ANRSC si Consiliul Local Onesti vor sa-l lase pe Budeanu fara afacerile de salubrizare si utilitati. Firmele afaceristului opereaza fara licenta

1

Alesii onesteni au aprobat, in sedinta din 22 august a Consiliului Local (CL), promovarea unor procese impotriva societatilor Apa Canal SA si Servsal SA, detinute de Ovidiu Budeanu. Deschiderea litigiilor a fost solicitata, imperativ, de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC). Potrivit autoritatii, firmele omului de afaceri presteaza serviciile de utilitati si salubrizare in mod ilegal. Printr-o adresa remisa Prefecturii Bacau in iunie 2013, si „pasata” ulterior Primariei Onesti, ANRSC apreciaza ca municipalitatea onesteana a tratat cu lejeritate problema serviciilor comunitare amintite, pasivitatea institutiei edilitare fiind de natura a favoriza pe fata interesele lui Budeanu. In replica, afaceristul a declarat pentru Bacau.NET ca firmele sale sunt guvernate de o legislatie speciala, urmare a privatizarii – de catre statul roman – a vechii regii autonome ONEDIL SA in 1999. 

Foto interiorTelenovela legalitatii serviciilor comunitare onestene (apa/canal; salubrizare) a ajuns la un nou episod. Vizate sunt, de aceasta data, ambele firme detinute de Ovidiu Budeanu, Apa Canal SA si Servsal SA, despre care ANRSC sustine ca presteaza serviciile amintite fara baza legala. Firmele lui Budeanu au ajuns in colimatorul ANRSC dupa ce municipalitatea Onesti a taraganat  transarea situatiei juridice in care se afla serviciile de apa/canalizare si salubrizare. Intr-o adresa ajunsa la Primaria Onesti – via Prefectura Bacau – ANRSC acuza municipalitatea onesteana ca a tratat cu lejeritate problema serviciilor comunitare si ca in ultimii ani a demarat litigii de fatada impotriva firmelor lui Budeanu, sortite esecului de la bun inceput. ANRSC acuza faptul ca Primaria Onesti nu a intreprins nicio actiune pentru recuperarea bunurilor publice pe care Apa Canal le exploateaza „fara un contract de concesiune al serviciului” si ca societatea Servsal SA presteaza serviciul de salubrizare fara ca acesta sa fi facut obiectul unei licitatii organizate de municipalitatea onesteana.

„Consideram ca bunurile apartinand domeniului public si privat al municipiului Onesti nu sunt administrate de catre autoritatea administratiei publice locale cu diligenta unui bun proprietar, iar asa-zisele actiuni in instanta, menite din start a fi pierdute, denota, in fapt, inactiunea dumneavoastra pentru solutionarea pe fond a cauzei”, precizeaza adresa ANRSC, cu referire directa la pasivitatea municipalitatii  onestene vizavi de situatia serviciilor comunitare.

Un nou rand de procese

avocat Gheorghe EneConsilierii locali onesteni au aprobat in sedinta CL din 22 august doua proiecte promovate de primarul Laurentiu Neghina, avand ca obiect demararea litigiilor solicitate de ANRSC si intrarea in legalitate a serviciilor publice mentionate. Edilul onestean a declarat ca municipalitatea ar fi obligata de ANRSC sa deschida procese impotriva firmelor lui Budeanu si ca instanta va decide, in final, cine are dreptate. „Nu putem rezilia, unilateral, aceste contracte. Apa Canal nu a fost de acord sa reziliem contractul. De aceea mergem in instanta”, a afirmat primarul. Robert Chiriac, seful Directiei juridice din Primaria Onesti, a declarat ca CL stabileste obiectul litigiilor ce urmeaza a fi deschise, urmand ca de ele sa se ocupe functionarii de specialitate ai municipalitatii onestene.

Avocatul Gheorghe Ene (foto), consilier local PDL, a declarat ca procesele sunt singura modalitate de stabilire a legalitatii, desi in ultimii ani firmele lui Budeanu s-au razboit in instante cu fosta administratie Emil Lemnaru in zeci de litigii. „A fost o situatie confuza, pasata de la administratie locala la alta. ANRSC ne preseaza sa luam masuri impotriva acestor doua societati pentru ca presteaza fara licenta serviciile respective. Societatile sustin ca nu ar avea nevoie de licenta. Nu exista o alta modalitate de solutionare a acestor divergente decat mersul in instanta”, a spus Ene.

ANRSC cere despagubiri

Potrivit proiectelor aprobate de CL Onesti (cu abtinere din partea alesilor PNL), ANRSC solicita recuperarea – cu titlu de despagubiri – a redeventei care ar fi trebuit incasata de municipalitate in contul operarii de catre Apa Canal SA a activelor ce alcatuiesc serviciul de apa si canalizare al municipiului Onesti. Autoritatea vrea sa recupereze banii incepand cu 2010 si pana in momentul in care Apa Canal va preda la cheie sistemul catre Primaria Onesti. In aceeasi situatie se afla si Servsal SA, ANRSC solicitand in acest caz despagubiri incepand cu anul 2009. Sumele pretinse de ANRSC urmeaza a fi calculate, ele invartindu-se in jurul unor cifre de sute de mii euro.

Emil Lemnaru, fost primar acum consilier local PSD, a cerut nominalizarea unei persoane in sarcina careia sa cada supervizarea intregii proceduri cerute de ANRSC impotriva firmelor lui Budeanu. Fostul edil a lasat de inteles ca astfel s-ar putea evita situatia in care municipalitatea Onesti demareaza actiuni procesuale sortite esecului inca de la bun inceput, facand jocurile omului de afaceri.

