Bacăul, orașul cu cele mai multe picturi murale care purifică aerul din Europa

0

Bacăul a devenit orașul cu cele mai multe picturi murale care purifică aerul din Europa, după ce, în doar 2 luni, 10 lucrări de artă murală au fost realizate cu vopsea Airlite. Această vopsea specială transformă substanțele poluante din aer, precum oxizii de azot și de sulf, în nitrați și nitriți inofensivi, care sunt depozitați pe suprafața vopsită, până când sunt eliminați de apa de ploaie sau de umiditatea din aer.

Florin Radu, „Valori” – este pictura realizată de artistul român pe peretele Școalii Gimnaziale „Miron Costin” Bacău. Întinzându-se pe o suprafață de 280 de metri pătrați și fiind realizată preponderent cu vopsea purificatoare de aer, lucrarea își propune să readucă în prim-plan tinerelor generații, personalități marcante ale culturii și istoriei românești.

În total, peste 700 de mp, având capacitatea de a filtra aerul asemenea unei păduri de copaci maturi de 700 de mp, au fost pictați în cadrul proiectului ZidART, realizat de  Asociația „Ingenious Drama”, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bacău.  Proiectul ZidART este finanțat prin programul StartONG, lansat de Kaufland România și implementat de asociația Act for Tomorrow.

10 lucrări, 9 artiști, 3 școli, o grădiniță, un liceu, 2 asociații și 2 blocuri au avut un impact pozitiv asupra întregului oraș, generând un val de reacții pe care Bacăul nu l-a mai întâlnit în istoria lui recentă.

Obie Platon, “Intuiția” – prima pictură murală de mari dimensiuni, dedicată persoanelor cu deficiențe de vedere și trandusă în limbaj Braille. Lucrarea se întinde pe o suprafață de aproximativ 250 de metri pătrați și are capacitatea de a filtra aerul asemenea unei păduri de copaci de 250 de metri pătrați. Pentru realizarea ei s-a folosit o vopsea specială care elimină substanțele poluante din aer, reduce costurile și consumul de energie ale aparatelor de aer condiționat și reduce emisiile gazelor cu efect de seră, care cauzează schimbările climatice.

Un alt aspect inovator adus de acest proiect, constă în mesajul social al lucrărilor realizate. Majoritatea sunt centrate pe transmiterea unui mesaj de solidaritate cu grupurile vulnerabile din România și aduc în viața culturală citadină problemele întâmpinate de persoanele cu dizabilități, adolescentele însărcinate și minoritățile etnice. O altă parte a lucrărilor abordează teme culturale sau de mediu. Proiectul cuprinde și prima lucrare din lume dedicat nevăzătorilor, tradusă în limbajul Braille.

Lucrările au fost realizate de artiști români printre care se numără: Obie Platon, Cristian Scutaru, Kaps Crew, Monk Ink, Andreea Toma, Le Comete, Cătălin Moraru, Florin Radu, şi Ronin.

Kaps Crew, „Inclusion” este lucrarea realizată pe str. Banca Naţională Bacău, adresată integrării sociale a persoanelor de etnie #rromă, a doua minoritate din România conform recensământului din 2012, dar care din păcate se situează pe primul loc în cadrul victimelor discriminării alimentate în mod constant de tradițiile lor și de un stil de viață diferit de al nostru. Lucrarea subliniază importanța educării copiilor atât spre acceptare, cât și spre o conștientizare și asumare a tradițiilor altor etnii sau minorități. Lucrarea face o legătură între tradițiile minorităților sub diferite forme în care acestea se prezintă (muzică, vestimentație) și felul în care continuitatea lor este strâns legată de faptul că aceste tradiții trebuie transmise generațiilor tinere, acest aspect conducând nu doar la conservare, ci și la înțelegerea largă a culturilor și minorităților de către public. Pictură murală se întinde pe o suprafață de 150 mp, fiind realizată preponderent cu vopsea purificatoare de aer.

