„Avocatul” Vasile Botomei, 2 ani de închisoare cu executare, cadou de Crăciun din partea Curții de Apel Bacău

2

Curtea de Apel Bacău l-a condamnat miercuri pe Vasile Botomei la 2 ani de închisoare cu executare. Botomei, un nume exotic în peisajul juridic băcăuan, se judeca cu Baroul Bacău, acuzat fiind că practică ilegal meseria de avocat și că a folosit, ilegal, denumirile „Barou” și „UNBR”. Judecătoria Bacău îl condamnase, în iulie, la închisoare cu suspendare, sentință comutată în detenție de către judecătorii Curții de Apel. 

Botomei VasileAventura „avocățească” a lui Botomei s-a încheiat nefericit miercuri, zi în care Curtea de Apel Bacău a decis să-l trimită după gratii pe așa-zisul avocat băcăuan. Vasile Botomei se judeca, de mai mult timp, cu Baroul Bacău, care s-a constituit parte vătămată într-un litigiu în care Botomei era acuzat că practică avocatura clandestin, utilizând inscripții și denumiri oficiale în mod nelegal. Judecătoria Bacău l-a condamnat în iulie pe Botomei la 2 ani de închisoare cu suspendare, respectiv 5 ani perioadă de încercare. Decanul Baroului Bacău, av. Gigi Candet, declara cu acel prilej că justiția băcăuană începe să facă lumină în cazul pretinsului avocat Botomei, acesta aflându-se la originea mai multor plângeri penale făcute unor judecători, procurori sau politicieni băcăuani.  „Se pare că justiţia a început să-şi facă treaba în ceea ce priveşte avocatura clandestină. Cred însă că e o pedeapsă foarte mică pentru ce a făcut Botomei. Oricum, adresez mulţumiri organelor de anchetă şi sper să fie un semnal pentru Botomei ca în viitor să-şi excludă din sfera activităţilor această profesie de avocat”, declara – în iulie 2014 – Candet, citat de Ziarul de Bacău.

justitie, ciocan , judecatorie bcMagistrații Curții de Apel au decis miercuri să înlăture caracterul suspensiv al pedepsei, concomitent cu eliminarea perioadei de încercare, condamnându-l pe Botomei la 2 ani de închisoare cu executare. „Înlătură dispoziţiile referitoare la suspendarea sub supraveghere a pedepsei principale, termenul de încercare, măsurile de supraveghere, condiţiile în care se dispune revocarea suspendării şi suspendarea pedepsei accesorii prevăzute de art. 86/1, 86/2, 86/3, 86/4 alin. 1 şi 71 alin. 5 codul penal din 1969, urmând ca inculpatul Botomei Vasile să execute pedeapsa de 2 ani închisoare în regim de detenţie”, se precizează în minuta ședinței de miercuri, 17 decembrie, publicată deja pe portalul just.ro. Dosarul Botomei vs Baroul Bacău (16700/180/2012) a ajuns pe rolul instanțelor în ianuarie 2013, Botomei fiind trimis în judecată pentru avocatură clandestină şi folosirea în mod ilegal a denumirilor de “avocat”, “cabinet avocat”, “Barou”, “UNBR”. Pe adresa Parchetului Judecătoriei Bacău au fost formulate mai multe sesizări, acestea incriminând faptul că pe site-ul www.baroulbacau.ro sunt postate anunțuri privitoare la organizarea unor concursuri de admitere în avocatură de către persoane care nu au calitatea să organizeze astfel de concursuri.

Numele lui Botomei se regăsește în alt dosar penal, aflat pe rolul Curții de Apel Iași. Așa-zisul avocat este trimis în judecată laolaltă cu judecătorul Sorin Curpăn, fost vicepreședinte al Judecătoriei Bacău. Cei doi sunt acuzați de înşelăciune, fals, uz de fals şi complicitate la aceste infracţiuni. Dosarul celor doi a ajuns la Iaşi în urma unei cereri de strămutare admise de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Judecătorul Curpăn a fost suspendat de către Consiliulul Superior al Magistra­turii în 2013, odată cu trimiterea sa în judecată. El este acuzat că ar fi susţinut un barou paralel din Bacău, înfiinţat de Vasile Botomei, şi care, au spus anchetatorii, nu ar fi fost legal. Judecătorului băcăuan i se impută – între altele – că ar fi organizat, alături de Bo­to­mei, concursuri de intrare în avocatură prin susţinerea unor concursuri simulacru, în urma cărora cei doi au obținut sume importante de bani de la mai multe persoane. Un număr de 13 candidați la avocatură i-ar fi înmânat lui Vasile Botomei câtre 2.000 de lei pentru a participa la respectivele concursuri, primind, în schimb, calitatea fictivă de avocaţi.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

