APDRP: 75.000 de proiecte au ramas fara finantare in PNDR 2007-2013

0

„In programul trecut s-au depus peste 145.000 de proiecte, iar de finantat, nu am avut bani decat pentru 80.000 de proiecte si de aici si nemultumirile beneficiarilor, pentru ca au ramas 75.000 de proiecte fara finantare. A fost o perioada de evaluare a proiectelor foarte mare, care a ajuns si pana la un an si jumatate. Pe noul program vom deschide o sesiune continua pentru un an, cu raport de selectie la fiecare sfarsit de luna. Am prevazut in programul viitor masuri de fluidizare a partii de contractare cu care am avut probleme in actualul program”, a declarat Popa.

Negocierile directe cu Uniunea Europeana pentru propunerile facute in noul Program National vor demara spre sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie, a mai precizat Popa. Reprezentantul APDRP a adus , totodata, in discutie si o alta problema cu care s-au confruntat beneficiarii, cea privind achizitiile, unde expertii UE ‘se apleaca foarte mult pentru ca sunt suspiciuni foarte mari ca se incalca regulamentele europene’.

„S-a hotarat ca pentru beneficiarii privati sa cream cu ce avem noi, INS si agentiile din Ungaria, o baza de date cu preturi rezonabile. Vom creiona in cel mai scurt timp, cred ca pana la 1 iunie, aceasta baza de date si cine se va incadra in acesta preturi rezonabile poate sa se prezinte pentru achizitii fara sa mai depuna, conform OUG 34, cele trei oferte. Pentru beneficiarii publici ramane procedura cu trei oferte, dar si aici se va incerca simplificarea acestor proceduri prin modificarea legislatiei nationale”, a subliniat Nicole Popa.

Potrivit datelor APDRP, pana la finele anului 2013, gradul de contractare a fondurilor europene pe dezvoltare rurala era de 91,2%, iar absorbtia efectiva pe componenta UE si rambursarea de la Comisie ajunsese la 67%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.