Bacaul, in topul judetelor care contribuie cu peste 2% la PIB-ul Romaniei

0

Conform unei analize publicate de site-ul cursdeguvernare.ro, Bacaul se afla in topul judetelor care contribuie cu peste 2% la PIB-ul Romaniei. Desi se afla pe ultimul loc – 14 din 14 – judetul Bacau reuseste sa aduca destui bani la bugetul Romaniei.

Daca ne raportam la regiunea NORD-EST, Bacaul se afla pe locul doi, dupa Iasi. Iasiul contribuie cu aproape 40 de miliarde la PIB-ul Romaniei, in vreme ce Bacaul aduce 23 de miliarde lei la buget.

Bucureștiul a generat în 2021 aproape un sfert, respectiv 24,3% din Produsul Intern Brut al României (PIB). Economia Capitalei a fost cât cea a primelor șase cele mai puternice județe la un loc, respectiv Cluj, Timiș, Constanța, Prahova, Brașov și Iași (”campioanele” regiunilor pe care le reprezintă). Dacă adăugăm și județul Ilfov, regiunea a generat 27,2% din economia națională, mai mult decât dublul regiunii de pe locul al doilea, Nord-Vest. Contribuția celorlalte șapte regiuni de dezvoltare la economia națională a variat în 2021 de la 7,7% Regiunea Sud-Vest Oltenia la 12,1% Regiunea Nord-Vest, potrivit celor mai recente date ale Comisiei Naționale de Prognoză (CNSP). Diferențe semnificativ mai pronunțate decât cele dintre Capitală și regiuni, respectiv dintre regiuni între ele se regăsesc în interiorul regiunilor.” se arata in analiza

Analistii de la cursdeguvernare spun ca diferentele de dezvoltare economica sunt semnificative nu doar intre zone, ci si in interiorul unei regiuni. De exemplu, in regiunea NORD-Est, Iasiul contribuie cu 40 miliarde la PIB, pe cand Vasluiul cu doar 10 miliarde – avand o diferenta de 4x. Apoi daca ne referim la Bucuresti – care a generat 24% din PIB-ul Romaniei si Iasiul doar 3,4% – avem o diferent de 8x.

România târâie după ea, de 30 de ani, un model de dezvoltare care împiedică convergența omogenă către nivelul de dezvoltare european. Nu a existat niciun plan politic de atenuare a inegalităților și nici nu au fost create condițiile necesare pentru dezvoltarea naturală și circulația firească a capitalurilor. Rezultatul este coagularea a 3-4 Românii – foarte diferite între ele atât ca grad de dezvoltare cât și ca perspectivă de viitor. Dezvoltarea în ”blană de leopard” a României, care presupune concentrarea activității economice în doar câteva puncte de pe hartă, este evidentă nu doar prin prisma decalajului principalelor regiuni ale țării față de Capitală, ci, în primul rând prin prisma decalajelor din interiorul regiunilor.” se mai arata in analiza


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.