2 comentarii

  1. Am fost in inchisoare,am vazut conditiile din inchisoare,felul cum se comporta detinutii, atitudinea si comportamentul agentilor din penitenciare,conditiile de cazare,de masa,de baie,conditiile de asistenta medicala din penitenciar,conditiile de transport dintr-un penitenciar in altul, a detinutilor tranzitati, programele sociale desfasurate in penitenciar denumite de reintegrare,modul de desfasurare a asistentei religioase din inchisori,motivele de aplicare a pedepselor pentru cauze disciplinare din penitenciar,conditiile de munca in penitenciar prin care se obtin zile castig pentru liberare conditionata inainte de termen,modul in care se fac cumparaturile in penitenciar, de la chioscurile de alimente si industriale,conditiile de tratament din spitalele de tip penitenciar,modalitatea de respectare a drepturilor si libertatilor persoanelor private de libertate,conditiile de incarcerare a persoanelor vulnerabile din randul detinutilor,suprapopularea din penitenciare,conditiile de plimbare in aer liber a detinutilor, din regimul semideschis,inchis, maxima siguranta, conditiile de expediere a petitiilor din penitenciar, conditiile de vizita, modul de solutionare a cererilor pe care detinutii le inainteaza judecatorului de supraveghere din penitenciar,modul cum sunt judecati detinutii care au si alte procese in curs,perceptia avocatilor despre detinuti.
    Am fost incarcerat la Bacau,Vaslui,Iasi, Botosani,Rahova, Jilava,Barcea Mare-Deva,Aiud,Spitalul Penitenciar Rahova,Slobozia, Margineni,Tulcea, Spitalul penitenciar Poarta Alba.Prin toate am fost incarcerat diferite perioade de timp,in asa fel incat de cel putin 4 ori am fost incarcerat si descarcerat din acestea.Am fost cazat cu detinuti oligofreni,analfabeti,psihopati,dar si cu oameni educati. Pe unde am fost, am depus orice diligenta pentru ajutorul celor care erau victime ale unor condamnari pentru fapte de care nu se faceau vinovati.Unora li s-au admis actiunile scrise pe foi din penitenciar, si au fost pusi in libertate, altora li s-a injumatatit pedeapsa din 5 ani de inchisoare la 3 ani de inchisoare.Pe multi i-am invatat sa scrie actiuni la judecatorul de seupraveghere de drepturi si libertati, pentru a cere conditii umane de detentie,si au obtinut dreptul de a beneficia de minimum 4 metri patrati pentru fiecare detinut in celula. Asa s-a intamplat la Penitenciarul Barcea Mare din Deva, unde dupa o luna de zile dupa ce am ajuns sa fiu incarcerat in acel penitenciar, au fost taiate paturile de la nivelul III din fiecare camera.Bineinteles ca am fost trimis de acolo cu dedicatie la un alt penitenciar, si asa am ajuns la Aiud.De la Barcea Mare am plecat cu patru sanctiuni disciplinare din cauza ca am ajutat detinutii sa scie actiuni pentru obligarea directorului din penitenciar sa respecte normele minime de cazare si de hrana, care erau nerespectate de adminstratia din penitenciar. Din acest motiv mi s-a schimbat in mod abuziv regimul de detentie, de la regim semideschis la regim inchis. In regimul inchis aveam doar cate doua ore maxim pe zi de a iesi afara la plimbare.Plimbarea se facea in spatii restrase cu plasa de sarma de jur imprejur si pe deaspura,cum se vad animalele salbatice la Gradina Zoologica,si uneori in spatii mai restranse, ajungandu-se la penitenciarul Slobozia sa fie in cusca de sarma lunga de 4 metri si lata de 3 metri sa stea la plimbare cate 14 detinuti din aceeasi camera. Am trecut prin afectiuni de lombosciatica,hernie de disc, prin traume insuportabile, in timp ce la cabinetul medical primeam la doua saptamani cate doua pastile de avocalmin. Am fost dus cu salvarea de la Penitenciarul Iasi la Spitalul de Urgenta din Iasi dupa ce am strigat de durere cat m-a tinut gura pe holul din penitenciar: Ajutor! Ajutor! Ajutor! Nu mai pot!
    Am fost dus pe targa cu salvarea din Penitenciarul Iasi la Penitenciarul spital Rahova. Cand sa fac tratamentul, am fost trimis din nou la penitenciarul Iasi. Am fost transportat pe targa cu salvarea de la penitenciarul Aiud din nou la penitenciarul Iasi.
