Bacalaureat: Astazi incep probele de evaluare a competentelor


Peste 126.000 de absolvenţi de liceu din intreaga tara s-au înscris pentru susţinerea examenului naţional de Bacalaureat în sesiunea iunie – iulie, care începe luni cu probele de evaluare a competenţelor, programate în perioada 6 – 16 iunie.

Ministerul Educaţiei a informat că, în conformitate cu datele înregistrate şi transmise de comisiile judeţene şi cea din Bucureşti de organizare a examenului de Bacalaureat, 126.454 de absolvenţi de liceu – 111.329 din promoţia curentă şi 15.125 din seriile anterioare – s-au înscris pentru a susţine probele integral sau parţial, în funcţie de rezultatele obţinute în sesiunile anterioare.

Calendar Bacalaureat 2022

6/8 iunie 2022: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A);

• 8/9 iunie 2022: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B);

• 8/10 iunie 2022: evaluarea competențelor digitale (proba D);

•13/16 iunie 2022: evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C);

• 20 iunie 2022: Limba și literatura română (proba E.a) – proba scrisă;

• 21 iunie 2022: proba obligatorie a profilului (proba E.c) – proba scrisă;

• 22 iunie 2022: proba la alegere a profilului și specializării (proba E.d) – proba scrisă;

• 23 iunie 2022: limba și literatura maternă (proba E.b) – proba scrisă;

• 27 iunie 2022: afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00). În aceeași zi de depun și contestațiile în intervalul orar 12:00 – 18:00;

• 28 – 30 iunie 2022: rezolvarea contestațiilor;

• 1 iulie 2022: afișarea rezultatelor finale.

În județul Bacău, sunt așteptați să participe cei 4.861 de elevi de clasa a XII-a și 403 de elevi de clasa a XIII-a cu frecvență  redusă, înscriși în toate unitățile de învățământ preuniversitar, dar și circa 300 de absolvenți din seriile anterioare.

*Evaluarea competenţelor lingvistice pentru limba română, limba maternă şi limba modernă, precum şi a celor digitale se face, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori – cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă şi un altul de aceeaşi specialitate, din unitatea de învăţământ.

În cazul în care nu există cadre didactice de specialitate în unitatea respectivă de învăţământ care pot fi desemnate în comisia de Bacalaureat de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale sau acestea se află în incompatibilitate, profesorii examinatori vor fi selectaţi din alte şcoli, a precizat Ministerul Educaţiei.

Rezultatele obţinute de fiecare candidat la probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă şi într-o limbă de circulaţie internaţională nu se exprimă prin note sau prin calificative admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător, în funcţie de grilele naţionale sau europene. De asemenea, rezultatele evaluării la proba de evaluare a competenţelor digitale se exprimă tot prin stabilirea nivelului de competenţă, în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu şi în conformitate cu prevederile metodologiei de examen.

În situaţia în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale se consideră că acesta nu a susţinut proba.

Probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.


Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti-ne si pe Google News
Articolul precedentAlerta alimentara. Carrefour, Lidl, Auchan si Selgros scot de la comercializare mai multe produse
Articolul urmatorVIDEO: Drumarii au intervenit pe E85 – Racaciuni, pentru degajarea aluviunilor

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.