Argumente pro și contra jucatului pe mobil în 2024

0

Jocurile pe mobil – sectorul care reprezintă 50% din piața jocurilor video la nivel global

Jocurile video pentru toate tipurile de dispozitive au generat încasări de peste 249 miliarde dolari în 2023. Jumătate din jocurile lansate în anul precedent sunt disponibile pe dispozitivele mobile cu sisteme de operare Android, iOS, HarmonyOS și altele. Piața jocurilor video s-a extins începând cu 2008 inclusiv în cazinourile online, precum Verde Casino, jucătorii având la dispoziție platforme și aplicații cu jocuri specifice.

În următorii ani, valoarea industriei de jocuri video pentru toate categoriile de dispozitive (mobile, console, PC și altele) va atinge pragul de 390 miliarde dolari. În 2024, numărul jucătorilor pe mobil este estimat să crească până la 2.6 miliarde de persoane, ceea ce ilustrează popularitatea acestui mod de divertisment la nivel mondial. În cele ce urmează vom analiza cât de benefic, dar și cât de dezavantajos este jucatul pe mobil.

Snake – jocul care a revoluționat industria jocurilor pe mobil

Dispozitivele mobile Nokia 6110 dispuneau de un joc preinstalat, Snake, unul dintre cele mai simple jocuri video pentru mobil. Lansate în 2007, aceste terminale s-au bucurat de popularitate în rândul jucătorilor, tocmai pentru că veneau cu jocuri la purtător. Ulterior, pe măsură ce telefoanele inteligente au acaparat piața de mobile, calitatea jocurilor video lansate a crescut exponențial.

Topul popularității jocurilor mobile lansate din 2007 și până în 2023 include următoarele titluri:

  • Fruit Ninja
  • Marvel Snap
  • Plants vs. Zombies
  • Roblox
  • Angry Birds
  • Subway Surfers
  • Candy Crush
  • Pokemon GO
  • PUGB Mobile
  • Asphalt 9
  • Temple Run

În timp, calitatea graficii și efectelor audio a crescut, astfel că jocurile cele mai noi ce au fost lansate pentru mobil beneficiază de avantajele oferite de cele mai inovative tehnologii mobile. Printre acestea se remarcă Unity, Stencyl, Unreal Engine și GDevelop. Popularitatea jocurilor pe mobil depășește pragul de 90% în țări precum Filipine, Thailanda, Indonezia, Vietnam sau India.

Cel mai ridicat număr de jucători pe mobil este înregistrat în China, unde peste 685 de milioane de oameni folosesc terminale mobile pentru jocuri. Statele Unite ale Americii ocupă locul secund, cu 191 de milioane de jucători pe mobil, poziția a treia fiind ocupată de Japonia, cu 75 milioane de jucători.

Beneficiile jucatului pe mobil

La finalul anului 2023, numărul celor care utilizează telefoane inteligente la nivel global este de 6.92 miliarde de persoane. Majoritatea smartphone-urilor vine cu jocuri preinstalate, dar și cu acces gratuit la magazinele cu aplicații dedicate sistemului de operare. Astfel, accesul la jocurile pe mobil este rapid și de cele mai multe ori gratuit.

Un alt beneficiu oferit de jocurile mobile este reprezentat de varietatea temelor, astfel că jucătorii au la dispoziție multiple categorii de jocuri. Printre acestea se regăsesc jocuri de sport, simulatoare, lupte, fantezie, logică, puzzle-uri, jocuri de inteligență și multe altele. La categoria beneficii ale jucatului pe mobil trebuie trecută și accesibilitatea, aceste jocuri fiind disponibile 24/7, 365 de zile.

Jocurile pe mobil ajută la creșterea nivelului de bună dispoziție, stimulează procesele chimice din organism care au efect de relaxare asupra jucătorului. De asemenea, stimulează activitatea creierului și reprezintă și o modalitate de integrare și interacțiune socială (multe jocuri se joacă online, în sistem multiplayer).

În ceea ce privește modalitatea de control, spre deosebire de console și PC, ecranele tactile facilitează o experiență mult mai avantajoasă pentru jucător. Controlul personajelor și interfața de navigare sunt simple și rapide, ceea ce îi avantajează chiar și pe jucătorii începători.

Dezavantajele jucatului pe mobil

Lista argumentelor contra include și câteva dezavantaje, dintre care se remarcă deprivarea de somn. Având în vedere ce telefonul mobil este accesibil la orice oră, jucătorii pot să dezvolte și alte probleme precum oboseală, creșterea riscului de a deveni dependenți de jocuri, afectarea nivelului de productivitate și chiar potențiale accidente datorate neatenției.

Unele jocuri mobile implică un consum mare de date, astfel că abonamentele lunare pot veni cu costuri suplimentare. În plus, nu toate jocurile pe mobil sunt gratuite, unele dintre acestea având un cost de achiziție prestabilit. Mai mult decât atât, chiar și în jocurile gratuite sunt disponibile achiziții care le oferă avantaje celor care le cumpără în comparație cu jucătorii care joacă gratis.

De asemenea, unele jocuri oferă un timp limitat de accesare, opțiunea de deblocare având costuri suplimentare pentru jucător. Un alt dezavantaj al jucatului pe mobil îl reprezintă suprasolicitarea dispozitivului, consumul rapid al acumulatorului și necesitatea folosirii unor dispozitive cu caracteristici tehnice superioare pentru a permite cea mai bună experiență jucătorului.

Jocul responsabil pe mobil

Chiar dacă telefonul mobil și jocurile sunt accesibile 24/7 nu este recomandat să abuzezi de această modalitate de divertisment. Efectele sunt pozitive pe termen scurt, dar pe termen lung, situația se schimbă. Păstrarea echilibrului atunci când joci pe mobil reprezintă soluția ideală pentru orice jucător.

În acest fel, avantajele oferite de jucatul pe dispozitivele mobile vor fi mai bine valorificate, iar dezavantajele vor fi limitate. De aceea, atunci când joci pe mobil, responsabilitatea trebuie să primeze.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.