ANAF verifica masinile second-hand. Ce trebuie sa stii cand iti cumperi o masina ca sa eviti frauda

Publicitate

ANAF continua operatiunea „Xenon” de verificare a achizitiilor intracomunitare de autovehicule second-hand si le va retine pentru verificari pe cele cumparate de intermediari, pe persoana fizica, daca se constata ca acestia au cumparat mai mult de doua autoturisme pe an.

ANAF vizeaza toate personale fizice care au achizitionat mai mult de doua masini pe an si care apoi devin intermediari vor fi verificati de inspectorii DGAF, se arata in cel mai recent comunicat al ANAF.

ANAF controleaza transporturile de autovehicule la mana a doua, efectuate atat pe caile rutiere, cat si pe calea ferata, iar inspectorii antifrauda fiscala vor verifica la descarcare toate documentele de provenienta.

Potrivit ANAF, de la inceputul anului au fost identificate 38 de firme romanesti care au realizat achizitii intracomunitare de autoturisme second-hand in valoare de aproximativ 180 milioane lei si s-au sustras de la plata obligatiilor fiscale, cauzand bugetului de stat prejudicii totale calculate la peste 20 de milioane lei. Firmele utilizau facturi fara TVA sau care contin ilegal TVA pe marja de profit”, mai scrie in comunicat.

Pentru a nu fi implicate intr-o inselaciune sau intr-o schema de fraudare a TVA, DGAF recomanda persoanelor interesate sa cumpere autoturisme rulate sa evite plata in numerar. De asemenea, cumparatorii ar trebui sa solicite toate documentele fiscale ale autoturismului, sa se asigure ca firma revanzatoare are cod romanesc de identificare fiscala valid, iar pretul de pe factura emisa de aceasta firma include TVA (19%), cu exceptia precizarii direct pe factura a aplicarii regimului de TVA la marja de profit.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here