Amenzi de peste 760.000 lei aplicate de inspectorii ITM Bacău, în luna aprilie. Ce nereguli au descoperit aceștia

0

În luna aprilie, inspectorii ITM Bacău au controlat 261 de angajatori și au aplicat 83 amenzi, totalizând 768.400 lei.

Inspectorii de muncă din cadrul corpului de control relaţii de muncă au verificat 141 de angajatori la care lucrau 8544 de salariați. Au fost aplicate 54 sancţiuni contravenţionale, din care 22 avertismente și 32 amenzi  în valoare totală de 347.400 lei.

Astfel, au fost depistați 13 angajatori care practicau muncă fără forme legale (15 persoane), fiind aplicate 13 sancţiuni pentru munca la negru, în valoare de 280.000 lei.

Din cele 13 societati comerciale sanctionate 11 au primit persoane la munca fara a le incheia contract individual de munca si 2 firme a fost sanctionate pentru primirea la muncă persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor.

Tot în domeniul relaţiilor de muncă au mai fost aplicate sancţiuni pentru:

  • nerespectarea prevederilor legislatiei privind munca suplimentara; 
  • nerespectarea prevederilor legislatiei privind munca de noapte;
  • nerespectarea prevederilor legislatiei privind repausul saptamanal;
  • nerespectarea prevederilor H.G. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor in format electronic.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă  au fost controlaţi  120 agenţi economici. Pentru cele 144 de neconformităţi depistate au fost aplicate 51 sancţiuni contravenţionale  în valoare totală de 421.000 lei și 90 de avertismente.

Tot in acest domeniu, precizăm că au  fost inregistrate 27 comunicari de evenimente toate soldate cu incapacitate temporară de muncă. Din evenimentele comunicate 9 au fost patologice in sensul ca salariatilor au acuzat stari de rau in urma unor afectiuni preexistente

Principalele nereguli sanctionate au fost :

  • nerealizare masuri  dispuse la controlul anterior
  • instruire necorespunzatoare 
  • lipsa control medical 
  • neintocmire plan de prevenire si protectie 
  • echipamente de munca necorespunzatoare 

Pe parcursul lunii aprilie, au fost inregistrate 40 sesizari ,toate fiind solutionate. Majoritatea reclamatiilor , in numar de 31 au avut ca obiect neplata unor drepturi salariale restul petentilor reclamand incalcari ale legislatiei muncii referitoare la : concedierea individuala, munca nedeclarata, neplata orelor suplimentare sau refuzul angajatorilor de a elibera adeverinte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.