Avion prabusit in judetul Bacau

Publicitate

UPDATE ORA 19:00

Pilotii au fost evacuati si sunt in drum spre Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central „Dr. Carol Davila”

Comandorul Marcel Bresug, seful de stat major al Bazei 95 Aeriana ”Erou capitan aviator Alexandru Serbanescu”, si capitan-comandorul Iulian Pena, instructor-sef zbor in cadrul aceleiasi unitati militare, s-au catapultat astazi, 16 iulie, in jurul orei 13.30, la 5 kilometri vest de localitatea Nicolae Balcescu din judetul Bacau, deasupra Lacului Galbeni.

Pilotii au fost recuperati de echipele de cautare-salvare ale bazei aeriene si se afla in stare stabila. Un elicopter SMURD executa deja, la aceasta ora, un zbor pentru evacuarea primului dintre pilotii recuperati catre Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central „Dr. Carol Davila”, din Bucuresti, urmand ca cel de-al doilea sa fie transportat la acelasi spital cu un avion de tip C-27J Spartan, din cadrul Fortelor Aeriene Romane, configurat pentru evacuare medicala.

Comandorul Bresug, in varsta de 41 ani, are la activ peste 1.000 de ore de zbor pe aeronava IAR 99 Soim, iar capitan-comandorul Pena, in varsta de 40 de ani, are o experienta de zbor de aproape 450 de ore pe aeronava mentionata.

Aeronava militara decolase in jurul orei 13.20 din baza aeriana pentru a executa un zbor de verificare tehnica.

Dupa aproximativ 10 minute de zbor, pilotii s-au catapultat, aeronava prabusindu-se in zona mentionata, in afara ariilor locuite.

 


Update ora 15:00

Cei doi piloti care s-au catapultat au fost recuperati in viata.

Update – Comunicat MAPN

O aeronava IAR 99 Soim s-a prabusit in judetul Bacau, cei doi piloti reusind sa se catapulteze!

O aeronava de tip IAR 99 Soim cu dubla comanda din Baza 95 Aeriana ”Erou capitan aviator Alexandru Serbanescu” de la Bacau s-a prabusit astazi, in jurul orei 13.30, in zona localitatii Nicolae Balcescu, judetul Bacau.

Cei doi piloti au reusit sa se catapulteze, echipele de salvare sunt in legatura cu ei si au inceput deja operatiunile de recuperare.

Conducerea Bazei 95 Aeriana a pus in aplicare de urgenta planul de interventie in astfel de situatii.

Ministrul apararii nationale, Mihai Fifor, impreuna cu seful Statului Major al Apararii, generalul Nicolae Ciuca, sunt deja in drum spre locul producerii incidentului.

De asemenea, conform procedurilor, o comisie numita la nivelul Statului Major al Fortelor Aeriene va investiga cauzele producerii evenimentului.

Vom reveni cu informatii despre starea pilotilor de indata ce acestea vor fi disponibile.

Foto: MApN – Fortele Aeriene Romane

Update 14:40

Potrivit primelor informatii, avionul era IAR 99 Soim. Pilotii efectuau un zbor de antrenament programat.

Ora 14:30

Un avion militar s-a prabusit in judetul Bacau. Potrivit primelor informatii, cei doi piloti ar fi reusit sa se catapulteze. Anuntul a fost facut de Mihai Fifor, ministrul Apararii, care a precizat ca se va deplasa la locul prabusirii.

„Au inceput sa se desfasoare procedurile specifice pentru astfel de situatii. De indata ce vom avea mai multe detalii o sa va comunicam. O sa pornim si noi acolo in cateva momente. O misiune de antrenament pe care o executau pilotii. Este Baza 95”, a spus Fifor, la Antena3.

Vom reveni cu detalii.

Lasa un comentariu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here