Bacauanul Radu Beligan – „bun national”

0

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost prezent sambata alaturi de maestrul Radu Beligan, in Piata Timpului din Bucuresti la inaugurarea “Gongului Thaliei” amplasat pe Aleea Celebritatilor, un simbol al teatrului care semnifica longevitatea si evolutia spirituala a slujitorilor scenei. Evenimentul a marcat 200 de ani de istorie a teatrului in Bucuresti.

radu beligan 95 ani aniversareBucurestenii au avut astfel ocazia de a-l aplauda si aniversa pe maestrul Radu Beligan, la implinirea varstei de 95 de ani de viata si 75 de ani de cariera. “La multi ani, maestre, multumim ca existati! Multumim ca ne bucurati. Sa va dea Dumnezeu sanatate si sa aniversam in continuare! Stiu ca odata v-ati exprimat ca sunteti legat ombilical de Romania. Eu va spun ca dumneavoastra sunteti pentru noi un bun national. Sunteti un simbol, un model pe care imi doresc ca multi dintre noi sa-l inteleaga si sa-l urmeze. Ne inclinam cu tot respectul in fata carierei dumneavoastra. Flacara cu care ati ars pentru acest neam, maestre, face ca toti cei de aici si din intreaga tara sa va sarbatoreasca si sa va spuna din suflet un cald La multi ani! Va iubim si va respectam, maestre!” i-a spus primarul general longevivului şi talentatului actor.

“Astazi implinesc 95 de ani, aproape un secol petrecut in slujba Thaliei. Nu ma intrebati cand a trecut, pentru ca in teatru, timpul este relativ. Anii trec adesea ca niste clipe, iar clipele se scurg adeseori mai greu ca anii. Cert este ca, dupa tot acest timp, pot sa afirm cu evidenta satisfactie ca nobila meserie careia mi-am dedicat existenta este in continuare la loc de cinste in sufletele romanilor. Este normal sa fie asa. Teatrul este locul binecuvantat unde oamenii pot trai si visa, locul unde, odata ce s-a batut gongul, ia nastere miracolul. Vreau sa multumesc din inima domnului primar general, Sorin Oprescu, prietenul meu, si tuturor celor care au contribuit la inaltarea acestui monument chiar pe locul unde, in urma cu doua sute de ani, a avut loc prima reprezentatie teatrala din Tara Romaneasca. Sper ca el sa dainuie pentru mult timp de acum inainte, pentru infrumusetarea minunatei noastre urbe si, mai ales, pentru cinstirea artei”, a spus Radu Beligan.

Gongul Thaliei, amplasat pe Aleea Celebritatilor din Piata Timpului, face parte din Programul Primariei Municipiului Bucuresti care vizeaza valorificarea estetica a orasului, crearea punctelor de atractie si de promenada. Monumentul reprezinta o recunoastere a excelentei si se adauga Piatetei Regelui, Piatetei Francofoniei, Zonei dedicata artistilor din Centrul Vechi unde este bustul lui Gheorghe Dinica, spatiului public din fata magazinului Eva unde, cu ocazia deschiderii Festivalului Enescu din acest an, a fost amplasata statuia marelui compozitor George Enescu.

radu-beliganRadu Beligan s-a nascut pe 14 decembrie 1918, in Galbeni (Filipeşti) din judeţul Bacău. Este un artist cu o bogata activitate in teatru, film televiziune si radio, actor si regizor cu un repertoriu complex, clasic si modern, fiind considerat unul dintre discipolii actritei Lucia Sturdza Bulandra si al scriitorului Eugen Ionescu. A interpretat roluri celebre din literatura romana si universala precum: Leon Saint Pe – „Egoistul” de Jean Anouilh; Ianke – „Take, Ianke şi Cadâr” de Victor Ion Popa, Guglielmo – „Numele trandafirului” de Umberto Eco, Herb Tucker – „Poveste din Hollywood” – Neil Simon, Domenico – „Filumena Marturano” de Eduardo De Fillippo, Chereea – „Caligula” de Albert Camus, Romulus – „Romulus cel Mare” de Friedrich Dürrenmatt, Richard al III-lea – „Richard al III-lea” de William Shakespeare, Robespierre – „Danton” de Camil Petrescu, Mel – „Prizonierul din Manhattan” de Neil Simon, George – „Cui i-e frică de Virginia Woolf?” de Edward Albee, Trinculo – „Furtuna” de William Shakespeare, Agamemnon Dandanache – „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, Hlestakov – „Revizorul” de Nikolai Vasilievici Gogol, Romeo – „Romeo şi Julieta de William Shakespeare etc. Radu Beligan este membru de onoare al Academiei Romane din anul 2004, iar in martie 2011 a primit o stea pe Aleea Celebritatilor din Bucuresti. În primăvara lui 2012 a primit distincția de cetățean de onoare al municipiului Bacău, iar Teatrul de Vară din oraș poartă – de la același moment – numele său.

Comentarii

Lasa un comentariu:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.