Eco Sud, ce a câștigat după lungi chinuri contractul de administrare a celulei 1, se arată reticentă în a prelua obiectivul, groapa fiind umplută într-o proporție semnificativă. Prefectul Bacăului a somat autoritățile locale să ia în serios problema neregulilor descoperite la groapa de gunoi, în caz contrar – odată cu retragerea autorizației de mediu – un întreg județ fiind pus în situația de a identifica alte locații de depozitare a deșeurilor, în județele limitrofe. 

Problema gunoiului din județul Bacău a revenit în prim-plan, odată cu ultima ședință a Colegiului prefectural din acest an. Autoritățile de mediu din județ au făcut publice rezultatele controalelor efectuate la groapa de gunoi a orașului Bacău, loc unde în prezent sunt depozitate deșeurile provenite din majoritatea localităților din județ. Garda de Mediu a aplicat o amendă de 50.000 de lei Primăriei Bacău, după ce inspectorii instituției au descoperit mai multe nereguli în modul de depozitare a deșeurilor, dar și faptul că mai multe echipamente ce ar fi trebuit să deservească celula 1 funcționau necorespunzător (sau deloc). Conducerea Agenției pentru Protecția Mediului a mers mai departe și, în baza recomandărilor Gărzii de Mediu, a înștiințat Primăria Bacău că se află la un pas de a pierde autorizația integrată de mediu, fapt ce ar culmina cu imposibilitatea de a depune deșeuri în actualul amplasament. Practic, un județ întreg ar fi pus pe drumuri în căutarea altor gropi de gunoi, a căror funcționare este legală.

IMG_9789Nemulțumirea autorităților de mediu este legată de faptul că din mai, când a avut loc primul control tematic pe 2015, și până în prezent edilii Bacăului nu au catadicsit să „îndrepte” neregulile descoperite de inspectorii de mediu. Mai mult, Primăria Bacău a tratat în doi peri autoritățile județene, Prefectura Bacău – conform afirmațiilor prefectului Dorian Pocovnicu (foto) – ajungând în punctul să solicite de la Primărie confirmare de primire a corespondenței administrative pe tema gropii de gunoi. „Somez public conducerea Primăriei Bacău să se trezească și să vadă că este o problemă majoră în curtea ei. Această problemă vizează tot județul Bacău. Îmi place să-i văd cum își laudă competențele și capacitățile prin interviuri, însă le sugerez să privească mai adânc la această problemă pentru că în februarie 2016 se va ajunge în situația ridicării autorizației de mediu și a închiderii gropii de gunoi. Este o situație reală, bazată pe rapoartele autorităților de resort. Ne aflăm la etapa semnalelor de alarmă, nu la stadiul de speranțe. Din februarie, județul rămâne fără groapă de gunoi din cauza Primăriei Bacău”, a declarat Pocovnicu.

IMG_9795Paul Toderică, șeful Agenției Regionale pentru Protecția Mediului, a declarat în cadrul Colegiului prefectural că la recomandarea Gărzii de Mediu s-a transmis o notificare Primăriei Bacău, în vederea remedierii neregulilor descoperite la celula 1 a depozitului de deșeuri. Toderică a arătat că Primăria are la dispoziție o lună de zile pentru a intra în legalitate, în caz contrar urmând să rămână fără autorizație integrată de mediu. „La propunerea Gărzii am notificat Primăria Bacău ca până la 30 ianuarie 2015 să remedieze toate neconformitățile găsite. În acest moment, am declanșat procedura de ridicare a autorizației integrate de mediu astfel încât îi anunț pe toți factorii implicați să se implice pentru evitarea unor blocaje. ADIS trebuie să identifice alte locații de depozitare a deșeurilor, astfel încât de la 1 februarie deșeurile din județ să fie depozitate legal”, a atras atenția Toderică.

Inspectorii Gărzii de Mediu au descoperit o suită de nereguli la operarea gropii de gunoi, operațiune executată în prezent de Primăria Bacău. Între acestea se numără neoperarea facilităților dobândite în cadrul proiectului ISPA, neconstituirea fondului de închidere a gropii de gunoi, în condițiile în care aceasta se apropie de umplerea totală, funcționarea necorespunzătoare a stației de epurare a apei/levigatului rezultat din deșeuri etc. Nereguli majore au fost evidențiate și de Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Bacău, instituție aflată în subordinea Administrației Naționale „Apele Române” – Administrația Bazinală de Apă Siret. În vederea emiterii autorizației de gospodărire a apelor, SGA a venit cu o listă întreagă de solicitări, aceasta nefiind dusă la îndeplinire de Primăria Bacău.

Vom reveni.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.