Prin ZidArt am dorit implicarea grupurilor vulnerabile în viața culturală citadină prin înțelegerea conceptului de Artă Stradala și evidențerea provocărilor cu care se confruntă. De asemenea, dorim revitalizarea spațiului urban prin artă și transformarea acestuia într-un “muzeu” în aer liber de mari dimensiuni. Dorim ca acest proiect să devină o tradiție anuală și să aducă un număr cât mai mare de artiști de renume național si internațional, fapt care ar conduce la creșterea potențialui turistic al orașului și la plasarea acestuia pe harta culturii urbane din întreaga lume.” (Lucian Popa – Manager proiect ZidArt)

Andreea Toma, “Solidaritate” este valoarea pe care artistul a propus-o pe peretele celor de la Asociaţia Betania. Președintele Asociației Betania André Muit ne declară: „Fiecare beneficiar al Betaniei reprezintă o provocare, și aceasta pentru că nu există două cazuri identice. Copiii cu tulburări din spectrul autist, de exemplu, au manifestări diferite și au nevoie de programe personalizate. Tinerele din cadrul Centrului de Integrare a Tinerilor sunt cazuri sociale distincte, fiecare are particularități și nevoi aparte, ceea ce implică, din nou, abordare personalizată din partea colegilor noștri. Lista exemplelor poate merge practic la nesfârșit, pentru că în aproape 25 ani de activitate Betania s-a confruntat cu sute de situații inedite, de provocări. Într-un fel, tocmai aceste provocări sunt cele care ne fac să mergem mai departe, să găsim soluții, să ne adaptăm, să creăm alternative.” Cei 50 de mp sunt realizaţi integral cu vopseaua Airlite purificatoare de aer.

“Ne bucurăm că, prin susținerea acestui proiect, am adus în România o nouă provocare, prin intermediul căreia nu doar dăm culoare orașelor, ci prin intermediul artei stradale, contribuim la neutralizarea emisiilor de dioxid de carbon. Reacțiile pozitive primite ne-au întrecut așteptările și ne conving să ne concentrăm eforturile în următoarea perioadă pentru a sprijini replicarea a astfel de inițiative în cât mai multe dintre orașele țării.” (Andrei Coșuleanu – Președinte Act for Tomorrow)

Vopseaua reduce costurile și consumul de energie ale aparatelor de aer condiționat și reduce emisiile de CO2, care cauzează schimbările climatice. Lucrările au proprietatea de a îndepărta gramele de poluanți echivalentul a aproximativ 140 de automobile pe benzina euro 6. De asemenea, vopseaua folosită este eficientă în prevenirea așezării murdăriei pe pereți. Aceasta combate murdăria în două moduri. Aerul descompune substanțele uleioase depuse pe suprafață, împiedicând lipirea prafului de perete.  În combinație cu vopseaua, se creează un strat subțire de apă (datorită unei proprietăți numite hidrofilicitate), care împiedică așezarea prafului și a altor particule pe suprafață, determinandu-le să se desprindă. Mai simplu spus, Airlite creează o peliculă de protecție invizibilă care împiedică murdăria și praful din aer să se așeze pe suprafețe. Suprafețele rămân la fel de verzi ca în ziua în care au fost pictate.

Ronin, „Un munte de Om” – pictura cu nr. 10 realizată de artistul băcăuan pe peretele școlii gimnaziale „Georgeta Mircea Cancicov”, dorește să expună natura umană într-o explorare interioară care are loc datoriă relației profunde dintre Om și Natură. Pictura se întinde pe o suprafață de 60 de metri pătrați fiind realizată preponderent cu vopsea purificatoare de aer.
Cristian Scutaru „Openness V” ne prezintă portretul unei tinere moldovence care reflectă întruchiparea sfinxului ancestral, al adevărului, al momentului în care vrea să se deschidă și să fie una cu cerul și pământul. Lucrarea înfățișează un dialog al simțurilor, o simbioză între natură și omul contemporan, între adevăr și iluzie. Pictura se întinde pe o suprafață de 65 de metri pătrați fiind realizată preponderent cu vopsea purificatoare de aer.

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.