Situatie unica in tara

Apa Canal SAMunicipiul Onesti este singurul oras din Romania in care operatorul de utilitati (apa/canalizare) este o societatea privata. Tranformata din regie in societate pe actiuni, ONEDIL SA a fost privatizata la finalul anilor ’90, fiind preluata de afaceristul Ovidiu Budeanu. Acesta sustine ca in pretul actiunilor platite este inclusa si valoarea retelelor de utilitati, precum si a activelor detinute de fosta regie (statii de epurare, pompare etc).

In replica, administratia Lemnaru a sustinut – ani de zile – ca retelele de utilitati ar fi publice, Apa-Canal SA preluandu-le doar in administrare (nu in proprietate), odata cu privatizarea ONEDIL SA. Mai mult, in 1998 – cu un an inainte ca Budeanu sa privatizeze societatea – a fost promulgata Legea 213 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia. Potrivit anexei la lege, printre bunurile ce alcatuiesc domeniul public al statutului si/sau al unitatilor administrativ-teritoriale se numara si retelele de alimentare cu apa, canalizare, termoficare, gaze, statii de epurare etc. Municipalitatea onesteana are o evidenta a situatiei juridice a retelelor publice de utilitati de la intrarea in vigoare a Legii 213 si pana astazi.

Intr-o situatie aparent similara se afla si Servsal SA, firma de salubrizare a lui Budeanu. In decembrie anul trecut, aceasta a obtinut o hotarare definitiva si irevocabila in instanta (Curtea de Apel Bacau) in temeiul careia municipalitatea Onesti a fost obligata sa concesioneze societatii spatiile din oras pe care stationeaza pubelele si containerele Servsal. Din adresa ANRSC aflam, insa, altceva: in baza deciziei Curtii de Apel, Primaria Onesti a concesionat firmei lui Budeanu serviciul public de salubrizare pe o perioada de 49 de ani, nu doar suprafetele de teren aferente europubelelor si containerelor!

Budeanu: „Prestez servicii private, nu publice”

budeanuContactat de Bacau.NET, omul de afaceri Ovidiu Budeanu (foto) s-a aparat afirmand ca la nivelul conducerii ANRSC exista persoane care vor sa puna bete-n roate afacerilor sale. Budeanu a declarat ca atat Apa Canal, cat si Servsal sunt guvernate de o lege speciala, urmare a faptului ca au luat nastere prin privatizarea fostei regii autonome Onedil SA. Afaceristul a mai spus ca cele doua societati presteaza servicii private, nu publice, astfel incat nu se afla sub jurisdictia ANRSC.

„In 1999 am platit 20 de miliarde (n.r. – lei vechi) la privatizarea Onedil. Puteam sa-mi cumpar 1000 de apartamente in Bucuresti cu acei bani. Statul roman a vandut serviciul public, care s-a transformat in privat. Eu prestez  un astfel de serviciu. Cei de la ANRSC fac o confuzie si nu vor sa vada realitatea asa cum este ea. Sa vina la fata locului sa vada despre ce este vorba”, a declarat Budeanu, care a admis ca in trecut a invocat in mod eronat ca Apa Canal detinea licenta pentru prestarea serviciului de utilitati. „Noi n-avem treaba cu licenta. Licenta iti foloseste pentru a participa la alte delegari de gestiune, in alte judete. Eu vreau sa raman la Onesti, nu sa merg in alta parte”, a afirmat afaceristul, adaugand ca avocatii i-au deschis ochii cu privire la noua aparare. Pe de alta parte, Budeanu a recunoscut ca furnizeaza apa catre zeci de mii de clienti, persoane fizice, din oras.

„Eu respect CL Onesti, dar fac de forma ceea ce fac. Ei sunt intre ciocan si nicovala. Fac aceste actiuni de gura ANRSC. Pe suflet, ei stiu ca am dreptate”, a opinat afaceristul.

Comisia CL Onesti a murit in fasa UNPR

In toamna lui 2012, CL Onesti infiinta – la initiativa primarului Laurentiu Neghina (foto) – o comisie pentru analizarea situatiei juridice in careNeghina Laurentiu primar Onesti se afla serviciul public de utilitati al municipiului. Raportul comisiei urma sa fie prezentat la sedinta CL din noiembrie 2012, insa a fost amanat in repetate randuri, pana in primavara lui 2013. Raportul nu a fost dezbatut niciodata, cu adevarat, in plenul CL Onesti, desi documentul prevedea solutia scoaterii la licitatie a serviciului prestat de Apa Canal.

La localele din 2012, Budeanu – membru in conducerea UNPR Bacau – l-a sustinut fatis pe Laurentiu Neghina (UNPR), in lupta contra primarului de la acea data, Emil Lemnaru (PSD). La momentul respectiv, Budeanu recunostea ca Neghina – colegul sau de partid – va beneficia de voturile angajatilor Apa Canal pentru a-l invinge pe Lemnaru. Fostul primar al Onestiului s-a aflat la originea a numeroase litigii demarate de municipalitate impotriva firmelor lui Budeanu.

 

 

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

1 comentariu

  1. Incepand cu luna iulie 2014,Onedil presteaza „servicii” execrabile.In decus de 12 zile aqpa este oprita,fara a fi avertizati.Consider un adevarat dispret pentru noi cei care platim apa care cam tot in aceeasi perioada s-a scumpit de doua ori.Este cineva capabil sa rezolve aceasta problema?

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.