Autostrada A13 Bacau – Brasov, de 3x mai ieftina decat A8 Targu Mures – Targu Neamt. Ministerul Transportului: „Nu va putem comunica in aceasta etapa sursa de finantare a sectorului de Autostrada Bacau – Brasov”

0

Doua variante pentru A13

Autostrada Bacau – Brasov se afla in acest moment in faza proiectarii, contractul fiind deja inceput si urmeaza sa fie gata pana la finalul anului 2022 , inceputul lui 2023. Licitatia a fost castigata de SEARCH CORPORATION& PRIMACONS GRUP SRL. Valoarea Contractului este de 20 de milioane lei fără T.V.A ( ~ 4 mil euro ) și are o durata de 30 de luni. Ordinul de începere a fost emis în data de 10.07.2020.

Conform CNAIR, in aceasta perioada se fac dezbateri pentru alegerea traseului cel mai bun al Autostrazii A13 Bacau – Brasov:

„Prestatorul a elaborat analiza multicriterială privind alegerea alternativelor de traseu, etapa 1 si etapa 2, în perioada 25-27.11.2020. Au fost realizate vizite în teren pentru identificarea unor posibile constrângeri/obstacole pe traseele alternativelor propuse. După efectuarea vizitei în teren, prestatorul a prezentat alternativele de traseu propuse initial, iar în perioada imediat urmatoare vor fi realizate dezbateri publice cu autoritățile locale pentru a corela traseele autostrăzii cu obiectivele/investițiile locale și pentru a maximiza aportul socio-economic al autostrăzii.” transmite CNAIR

Exista doua propuneri de traseu:

Traseul „ROȘU”: Oituz-Bogănești-Onești-G.Văii-Parava-Răcăciuni

Traseul „ALBASTRU” : Slănic Moldova- Bârsănești-Livezi-Faraoani

Ministerul Transportului: „Nu va putem comunica in aceasta etapa sursa de finantare a sectorului de Autostrada Bacau – Brasov”

Intr-un raspuns transmis catre Bacau.net, directorul din cadrul Ministerul Transportului, Laurentiu Voicu, ne-a transmis ca inca nu exista sursa de finantare pentru executia A13 Bacau – Brasov:

„In prezent, Planul de Redresare si Rezilienta al Romaniei (PNRR) este in proces de elaborare si va reprezenta un Document Strategic ce stabileste prioritatile investitionale si reformele necesare pentru redresare si crestere sustenabila, corelate tranzitiei verzi si digitale avute in vedere de Comisia Europeana.

Atat proiectul de autostrada Brasov – Bacau, cat si autostrada Targu Mures – Targu Neamt, reprezinta unele dintre cele mai importante proiecte de infrastructura rutiera din Romania, fiind cuprinse atat in cadrul Master Planului General de Transport al Romaniei, precum si in cadrul Planului Investitional pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Transport pentru perioada 2020-2030.

Avand in vedere faptul ca atat Planul de Redresare si Rezilientd al Romaniei (PNRR), cat si Planului Investitional pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Transport pentru perioada 2020- 2030 sunt in acest moment in etapa de elaborare, nu va putem comunica in aceasta etapa sursa de finantare a sectorului de autostrada Brasov – Bacau.” ne-a transmis Laurentiu Voicu, director in MT

Impact de mediu minor 8% pentru A13 Bacau Brasov – fata de 55% A8 Tg. Mureş – Iaşi – Ungheni

Impactul de mediu este mult mai scazut pentru varianta de Autostrada A13 Bacau – Brasov decat pentru A8: 8% vs 55%. In calea autostrazii Targu Mures – Targu Neamt exista 51.000 de hectare de arii protejate si 15 situri naturale ( zona Parcului National Ceahlau).

Costuri mult mai reduse pentru A13 Bacau – Brasov. MT: „Autostrada Brasov – Bacau, cu o lungime estimata de 159.9 km, prezinta un cost estimat de 1845.5 mil. euro fara TVA, iar autostrada Tg. Mures – Tg. Neamt, cu o lungime estimata de 210.9 km, prezinta un cost estimat de 5403.9 mil. euro fara TVA.”

Daca ne raportam la costuri, un km de autostrada Bacau – Brasov este de 2,2 mai ieftin decat unul Targu Neamt – Targu Mures. Costul total al autostrazii A8 Targu Neamt – Targu Mures este de 3 ori mai mare decat costul A13 – Bacau Brasov:

„In ceea ce priveste costurile estimate, pana la definitivarea studiilor de fezabilitate pentru cele doua sectoare de autostrada mentionate (Brasov – Bacau si Tg. Mures – Targu Neamt) ce sunt parte a retelei rutiere primare din cadrul Planului Investitional pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Transport pentru perioada 2020-2030, acestea au fost stabilite in baza unor analize multicriteriale stiintifice ale Ministerului Transporturilor si Infrastructurii care au luat in calcul stabilirea unui aliniament de lucru si estimarea amenajarilor necesare in etapa de constructie in concordanta cu elementele mediului geografic (geologie, inundabi litate, forme de relief, adancimea apei freatice si utilizarea terenurilor).

Astfel, autostrada Brasov – Bacau, cu o lungime estimata de 159.9 km, prezinta un cost estimat de 1845.5 mil. euro fara TVA, iar autostrada Tg. Mures – Tg. Neamt, cu o lungime estimata de 210.9 km, prezinta un cost estimat de 5403.9 mil. euro fara TVA.” ne-a transmis directorul Voicu din Ministerul Transporturilor

Autostrada Bacau – Brasov: 159,9 km – 1845.5 mil euro -> 11,5 mil euro / km de autostrada
Autostrada Targu Mures – Targu Neamt: 210,9 km – 5403.9 mil euro -> 25,6 mil euro / km autostrada

Concluzionand, autostrada A13 Bacau – Brasov este mai scurta si mai ieftina de trei ori decat alternativa Iasi – Targu Mures. Mai mult decat atat, impactul de mediu este mult mai scazut.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.