Bacau: 130 de noi cazuri de cancer in fiecare luna, in anul 2021

La nivel European statele membre UE au pus bazele unei abordări comune în lupta împotriva cancerului. O componentă importantă a acestuia o reprezintă depistarea și minimalizarea impactului factorilor de risc implicați în declanșarea și dezvoltarea tumorilor.

În UE, principalele cauze favorizante ale cancerului sunt: fumatul, excesul de greutate sau obezitatea, alimentația nesănătoasă, lipsa activității fizice, precum și consumul de alcool. Alti factori de risc cu potential oncogen sunt unele infectii, radiatiile ionizante si poluantii de mediu, etc.

In anul 2020, in UE, au fost diagnosticate aproximativ 2.7 milioane cazuri noi de cancer. In acelasi an, au murit 1.3 milioane de pacienti oncologici. Ponderea bolilor neoplazice este mai ridicata in randul barbatilor (aproximativ 54% din totalul cancerelor), decat in randul femeilor (46% din totalul cazurilor). La barbati, cancerul de prostata se afla pe primul loc, cu 23% din toate cazurilor noi de cancer diagnosticate, urmat de cancerul pulmonar (14%) si cancerul colorectal. In randul femeilor, cancerul de san este cel mai frecvent din toate cazurile noi de cancer (29%), urmat de cancerul colorectal (12%) si cancerul pulmonar (9%).

Atat in Europa, cat si in Romania, bolile neoplazice ocupa locul 2 ca incidenta si mortalitate in randul populatiei, dupa bolile cardiovasculare.

In Romania, in anul 2020, s-a inregistrat un numar total de 43092 de cazuri noi de cancere, incidenta cea mai mare fiind la genul masculin comparativ cu genul feminin. De asemenea, aceasta este mai mare in mediul urban, comparativ cu mediul rural. In anul 2020, s-au inregistrat 443 de cazuri noi de imbolnavire prin tumori maligne la copii (0-19ani), ceea ce reprezinta 1.03% din totalul cazurilor noi declarate pe tara. De asemenea, in anul 2020, in Romania, s-au inregistrat 49383 de decese prin tumori maligne.

La nivelul judetului Bacau, in anul 2021, s-a inregistrat un numar total de 1568 de cazuri noi de neoplazii, din care 897 de cazuri in urban si 671 de cazuri in rural. De asemenea, in primul trimestru al anului 2022 s-a inregistrat un numar total de 466 de cazuri noi de boli neoplazice, din care 246 cazuri in urban si 220 in rural.

Este important de retinut ca unele din cancere pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viata sanatos: mentinerea unei greutati corporale optime printr-o dieta sanatoasa si miscare, fara fumat si consum excesiv de alcool, evitarea stresului, a expunerii excesive la soare si poluanti si vaccinarea impotriva anumitor boli infectioase. De asemenea, un rol important in  depistarea in stadii incipiente a cancerelor il au controalele medicale periodice si participarea la programele nationale de screening (cancer de col, mamar, etc)

Comunicat de presa DSP Bacau


Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti-ne si pe Google News
Articolul precedentIncepe tratamentul avio de dezinsectie in Municipiul Bacau
Articolul urmatorAeroportul din Bacau primeste bani de la Guvernul Romaniei

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.