Aproape 40 la sută din cazurile de furt de curent înregistrate în Moldova au avut loc în județul Bacău

0


Potrivit unei analize elaborate de E.ON Moldova Distribuție și remisă portalului de știri Bacau.NET, în primele 5 luni din acest an au fost identificate aproximativ 900 de cazuri de furturi de energie electrică. 37 la sută dintre acestea au avut loc, conform oficialilor E.ON, în diverse locații din județul Bacău. 

eon energie bacauCele 900 de cazuri de furt de energie electrică au fost identificate la nivelul regiunii Nord-Est (Moldova). Ele au cauzat un prejudiciu evaluat de furnizorul german la aproximativ 1 milion de euro (adică 4,4 milioane lei).

Analiza făcută de E.ON acoperă doar primele 5 luni ale anului în curs, mai multe echipe specializate ale companiei efectuând controale extinse în regiune pentru identificarea altor posibile cazuri de furt de curent.

„În primele cinci luni ale acestui an am identificat aproximativ 900 de cazuri, din care 37 % se regăsesc în judeţul Bacău. Prejudiciul total estimat fiind estimat în perioada ianuarie – mai a.c., la cca 4,4 milioane de lei. Compania noastră  aplică o politică de toleranţă zero în ceea ce priveşte furturile de energie electrică. Colaborăm în strânsă legătură cu instituţiile statului pentru identificarea acestor situaţii. Este atât în interesul consumatorilor oneşti, cât şi al companiei, ca orice consum fraudulos să fie descoperit, dovedit şi pedepsit conform legilor în vigoare”, precizează conducerea E.ON.

Hoții de curent, în vizorul autorităților

Luni, 5 mai, de la primele ore ale dimineții, anchetatorii au efectuat zeci de percheziții în județul Bacău, atât în locuințele unor patroni de firme, cât și la sediile societăților, aproximativ 40 de persoane fiind aduse la audieri la Parchetul Judecătoriei Bacău. Descinderile lucrătorilor din cadrul Direcției Generale Anticorupție au vizat și locații din alte județe (Iași și Neamț).

Au fost vizate cu precădere sedii de firme, între acestea numărându-se și societatea de transport Dragoliv controlată din umbră de primarul suspendat al comunei Sascut, Cristinel Bostan. Datele existente în dosarul furtului de curent de la E.ON au relevat faptul că societatea controlată de Bostan fura energie electrică de ani de zile și că infracțiunea era cunoscută oficialilor furnizorului de electricitate.

În urma unor verificări efectuate de inspectorii energetici ai E.ON, a reieșit că Dragoliv Sascut se alimenta, în mod ilegal, cu energie electrică din instalația unui alt abonat E.ON Moldova, Centrul de Îngrijire Elias, și că anterior se racordase la rețea printr-un contor ce nu aparținea E.ON Energie România. Inspectorii au elaborat o notă de constatare prin care s-a stabilit un prejudiciu de 56.000 de kw aferent perioadei 5 septembrie 2013 – 2 decembrie 2013.

După efectuarea primelor 29 de zile de arest preventiv, lotul de inculpați din dosarul furtului de energie a fost plasat în arest la domiciliu, în urma unei decizii a Judecătoriei Bacău.

 


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.