    Am sat in celule cu plosnite, pe paturi de fier cu saltele de 50 de ani. Am stat cocotat pe pat la nivelul III.Am servit masa in pat la nivelul III, deoarece in celula nu era loc de masa, daramite de scaune.In penitenciare nu sunt frigidere. Produsele perisabile nu sunt protejate in celula, decat agatate la soare in gratiile de la un geam mic.
    Am intalnit si am stat in celula si cu un cioban proprietar de stana condamnat la 18 ani de inchisoare pentru o crima pe care nu el o facuse,si care atunci cand m-a incaracerat in celula lui, s-a pus in genunchi si a multumit Lui Dumnezeu si Sfintei Feciare Maria, ca i-a trimis pe cineva in celula care sa-l ajute si pe el cu redactarea unei cereri de revizuire impotriva condamnarii pentru ceea ce nu facuse. Acesta a marturisit ca s-a rugat plangand in genunchi in celula lui sa ii trimita Dumnezeu pe cineva. Si atunci am vazut ca mai presus de intersul meu in timp ce eram la Iasi, in ajunul de Craciun 2015, a fost nevoia de a ajuta pe un om nevinovat condamnat pentru crima. Am fost incarcerat cu medici, ofiteri superiori,ingineri,ministri- secretari de stat,ministri, primari, presedinti de Consilii judetene cum este distinsul domn Constantinescu Nicusor Daniel,piloti de supersonic,economisti,dar si cu un cioban proprietar de stana condamnat la 18 ani de inchisoare pentru o crima pe care nu el o facuse, prim procurori, deputati,politisti,vamesi,avocati celebri ca excelenta sa Vlasov Mihail.Dupa executarea unui an si opt luni de zile,timp in care penitenciarele prin care am fost, nu erau de acord sa ma puna in libertate conditionata,am reusit sa castig procesul la Tribunalul Tulcea,prin punerea in libertate din 18 august 2016. Acum cu adevarat pot spune ca m-am nascut din nou. Caci adevarat scie in Biblie:Daca ai dat cuiva sa manance care era flamand ? daca ai dat sa bea apa unuia insetat? daca ai imbracat pe unul gol?daca ai cautat de cineva bolnav? Si daca ai fost la cineva in inchisoare? Si oricare dintre astea le veti fi facut unuia mai mic decat voi? Mie Mi le-ati facut! A marturist domnul nostru Iisus Cristos.
    Si mai spune in Sfanta scriptura: Ferice de cel mustrat, caci Dumnezeu are un gand cu el!
    Asadar multumesc din inima si din tot sufletul meu celor care m-au prigonit, care m-au anchetat, care m-au trimis in judecata si care m-au condamnat,caci asa am avut prilejul sa fac cu adevarat o cercetare stiintifica in domeniul drepturilor omului vazut din inchisori.Acum mai trebuie sa fiu solicitat sa fac ceea ce am documentat nu numai teoretic dar si practic prin propria persoana, asa cum Dumnezeu a randuit sa ajung doctor in drept, pentru ca prin ceea ce stiu sa aplic sa fac cum stiu mai bine ce asteapta poporul de la oamenii de stiinta din domeniul drept. Acum pot spune cu adevarat ca sunt in masura sa fac reforme in administratie, in justitie,in modul de executare al pedepselor privative de libertate, si multe altele de care tara are nevoie.

  2. Victor PONTA s-a inscris in BAROUL BUCURESTI cu scutire de examen,ca doctor drept.
    BOTOMEI Vasile a intrat in inchisoare dupa ce a obtinut titlul de doctor in drept.
    Diferenta dintre ambii consta in calitatea tezei de doctorat.
    Botomei a lucrat curat,a publicat noi principi juridice de organizare si functionare a profesiilor de avocat, dar si de magistrate.
    Pe toti i-a deranjat,rezultate publicate in teza lui Botomei de doctorat.
    Acest lucru nu s-a mai intamplat, ca un doctor in drept comparat sa atace un sistem judiciar .
    Constantin Brancususi a spus:
    ,,Lucrurile bune din tara aceasta vor dainui indiferent de ce vremuri vor trece peste ele,,
    Citeste teza de doctorat in drept: Raspunderea administrative.Aspecte practico-stiintifice in plan comparat:Republica Moldova si Romania(UE),publicata pe http://www.cnaa.rm,autorizata de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice
    din Romania,cu ATESTAT M 0001712 din 17-04-2014.

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.