Apelul doctoritei Munteanu, judecat saptamana viitoare de Curtea de Apel. Procurorii, nemultumiti de pedeapsa data de Tribunal

0

Apel, dr Munteanu ElenaJudecatorii Curtii de Apel Bacau au amanat pronuntarea unei sentinte in cazul apelului formulat de fostul medic Elena Munteanu, impotriva unei decizii date de Tribunalul Bacau prin care aceasta fusese condamnata la 5 ani si 6 luni de inchisoare cu executare. Apelul fostului medic va fi judecat saptamana viitoare (15 octombrie), Munteanu apreciind pedeapsa impusa de Tribunal drept „netemeinica si nelegala”. Impreuna cu Munteanu au mai apelat decizia Tribunalului si alti inculpati prezenti in dosar, intre acestia numarandu-se medicul Costel Salbaticu si asistenta Cristina Bulai, cei doi primind din partea instantei de fond condamnari cu suspendare (2 ani Salbaticu, 5 luni Bulai).

Parchetul de pe langa Tribunalul Bacau a apelat, de asemenea, sentinta de fond, precizand ca in cazul doctoritei Elena Munteanu pedeapsa data de Tribunal este prea mica in raport de gravitatea faptelor si pericolul social reprezentat de aceasta. In apelul formulat la cauza, Parchetul a evidentiat mai multe elemente de netemeinicie si nelegalitate a deciziei de fond, considerand ca „pedeapsa rezultanta de 5 ani si 6 luni inchisoare aplicata inculpatei Munteanu Elena de instanta de judecata nu corespunde gradului de pericol social al faptelor deduse judecatii”.

„Activitatea infractionala a inculpatei a fost ampla, s-a derulat pe o perioada indelungata de cativa ani, in ultimul timp cu o frecventa zilnica, conditionand indeplinirea actului medical de primirea unor sume de bani sau bunuri, de regula produse alimentare (…) Modalitatea de savarsire a faptelor, repetabilitatea, faptul ca pacientii erau persoane cu dizabilitati si proveneau din familii nevoiase si ar fi trebuit sa beneficieze de gratuitatea actului medical, dovedesc nu doar incalcarea de catre inculpata a normelor deontologice si legale, ci si incalcarea celor mai elementare norme de convietuire sociala”, precizeaza apelul formulat de Parchetul de pe langa Tribunalul Bacau.

Elena_munteanuLa sfarsitul lui mai 2013, Tribunalul Bacau pronunta primele sentinte in dosarul vizand activitatea infractionala a doctoritei Elena Munteanu (foto). Judecatorii au pronuntat o sentinta exemplara – pedeapsa de executat 5 ani si 6 luni, respectiv 3 ani interzicerea dreptulului de  a mai profesa medicina. Magistratii instantei de fond u au retinut in sarcina Elenei Munteanu o sumedenie de infractiuni, intre acestea numarandu-se traficul de influenta, darea si luarea de mita, complicitate la luare de mita, dar si exercitarea fara drept a profesiei de farmacist.

Medicul Costel Salbaticu s-a ales si el cu o condamnare de 2 ani inchisoare (cu suspendare), respectiv 3 ani interzicerea dreptului de a mai face parte din Comisia de evaluare a persoanei adulte cu handicap. Alaturi de cei doi medici, au mai primit condamnari si alti inculpati, toti cu suspendare: Catalina Genoveva Hrit (5 luni inchisoare); Cristina Bulai (5 luni inchisoare); Anca Vrote (5 luni inchisoare); Ana Maria Birhala (3 luni inchisoare); respectiv Alexandra Grigore (3 luni). Instanta a fixat termene de incercare pentru inculpatii ale caror pedepse au fost suspendate conditionat.

In data de 22 octombrie 2012, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău a dispus reţinerea dr. Elena Munteanu infracţiunea de trafic de influenţă si complicitate la luare de mită. Munteanu incadra in grade de handicap persoane perfect sanatoase cerandu-le anumite sume de bani. Anchetatorii au gasit in cabinetul particular al medicului, sute de kilograme de medicamente, majoritatea expirate si au banuit ca femeia le administra pacientilor care veneau la tratament. În urma percheziţiilor, la locuinţa mamei Elenei Munteanu au fost găsiţi 140.000 de lei, în timp ce în seiful din casa aceluiaşi medic s-au descoperit 35.000 de lei şi 10.200 de euro, precum şi numeroase certificate de trezorerie şi carduri bancare, atât pe numele femeii, cât şi pe cel al mamei acesteia.

Instanta de fond a dispus returnarea celor 140.000 lei catre mama inculpatei, procurorii declarandu-se nemultumiti de decizia Tribunalului. Astfel, conform apelului declarat de Parchetul Tribunalului, „in cursul cercetarilor nu s-a facut dovada ca aceasta suma ar fi fost data de inculpata spre pastrare mamei sale” si ca banii ar fi rezultat din activitatea de coruptie derulata de medic, fiind depozitati, aparent fara stirea sotului, in locuinta mamei, Ileana Munteanu.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News