Bacau: Garda de Mediu a dat o amenda record, de 160.000 lei, unei societati agricole care a compromis o plantatie de pomi fructuferi

Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean Bacau a demarat un control in urma unei sesizari formulate de administratorul unei ferme pomicole situate in comuna Damienesti – judetul Bacau in care acesta a reclamat faptul ca plantatia de 10 ha de pomi fructiferi a fost compromisa total dupa ce proprietarul unei firme care detine un teren agricol in vecinatate a efectuat erbicidarea plantatiei sale de porumb, prin imprastierea produsului fitosanitar din avion.

In timpul verificarilor, comisarii GNM au constatat ca aspectele sesizate se confirma in teren, iar societatea care a efectuat tratamentul fitosanitar nu detine avizul de la autoritatile competente pentru pulverizarea din avion a erbicidului Taifun 360 SL, la cultura de porumb aflata pe terenul pe care il are in administrare, fiind incalcate, astfel, prevederile OUG 195/2005 cu modificarile si completarile ulterioare.

Totodata, s-a constatat ca produsul TAIFUN 360 SL (cu care a fost realizata erbicidarea) nu se regaseste in lista produselor de protectie a plantelor autorizate in vederea aplicarii prin pulverizare aeriana.

In urma celor constatate, societatea respectiva a fost sanctionata cu amenda contraventionala in valoare de 60 000 lei. De asemenea, au fost stabilite doua masuri cu termen permanent in sarcina societatii :
1. Interzicerea aplicarii produselor de protectie a plantelor cu mijloace aviatice fara avizul autoritatilor competente pentru protectia mediului.
2. Interzicerea utilizarii produselor de protectie a plantelor in alte scopuri decat cele pentru care au fost omologate.

Totodata, in timpul verificarilor la firma care a efectuat aplicarea tratamentului s-a constatat ca societatea nu a respectat conditiile stabilite in autorizatia de mediu, motiv pentru care a fost sanctionata cu amenda contraventionala in valoare de 100 000 lei, conform prevederilor art.96, alin.3, pct.1 din OUG 195/2005 cu modificarile si completarile ulterioare. Suplimentar, comisarii GNM au impus 5 masuri cu termen permanent firmei respective.

Lasa un comentariu

Aboneaza-te la stirile din Bacau :

Lasa un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here