Autoritatile locale, criticate pentru neimplicare in salvarea Casei „Alecsandri”. Actiune de protest la unul din simbolurile Bacaului


Sensibilul subiect al situatiei deplorabile in care se gaseste Casa „Vasile Alecsandri” din Bacau a revenit in prim-plan, multumita unei actiuni de ecologizare de amploare organizata de universitarul bacauan Ioan Danila. Ca niciodata, la actiune si-au dat concursul nume de anvergura din comunitatea culturala bacauana, dar si politicieni. Sub sloganul „Autoritati din Bacau si din tara, salvati Casa «V. Alecsandri»”, actiunea de ecologizare s-a erijat, in final, intr-o admonestare a autoritatilor locale care au asistat impasibile, in ultimii ani, la continua degradare a imobilului de patrimoniu. 

Casa V. Alecsandri - salubrizare„Motorul” actiunii, conf.univ.dr. Ioan Danila, a declarat pentru Bacau.NET ca asa-zisa ecologizare a imobilului de patrimoniu a fost un simplu pretext. In realitate, a afirmat Danila, actiunea a vizat incriminarea lipsei de interes cu care autoritatile bacauane au tratat acest subiect. Ignoranta acestora a mers atat de departe, incat joi dimineata Consiliul Judetean, Primaria Bacau, respectiv Prefectura n-au avut niciun trimis oficial la „ecologizare”.

„Am vrut sa ajungem in alta parte cu actiunea noastra. Am dorit sa atragem atentia pentru ca ne aflam intr-o situatie fara iesire. Ecologizarea a fost un pretext. Vreau sa salvam onoarea Bacaului, pentru ca in cazul casei Vasile Alecsandri nu s-a facut absolut nimic. E dureros sa fim atat de ipocriti si demagogi”, a declarat prof. Danila cu referire la ignoranta principalelor institutii administrative din Bacau.

Pe 16 mai a.c., la Palatul Administrativ, universitarul bacauan a avut o intalnire cu oficiali ai Consiliului Judetean, Primariei, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si ai Directiei pentru Cultura si Culte. In urma discutiilor s-a degajat un plan de masuri care nu a fost respectat de niciuna din institutiile implicate in asa-zisa „salvare” a casei „Alecsandri”. „Institutiile n-au fost reprezentate la actiunea de azi dimineata (n.r. – joi). M-am dus personal la Primarie, Consiliul Local, Consiliul Judetean, Prefectura, Directia de Cultura dar n-au binevoit sa trimita reprezentanti”, a mai spus Danila, care a adaugat ca autoritatile nu vor scapa, prea curand, de el.

„Nu scapa asa usor de mine, sa fie clar. Am stabilit in urma actiunii de dimineata sa avem intalniri lunare la Casa Vasile Alecsandri. Urmatoarea va avea loc in septembrie, cu prilejul Toamnei Bacoviene. Vom organiza astfel de actiuni pana cand autoritatile vor face ceva pentru salvarea imobilului”, a promis Danila.

Casa-Alecsandri_bacauCasa „Vasile Alecsandri” are o istorie pe cat de intortocheata, pe atat de tragica. In esenta, constanta a ramas doar nesimtirea autoritatilor, in pofida anumitor schimbari care au avut loc la varful Executivului. Profesorul Ioan Danila si a sa Asociatie Culturala „Vasile Alecsandri” incearca de ani buni sa se implice in salvarea imobilului, insa dezinteresul municipalitatii sau al consiliului judetean se arata a fi criminale.

Ambele institutii au evitat sa intre in negocieri cu proprietarul imobilului si al terenului aferent, gasind diverse tertipuri si pretexte: Casa V. Alecsandri - salubrizare OKpretul prea mare cerut, gradul accentuat de degradare, subtirimea bugetele locale etc. Asta desi atat seful CJ Bacau, Dragos Benea, cat si primarul municipiului Bacau, Romeo Stavarache, si-au asumat declarativ intentia de a salva casa „Alecsandri”. In realitate, n-au facut mai nimic. Potrivit afirmatiilor lui Danila, Consiliul Judetean Bacau ar fi realizat o expertiza care a stabilit ca valoarea casei Alecsandri ar fi de peste 80.000 euro, fara a include aici si terenul.

La actiunea de ecologizare de joi dimineata au participat profesori (prof. dr. Gheorghe Iorga), artisti (Adrian Gazdaru, dir. Teatrul Municipal Bacovia), jurnalisti, consilieri locali si judeteni din partea Partidului Ecologist, oameni de cultura (Mioara Iacob – „Salonul de piane”), dar si parlamentarii liberali Dragos Luchian si Lucian Ciubotaru.

Foto : Facebook Lucian Ciubotaru

Comenteaza prin Facebook
Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti Bacau.NET si pe Google News

1 comentariu

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.