Au fost prelungite termenele pentru constatarea suprafetelor afectate de seceta


Prin ordin comun al ministrului Afacerilor Interne şi al ministrului Agriculturii, publicat în Monitorul Oficial nr. 662 din 1 iulie 2022, a fost completat Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de seceta pedologică în sensul prelungirii termenului de depunere a înştiințărilor scrise, de către agricultori, la unitățile administrativ-teritoriale pe a căror rază se află terenurile agricole afectate.

Astfel, actul normativ stipulează termenul de 1 august 2022 (inclusiv), dată până la care utilizatorii de terenuri agricole pot depune înştiințări scrise la UAT-uri pentru culturile agricole înfiinţate în toamna lui 2021, respectiv 15 noiembrie 2022 pentru celelalte tipuri de culturi agricole.

Măsura de prelungire a termenului de depunere a înştiințărilor vine în sprijinul agricultorilor ale căror culturi sunt afectate de seceta severă, în condițiile în care vechiul Ordin al ministrului Agriculturii (nr. 97/2020) prevedea termenul inițial de 15 mai (pt. culturile de toamnă), respectiv 1 septembrie pentru restul culturilor. Înştiinţările scrise depuse de fermieri trebuie să cuprindă datele de identificare ale deţinătorului de teren agricol, suprafaţa totală declarată, suprafaţa calamitată (estimativ pe fiecare dintre culturile calamitate), cu specificarea dacă respectiva suprafaţă se află în zonă irigabilă.

Precizez că am constituit, prin Ordin de Prefect (nr. 201/04.07.2022), Comisia de constatare a pagubelor la culturile agricole generate de seceta pedologică. Aceasta va lucra în strânsă legătură cu Direcția pentru Agricultură şi APIA, precum şi cu reprezentanții UAT-urilor, astfel încât să avem o imagine cât mai clară asupra situației din teren. De asemenea, în calitate de preşedinte al CJSU am notificat în scris toate comitetele locale pentru situații de urgență cu privire la modificarea termenelor de depunere a înştiințărilor de către agricultori, în conformitate cu prevederile legale intrate în vigoare de la 1 iulie.” a declarat prefectul judetului Bacau, Lucian Bogdanel

Comenteaza prin Facebook
Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti Bacau.NET si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.