AWACS-ul aparținând NATO, în patrulare aeriană pe cerul Bacăului (foto)

0


Cerul Bacăului a fost „brăzdat” la finele săptămânii trecute de aparate NATO implicate în misiuni de supraveghere aeriană în contextul escaladării crizei din Ucraina. Pe cer a putut fi observată platforma de avertizare aeriană Boeing E3-Sentry, mult mai cunoscută publicului după acronimul AWACS. 

Aparatul, în esență un „bătrân” Boeing 707 supercomputerizat și dotat cu o „farfurie” radar de ultimă generație, a venit la awacs natorealimentare în zona Moldovei, fiind surprins în momentul în care primea combustibil de la o aeronavă – cisternă Boeing KC – 135 Stratotanker, deasupra Bacăului. Realimentarea ar fi fost efectuată la aproximativ 12.000 de metri altitudine, aeronava AWACS decolând de la baza militară Geilenkirchen (Germania).

Zborurile de supraveghere aeriană au debutat pe cerul României încă de acum o lună, când Ministerul Apărării dezvăluia că un avion AWACS va survola spațiul aerian al țării noastre (citește AICI). Conform datelor preliminare, aeronavele Boeing Sentry operează la înălțimi de peste 9.000 m, cu o rază de descoperire a radarului de 31.000 km2, și pot detecta ținte ce evoluează la înălțimi mici, în limita a 400 km, și la înălțimi medii, în limita a 520 km.

Avionul de supraveghere aeriană radar a fost dezvoltat la începutul anilor 70, pornind de la platforma avionului comercial Boeing NATO's Airborne Warning and Control System (AWACS) aeroplanes707. „Sentry”, mult mai cunoscut drept AWACS, este dotat cu un radar furnizat de Westinghouse Corporation, a cărui antenă efectuează 6 rotații complete pe minut. „Farfuria” radar are 9 metri în diametru și permite localizarea țintelor până la o distanță de 650 km. Până în prezent au fost produse 68 de aeronave AWACS, principalii beneficiari fiind aviația militară a SUA, NATO, precum și forțele aeriene ale Arabiei Saudite.

Avionul AWACS a cunoscut în timp mai multe etape de dezvoltare/modernizare, pe baza aeriană de la Geilenkirchen fiind operaționale 18 aparate. Aeronavele execută misiuni de surpaveghere aeriană sub steagul NATO, fiind înregistrate în Luxemburg, stat membru NATO fără aviație militară.

*FOTO: prin amabilitatea lui Ben Niță/www.rospottersbc.ro 

 


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.