Avantajele și dezavantajele investiției în NFT


Sunt NFT-urile o invetiție rezonabilă?

Piața cripto este una dintre cele mai rapide în creșterea exponențială. În cadrul acestei piețe, cel mai important și actual trend sunt desigur, NFT-urile. Acestea sunt mici imagini cu informație criptată ce te fac unicul deținător al adevăratului NFT. 

Popularitatea acestora a crescut atât de tare încât, peste doar câțiva ani, vei fi capabil de a cumpăra orice dorești cu o bucată din propriul NFT. Chiar și achitarea la un casino online nu va deveni ceva inimaginabil.

Asta nu înseamnă că investiția în active tokenizate este strict o idee proastă. Dacă identificați un activ care vă atrage și aveți finanțare, atunci poate ar trebui să-l cumpărați. Dacă proprietatea asupra activului se întâmplă să fie tokenizată, atunci probabil că vă puteți bucura de beneficiile suplimentare asociate NFT-urilor. Dar asigurați-vă că înțelegeți și riscurile investițiilor în NFT.

NFT-urile sau jetoanele nefungibile au devenit unele dintre cele mai populare investiții în ultimii 5-6 ani. Însă, înainte de a investi bani și timp în această piață, trebuie să înțelegi care sunt avantajele și dezavantajele unei astfel de investiții. 

Însăși conceptul de a investi într-un NFT este greșită. NFT nu poate fi categorizat ca un activ. Datorită tehnologiei de blockchain, NFT-urile pot fi atribuite cu un titlu de properietate, nu și cu o valoare reală sau palpabilă. Cumperi doar dreptul de a controla acest NFT, el însăși nu îți poate aduce nici un venit. 

Acest concept însă nu trebuie să te oprească din a cumpăra un NFT. Dacă ai găsti un NFT cât se poate de bun pentru tine și care are perspectiva de a crește în preț, nu trebuie să te gândești mult. Există însă anumite riscuri ce pot tăia din bucuria cumpărării unui NFT.

Poți citi mai mult aici.

Avantajele investiției în NFT

Investitorii au multe motive să dorească să cumpere active care sunt simbolizate în NFT. Unele dintre avantajele investiției în NFT includ:

  • Pot fi folosite pentru a fracționaliza un activ real: Ideea de a desparte și vinde un obicet real, fie el o bijuterie sau o casă, prin vinderea unei versiuni digitalizate a părții unui activ real este posibilă doar la folosirea unui NFT cu o legătură de blockchain. Astfel, portofoliile financiare a diferitor oameni se pot îmbogăți cu părți de case, bijuterii și alte active reale, palpabile. 
  • Proprietatea NFT este asigurată de un blockchain: Sistemele blockchain sunt unele dintre cele mai bine securizate și sigure sisteme de criptare a informației din lume. Folosind acest tip de deținere a unui NFT, este practic imposibil să fii dezis de proprietatea acestuia prin intermediul furtului sau a altor acțiuni ilegale. 
  • Oportunitatea de a afla mai multe despre tehnologia blockchain: Investitorii pot deveni mai informați despre blockchain, diversificându-și portofoliile, alocand o sumă mică activelor tokenizate.

Dezavantajele investiției în NFT

Mulți investitori au, de asemenea, motive întemeiate să se ferească de a investi în active tokenizate. Unele dintre dezavantajele investiției în NFT includ:

  • Pot fi folosite pentru fraude financiare: Problema NFT-urilor este faptul că, odată ce ai făcut un NFT, acesta îți aparține, indiferent dacă este o imagine proprie sau luată de pe internet. De aceea, în ultimele luni, mai mulți artiști cu renume internatțional au găsit și raportat NFT-uri ce folosesc arta lor fără ca să se știe despre asta. 
  • Generarea NFT este foarte consumatoare de energie: majoritatea NFT-urilor sunt suportate în prezent de blockchain-ul Ethereum, care utilizează un protocol de operare cu consum mare de energie numit dovadă de lucru. O singură tranzacție NFT necesită la fel de multă energie electrică ca o casă medie pentru aproximativ o zi și jumătate.1
  • NFT-urile nu generează venit: Cum am spus și mai sus, în comparație cu acțiuni sau alte tipuri de investiții care generează un venit stabil, NFT-urile nu pot fi monetiate în nici un fel posibil. Astel, unicul mod de a câștiga bani reali din investiția într-un NFT este cumpărarea acestuia cu un preț mai mic și vânzarea cu unul mai mare, ceea ce necesită experiență și cunoștințe vaste. 

De ce investesc oamenii în NFT-uri?

Un NFT este cu adevărat o investiție extrem de bună în cazul în care te pricepi și ești 100% sigur că prețul acestei imagini va crește. Investorii care joacă pe piața NFT nu numai că au experiență și un bagaj mare de cunoștințe dar și multe relații cu alți investori și creatori de NFT-uri, ceea ce le permite investirea fără mari riscuri și câștigarea multor milioane de dolari de pe urma acestor achiziții. 

Un alt motiv, mai artistic și irațional, sunt colecțiile de NFT. Există investori ce nu au nevoie de profit sau chiar venit de pe urma cumpărării unui NFT. Aceștia le cumpără ca pe niște obiecte de artă pentru vasta lor colecție.

Concluzia este că NFT-urile au argumente pro și contra, dar probabil că este o idee proastă să investești în orice activ doar pentru că este simbolizat. Fundamentele investiției încă se aplică, indiferent dacă proprietatea unui activ este indicată de un blockchain. Cea mai bună mișcare a ta ca investitor este să identifici activele de calitate pe care ai dori cel mai mult să le deții și apoi să faci tot ce este necesar pentru a le achiziționa.

Comenteaza prin Facebook
Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti Bacau.NET si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.