Sambata, la Consiliul Judetean Bacau, a avut loc o conferinta de presa la care au participat presedintele CJ Bacau, Valentin Ivancea, europarlamentarul Dragos Benea si directorul Companiei de Apa Bacau, Nina Chiper cu ocazia prezentarii proiectului de jumatate de miliard de euro care va dezvolta retelele de apa/canal din judet.
Judetul Bacau a primit o finantare de 472 de milioane de euro, bani europeni, cu care se vor face investitii in dezvoltarea domeniului apa/canal din judetul Bacau. Banii vor merge catre extinderea şi reabilitarea rețelelor de alimentare cu apă şi canalizare.
„Un foarte important amănunt: 18% din valoarea totală a contractului, adică aprox. 64 milioane euro, înseamnă investiții alocate Municipiului Bacău, aglomerare urbană grav afectată în ultimii ani de sincope repetate în furnizarea apei. Deja se lucrează, în ritm susținut, la realizarea stației de demanganizare Gherăieşti & reabilitarea fronturilor de captare (cu operaționalizarea celor 93 de puțuri aferente), investiție cofinanțată în proporție de 95% de Consiliul Județean Bacău. Se află în procedură de achiziție publică atribuirea contractelor de reabilitare a aducțiunii pe tronsonul Stejaru – Bacău (23 km lungime), precum şi de extindere/reabilitare a rețelelor de distribuție & canalizare (reabilitare – 54 km; extindere – 20 km). Cele 20 de contracte de lucrări, din care 5 aferente Mun. Bacău, care fac obiectul finanțării de 472 milioane euro vor necesita asigurarea capacității administrative, precum şi susținerea echipei de implementare de la operatorul CRAB. CJ va fi un partener de nădejde al CRAB şi împreună vom duce la bun sfârşit aceste proiecte.” a precizat Valentin Ivancea, presedinte CJ Bacau
Europarlamentarul Dragos Benea a precizat ca fondurile europene de aproape jumatate de miliard de euro vor ” „brăzda”, la propriu, aproximativ 2/3 din județ” :
„Fondurile europene sunt cele mai sigure şi nu depind de bugetele locale & naționale: cele 472 milioane euro pe apă/canal, în județul Bacău, reprezintă cea mai mare provocare a actualei administrații județene. Sunt lucrări care vor „brăzda”, la propriu, aproximativ 2/3 din județ, cu rețele de alimentare cu apă şi canalizare întinse pe sute de kilometri în 41 de UAT-uri, între care şi municipiul Bacău.” a precizat Benea