Conform calendarului de organizare și desfășurare a examenului național de bacalaureat 2025, marți, 10 iunie, este ziua în care încep probele scrise din prima sesiune, după cum urmează:
- 10 iunie 2025: Limba și literatura română;
- 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie);
- 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării;
- 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă (la care în județul Bacău nu sunt candidați înscriși).
La nivelul județului Bacău, probele se vor desfășura în 12 centre de examen, respectiv 7 din municipiul Bacău (Colegiul „Mihai Eminescu” Bacău, Colegiul Naţional „Ferdinand I” Bacău, Colegiul Naţional „Gheorghe Vrănceanu” Bacău, Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan cel Mare” Bacău, Colegiul „N.V. Karpen” Bacău, Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacău și Liceul Tehnologic „Anghel Saligny” Bacău), 3 din municipiul Onești (Colegiul Naţional „Dimitrie Cantemir” Oneşti, Colegiul Naţional „Grigore Moisil” Onești și Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Oneşti), precum și câte unul în Moinești și Comănești (Liceul Teoretic „Spiru Haret” Moinești și Colegiul Tehnic „Dimitrie Ghika” Comănești), iar centrul județean de evaluare va fi organizat la Colegiul Naţional „Gheorghe Vrănceanu” Bacău.
În total, s-au înscris pentru a susține aceste probe 3.192 de absolvenți ai învățământului liceal, dintre care 3.089 învățământ de zi și 103 de la seral sau frecvență redusă. Dintre aceștia, 2.911 sunt din promoția curentă și 281, din promoțiile anterioare.
Probele încep la ora 9:00, iar accesul candidaților în săli este permis până la ora 8:30. Pentru rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor către candidați. Pe durata desfășurării probelor, toate sălile de examen sunt supravegheate audio-video. Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare va publica subiectele și baremul de corectare pentru fiecare probă scrisă, zilnic, la ora 15:00, pe site-ul subiecte.edu.ro. Evaluarea lucrărilor scrise din cadrul examenului național de bacaluareat se realizează digitalizat, prin intermediul platformei dedicate.
Afișarea primelor rezultate este programată în data de 20 iunie. Ca element de noutate pentru acest an, la examenul național de bacalaureat 2025 este prevăzută și etapa de vizualizare a lucrărilor de la probele scrise. Contestațiile se pot depune după vizualizarea lucrărilor, însă nu sunt condiționate de această etapă. În aceeași măsură, vizualizarea lucrării nu implică obligativitatea de a depune contestație. Candidații își pot vizualiza lucrările în zilele de 20 iunie, între orele 14:00 și 18:00, respectiv în 23 și 24 iunie. În aceleași zile și la aceleași intervale de timp pot fi depuse și contestațiile. Afișarea rezultatelor finale este programată pe 30 iunie.
Prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2025 a început în luna decembrie 2024, cu înscrierea candidaților, probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale s-au desfășurat deja între 27 ianuarie și 7 februarie 2025. A doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2025 va avea loc în perioada 4-26 august, cu înscrierea candidaților între 14 și 21 iulie.
Pentru a fi declarat promovat la examenul de Bacalaureat 2025, candidatul trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele cerințe: să aibă echivalate sau recunoscute toate probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, să participe la toate probele scrise și să obțină cel puțin nota 5 la fiecare dintre ele, iar în final să realizeze o medie generală de minimum 6 la probele scrise.
În ceea ce privește organizarea programului școlar în perioada susținerii probelor scrise din această sesiune a examenului național de bacalaureat, în funcție de particularități, activitățile didactice în unitățile de învățământ care sunt organizate și ca centre de examen se pot desfășura în format asincron și/sau se vor identifica soluții pentru suplinirea cadrelor didactice implicate în comisiile de examen..