Au sosit primele avioane F16 cumparate de Romania din Norvegia. Mentenanta se va face la Aerostar Bacau

0

Miercuri, 29 noiembrie, primele trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România de la Regatul Norvegiei au efectuat aterizarea în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” din Borcea, conform anunțului Ministerului Apărării Naționale (MApN). În prezent, Forțele Aeriene Române gestionează o singură escadrilă formată din 17 aeronave F-16, procurate inițial din Portugalia și ulterior modernizate.

Achiziționarea noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon și a pachetului corespunzător de bunuri și servicii are ca scop consolidarea securității României prin desfășurarea activităților de apărare a spațiului aerian național/NATO în perioade de stabilitate și în situații de criză. Această misiune este încredințată Serviciului de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comanda NATO, conform precizărilor MApN.

 Forțele Aeriene Române / Marian CIOPEC și Bogdan PANTILIMON

În luna noiembrie a anului 2022, România a încheiat un contract pentru achiziționarea a 32 de aeronave F-16, configurate în versiunea M6.5.2, inclusiv motoare de rezervă și suport logistic, de la Guvernul Regatului Norvegiei. Conform termenilor contractuali, primele aeronave sunt programate să ajungă în România începând din 2023. Valoarea totală a contractului încheiat cu Guvernul Regatului Norvegiei se ridică la 388 milioane de euro și va acoperi un interval de trei ani, cu livrările planificate să înceapă la sfârșitul anului 2023 și să continue până în anul 2025.

Aeronavele vor asigura îndeplinirea noilor cerințe existente la nivelul NATO, ulterior urmând a fi introduse în programul de modernizare la aceeași configurație M6.X cu avioanele F-16 din prima escadrilă intrată deja în dotarea Forțelor Aeriene Române. Această soluţie asigură implicarea industriei naţionale de apărare în executarea lucrărilor de mentenanță şi modernizare a avioanelor F-16, prin operatorul economic desemnat centru de mentenanță pentru aeronave F-16 de către Guvernul României (Aerostar Bacău), aspect care va contribui la consolidarea şi menţinerea capabilităţii aeriene operaționale.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.