Arafat vrea echipe de căutare-salvare urbană în caz de dezastre


În cadrul conferinței legată de lansarea campaniei de prevenire a populației „Nu tremur la cutremur”, secretarul de stat Raed Arafat a anunțat că își dorește ca, în 3-4 ani, să fie înființate 20-25 de echipe de căutare-salvare urbană, după modelul SMURD.

Raed Arafat BacauOdată cu schimbările de la vârful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Raed Arafat a anunțat și înființarea echipelor de căutare-salvare urbană.  De altfel, echipa românească de căutare-salvare urbană de nivel mediu a fost acreditată pentru intervenții sub egida ONU în țările afectate de dezastre și calamități. Echipa formată din 48 de salvatori din cadrul Unității Speciale de Intervenție în Situații de Urgență și alte unități subordonate IGSU a primit certificare INSARAG – o certificare a procedurilor internaționale de intervenție în caz de dezastre – în luna mai a anului trecut.

Un capitol la care IGSU este încă deficitar, fapt recunoscut și de oficiali MAI, este, însă,  dotarea echipelor de intervenție în caz de urgențe. Unul dintre exemple:  bărcile de salvare. Așa cum se preciza și în raportul Curții de Conturi, IGSU este dotat în proporție de 73% cu bărci pneumatice cu motor în care încap zece persoane, numai că toate sunt vechi. Așa cum s-a văzut la tragedia de pe Lacul Siutghiol, ambarcațiunile pneumatice au pornit greu spre locul în care s-a prăbușit elicopterul SMURD.

Multe dintre proiectele care au condus la achiziția de tehnică necesară intervențiilor pentru situații de urgență au fost făcute în perioada în care la șefia IGSU s-a aflat generalul Vladimir Secară. După ce și-a dat demisia, în anul 2011, fiind cercetat de Parchetul General pentru angajări ilegale în MAI, generalul Secară a ajuns vicepreședintele Fundației pentru SMURD, condusă de Raed Arafat.

 

 


Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti-ne si pe Google News
Articolul precedentGheorghe Ştefan a făcut infarct în arest şi cere clemenţă. „Sunt denunțători protejați care mă acuză fără nicio dovadă concretă”
Articolul urmatorSJU Bacău, bun de plată în dosarul infecției cu stafilococ auriu. Spitalul trebuie să achite unui pacient peste 500.000 euro

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.