Asociația Sport Club Bacău, obligată de instanță la plata a 295.000 lei către Sport Club Bacău SA, în contul unor împrumuturi vechi de 2 ani

Asociația Sport Club Bacău, în prezent condusă de fostul atacant al Bacăului, Cristi Ciocoiu, a fost obligată de instanță la plata a 295.000 de lei către societatea Sport Club Bacău SA, controlată de municipalitatea Bacău. Datoriile asociației datează din perioada în care aceasta era condusă de Liviu Goian, inculpat alături de primarul Romeo Stavarache într-un dosar penal vizând multiple fapte de corupție. Banii ar fi fost împrumutați de societate către asociație, în prima parte a lui 2014, însă timp de aproape 2 ani nu au mai fost recuperați de către societatea Primăriei. Un control efectuat de Camera de Conturi Bacău a evidențiat anomalia creată. În primăvara lui 2015, Goian a părăsit asociația, alături de alți membri marcanți ai PNL Bacău, aceasta fiind preluată de Ciocoiu pe umerii căruia apasă acum obligația restituirii banilor împrumutați în 2014. 

Cristian-CiocoiuJudecătoria Bacău a decis, la 25 februarie, că Asociația Sport Club Bacău, controlată de Cristi Ciocoiu (foto), trebuie să returneze societății Sport Club Bacău SA, deținută de municipalitatea băcăuană, suma de 295.000 de lei, constând în 3 împrumuturi realizate de către asociație, în intervalul februarie – mai 2014, dar rămase nerestituite vreme de 2 ani. Conform Hotărârii 1331/2016, instanța de judecată a obligat asociația la plata a 45.000 lei, sumă aferentă Contractului de împrumut nr. 32/19 februarie 2014, 150.000 de lei (Contract împrumut nr. 87/27 februarie 2014), respectiv 100.000 lei, potrivit Contractului de împrumut nr. 180/20 mai 2014. Suma totală, de 295.000 lei, trebuie restituită societății Sport Club Bacău SA în termen de 30 de zile, Asociația Sport Club având, totuși, dreptul de a formula o acțiune în anulare la Judecătoria Bacău.

Fostul atacant al Bacăului, Cristi Ciocoiu, a declarat pentru portalul de știri Bacau.NET că asociația pe care a preluat-o de la Liviu Goian trebuie să restituie sumele de bani către societatea Primăriei, acestea figurând în contabilitate Sport Club drept datorii. Ciocoiu a mai spus că va căuta o soluție de mediere, astfel încât suma de bani să fie restituită eșalonat, pentru a nu periclita activitatea fotbalistică a echipei Sport Club Bacău, angrenată în campionatul Ligii secunde de fotbal. „Va trebui să plătim acei bani, nu avem altă cale. Reiese clar din acte, acei bani sunt înregistrați la noi ca datorii. Vom plăti mai încet, mai repede, vom vedea cum, dar cert e că va trebui să plătim”, a declarat Ciocoiu. El a adăugat că asociația pe care o conduce înregistrează datorii substanțiale și către societatea ARTBACĂU SRL, controlată de asemenea de municipalitate, în contul mai multor mese servite de fotbaliști la un restaurant administrat de respectiva firmă.

Asociația Sport Club, pușculița PNL Bacău

asociatia_sport_club_bacauPână în aprilie 2015, Asociația Sport Club Bacău a fost controlată de Liviu Goian, un afacerist controversat din PNL Bacău, coleg de dosar cu primarul Romeo Stavarache, pe care DNA îl acuză de comiterea a 5 infracțiuni de luare de mită (Goian, ceva mai slab la acest capitol, se laudă cu 3 infracțiuni de complicitate la luare de mită). Din asociație au făcut parte, până către mijlocul lui 2014, mai mulți politicieni reprezentativi pentru PNL Bacău, între aceștia numărându-se și actualul vicepreședinte al Consiliului Județean Bacău, Claudiu Năstase (secretarul general al PNL Bacău).

Alături de Năstase, din asociație au mai făcut parte Gabriel Stănică Lupu, șeful Direcției Tineret Sport din Primăria Bacău, dar și Marius Danciu fost consilier județean PNL și candidat la parlamentarele din 2008. Practic, o asociație de partid, constituită sub pretextul așa-zisei finanțări/susțineri a echipei de fotbal Sport Club Bacău, a supraviețuit pe banii băcăuanilor, în temeiul împrumuturilor din bani publici acordate, cu larghețe, de societatea Sport Club Bacău.

Falimentul fotbalului băcăuan

fond-sport-club goian - stavaracheDe rău augur pentru fotbalul băcăuan, „era Goian” a echivalat cu transformarea Asociației Sport Club Bacău, branșată inclusiv la sponsorizări publice oferite de Primărie în temeiul Legii 350, într-o veritabilă pușculiță a organizației PNL Bacău (vezi AICI). Banii au intrat în asociația de partid atât prin contractele de sponsorizare puse la bătaie, cu lejeritate, de municipalitatea condusă de Romeo Stavarache, liderul PNL Bacău, dar și prin societatea Sport Club Bacău SA, controlată de municipalitate. Prin repetate majorări de capital social aprobate de Consiliul Local Bacău, for deliberativ controlat de asemenea de majoritatea PNL, banii intrau în Sport Club Bacău SA, firma redirecționându-i către asociația lui Goian în virtutea unor așa-zise contracte de împrumut. Cel mai vechi împrumut pe care societatea Primăriei Bacău l-a acordat Asociației Sport Club datează din decembrie 2013, când Sport Club Bacău SA oferea 100.000 de lei asociației deținute de Liviu Goian.

După dezvăluirile făcute de presă, gruparea politică de la timona Asociației Sport Club Bacău și-a luat tălpășița, Camera de Conturi Bacău luând la puricat contabilitatea asociației în mai multe rânduri în intervalul 2014 – 2015. Verificările încrucișate, efectuate și la societatea Sport Club Bacău SA, au dat la iveală mecanismele împrumuturilor din bani publici, dar și faptul că Primăria Bacău nu a mai urmărit recuperarea banilor de la asociația de partid controlată pe atunci de Goian. Ulterior, Sport Club Bacău SA a acționat în instanță Asociația Sport Club, cerând restituirea sumelor oferite drept împrumut. S-a întâmplat abia la 2 ani distanță de la acordarea respectivelor împrumuturi.

 

 


Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti-ne si pe Google News
Articolul precedentDNA vrea arestarea preventivă a primarului pentru încălcarea controlului judiciar. Lui Stavarache i s-a făcut rău în instanță
Articolul urmatorEXCLUSIV. De ce solicită DNA arestarea preventivă a lui Stavarache. Primarul ar fi luat legătura cu Pădureanu și Vinerică prin șoferul Duță, șefa de cabinet Mihăilă și funcționarul Chindruș

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.